Такса смет трябва да се изчислява на база реалното количество изхвърлен отпадък

Георги Табаков, председател на Съвета на директорите на "Екобулпак", за механизма на разделното събиране на отпадъци

Научи ли се българинът да събира разделно своите отпадъци?

- За разделно събиране се говори от 15 години, хората знаят как, това не е сложно. Един от най-големите проблеми, според мен, е доверието в цялата система. Сигурността, че ако вкъщи правилно си разделиш опаковките в 1-2 плика, изхвърлиш стъклото в зеления контейнер, а хартията, пластмасата и метала - в жълтия, то след това някой ще постъпи отговорно спрямо твоята отговорна постъпка - това е изключително важно и задължаващо.

Ние, с нашите инвестиции от близо 60 млн. лв. в системата на разделното събиране, а те не са последните, искаме да покажем на обществото, че има смисъл от техния жест. "Екобулпак" е отговорно работеща компания и всяка опаковка, която изхвърлите в нашите контейнери, стига да не бъде открадната от клошарите, отива в нашите сепариращи инсталации.

Клошарите наистина ли са такъв сериозен проблем?

- Много голям проблем са. Официално няма изчисления какви са загубите от набезите им. Бихме приветствали всяко действие на местните власти и на обществото за контрол на този проблем. А той е комплексен. Първо вандализират - навремето имахме контейнери с ключалки, те ги изпочупиха в рамките на няколко седмици. След това ровят, взимат най-добрата суровина. Не взимат - те я крадат. В момента, в който тази суровина попадне в нашия или в общински контейнер, тя става наша или общинска собственост. Отнемането на какъвто и да е материал от нашите контейнери е кражба. Има наредби на Столична община, според които тези хора трябва да бъдат санкционирани. Това е престъпление срещу обществото, не само срещу нас като акционерно дружество или организация по оползотворяване на отпадъците. Трето - те правят повече боклук - ако нещо не им харесва, започват да го разпиляват. И знаете какво става около контейнерите. Трудно бихме направили система за поощрение, докато няма добър контрол върху използването на контейнерите.

Какво значи система за поощрение на разделното събиране и как би изглеждала?

- За да има такава система, такса смет не трябва да е свързана с данъчната оценка. Това е абсолютно остарял, допотопен метод за изчисляване на таксата. Тя трябва да бъде върху количеството изхвърлен отпадък. Както потреблението на вода се изчислява на литър, потреблението на ток - на киловатчас, както, като отидете в бакалията плащате за килограм сирене, а не ти казват - ти си богат, имаш тристаен апартамент - за теб сиренето е 10 лв, за другия с малкия апартамент сиренето е 2 лв. Звучи абсурдно. Някой трябва да каже: това не може повече продължава. Това води до увеличение на таксата за всички.

Колкото по-малко изхвърляш в сивия контейнер, толкова по-малко плащаш - така изглеждат нещата в цивилизованите страни, към които се числим и ние. Това означава, че колкото по-добре си сепарираш отпадъците и ги изхвърляш в цветните контейнери, толкова по-малко общ отпадък генерираш.

Този принцип в някаква степен е въведен за общините. Ако те депонират общ отпадък, без да са го сепарирали, плащат една голяма сума на тон. И обратното - ако си сепарират отпадъка -първо му намаляват количеството и обема, и второ - плащат много по-малко. Това е един много хубав принцип, който беше въведен преди няколко години.

Технологично няма проблем да се направи и за крайните потребители, но все още не са измислили как да го въведат за големи блокове с много апартаменти. Колкото по-малка е жилищната единица, колкото по-лесно може да се индивидуализира кофата за боклук, толкова по-лесно може да се направи моделът. Сложно е с огромните блокове, но пак не е невъзможно.

Как може посланието от смисъла да изхвърляме разделно да стигне до повече хора?

- Първо – трябва да се използват много канали. Всеки е добре дошъл на всяка от нашите инсталации. Второ - трябва е да се обясни на децата. Според мен това е задължителна част от образованието и то не само по отношение на отпадъците, а по отношение на цялата кръгова и зелената икономика. Това, което учат сега по темата, е крайно недостатъчно.

Ние имаме и образователни филмчета на нашата платформа. Там може да се види как работят различните инсталации. Показвайки на обществото инвестициите, цялата индустрия зад този процес, хората ще разберат, че има смисъл.

Защо вашата система е с два контейнера, а други компании за разделно събиране на отпадъците разполагат 3 вида контейнери?

- Най-просто казано - няма смисъл от трети, ако зад твоите контейнери има реална инсталация за сепариране на отпадъците. Няма никакъв смисъл да сепарирате хартията, пластмасата и метала в отделни кофи. Те са горе-долу сухи и няма опасност от замърсяване.

Стъклото се събира отделно в зеления контейнер, тъй като е чупливо и съответно опасно за ръчно сепариране. Стъклените отпадъци се обработват в инсталацията ни в кв. Филиповци, която е почти изцяло автоматизирана. Само 6 души на смяна осигуряват експлоатацията й.

Контейнерите за стъкло се събират с различна техника от жълтите контейнери. Битува заблудата, че всички контейнери се изхвърлят в един камион. Това няма как да стане технологично.

Жълтите контейнери тип "бобър" са с капак. Те се обслужват със сметосъбиращ камион с вариопреса. В София, както и в някои други общини, жълтите контейнери са тип "иглу". Те се обслужват със сметосъбиращ камион, но с кран. И накрая зелените контейнери навсякъде са тип "иглу" – т.е. с кука. Те винаги се обслужват с камион с кран.

Разделното събиране има смисъл и това става ясно като проследим на пътя на отпадъка - от жълтите и зелените контейнери през сепариращите инсталации и рециклиращите заводи до получаването на суровина или продукт. За около 40 дни изхвърлената в зеления контейнер стъклена бутилка може отново да се появи в магазина като опаковка на продукт.

Още от Капитал