Новият брой: Накъде след вота
Close

"Панхим" ООД инвестира 10 млн. лева в нов цех

Целта е повишаване на енергийната ефективност в производството на eкструдирани плътни листове от полиметилметакрилат и поликарбонат

"Панхим" ООД инвестира 10 млн. лева в нов цех
"Панхим" ООД инвестира 10 млн. лева в нов цех

На 30 октомври "Панхим" ООД - част от израелското дружество "Плазит Полигал Груп", откри нов цех за екструдиране на листове в собствената си база в Стара Загора.


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

На 30 октомври "Панхим" ООД - част от израелското дружество "Плазит Полигал Груп", откри нов цех за екструдиране на листове в собствената си база в Стара Загора.

Проектът

Реализираният проект е на обща стойност 10 млн. лева. Мащабната инвестиция на компанията е свързана със строеж на нова производствена база, както и с въвеждане в експлоатация на иновативна екструдираща линия за плоски листове, една от първите в Европа от този клас.

Основната част от технологичното оборудване по проекта екструдерната инсталация за плътни листове, е закупена със средства по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. Общата сума на инвестицията по Оперативната програма е 4 823 372 лв., от които 50 % или 2 411 686 лв. безвъзмездна финансова помощ и 50 % - 2 411 686 лв. собствено съфинансиране.

Очаквани резултати

Целта на проекта е повишаване на конкурентоспособността и постигане на устойчив растеж на предприятието чрез закупуване на енергийно ефективно технологично оборудване, което ще допринесе за подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на производствения капацитет, разширяване на продуктовия асортимент и увеличаване на приходите от продажби.

Изграждането на система за оползотворяване на отпадната топлина и въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт по стандарт ISO 50001, също изпълнени по проекта по Оперативната програма, ще допринесат за повишаване на енергийната ефективност на предприятието, устойчиво екологично развитие и намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

Новата екструдираща линия ще увеличи капацитета на предприятието за производство на екструдирани плътни листове с допълнителни 7 000 тона годишно.

Новопостроената модерна производствена сграда, в която се помещава новата екструдираща линия, заедно с новата инфраструктура и допълнителното оборудване са изградени изцяло със собствени средства на "Панхим" ООД.

Откриването

Официални гости на събитието в Стара Загора бяха Негово превъзходителство Йорам Елрон - посланик на Израел, областния управител на Стара Загора Гергана Микова, заместник- кмета на града по Устройство на територията, строителство и инвестиции Янчо Калоянов и главния архитект на Стара Загора - Виктория Грозева.

Част от гостите са международни партньори и клиенти на компанията. Специално за събитието дойде и генералният директор на "Плазит Полигал Груп" Амир Абрамович, който приветства гостите. Управителят на "Панхим" ООД - Александър Белкин, изрази гордостта си от реализирания само за една година проект. "Само преди година на това място нямаше нищо", сподели той.

Развитие на дружеството

Основната дейност на Панхим ООД е производство на екструдирани листове от полиметилметакрилат, поликарбонат и полистирол, както и на гранули от полиметилметакрилат.

Компанията всяка година инвестира в ново оборудване и непрекъснато модернизира производствената си база. Освен това, почти всяка година от 19 годишното развитие на Панхим е белязана с крупна инвестициия, които формират и основните етапи от развитието на дружеството:

 • 1999 г. – регистрация в Софийски градски съд
 • 2000 г. – инсталация на първата екструдираща линия за плътни листове от полиметилметакрилат
 • 2001 г. – откриване и пуск на производствен цех за производство на гранули от полиметилметакрилат – основна суровина за производството на полиметилметакрилатни листове
 • 2004 г. – инсталация на втора екструдираща линия за производство на плътни листове от полистирол
 • 2009 г. – инсталация на трета екструдираща линия за производство на плътни листове от полиметилметакрилат
 • 2012 г. - строителство на нов цех за екструдиране на многостенни листове и инсталация на първата екструдираща линия за производство на многостенни листове от поликарбонат
 • 2013 г. – мащабна инвестиция в разширяване на съществуващо производство - нови съоръжения, производствен линия и съпътстващи инсталации в разширяване (удвояване) на капацитета на цеха за производство на гранули от полиметилметакрилат
 • 2014 г. - инсталация на втора екструдираща линия за производство на многостенни листове от поликарбонат
 • 2017 г. – инсталация на трета линия за производство на многостенни листове от поликарбонат
 • 2018 г. – стартиране на мащабен инвестиционен проект за изграждане на нова производствена сграда за 2 екструдиращи линии на плътни листове
 • 2018 г. - стартиране на стратегически за дружеството инвестиционен проект за изграждане на нова инфраструктура за цялостно електрозахранване и водоснабдяване на дружеството
 • 2018 г. - стартиране на ново перспективно производство на плътни поликарбонатни листове
 • 2019 г. – въвеждане в експлоатация на нов производствен цех за екструдирани плътни листове и пуск на най-мощната и иновативна екструдираща линия за производство на плътни листове от полиметилметакрилат и поликарбонат (м. 10.2019)
 • 2019 г. - въвеждане в експлоатация на новоизградените системи (мрежи) за външно и вътрешно електрозахранване и външно и вътрешно водоснабдяване

В резултат на тези крупни инвестиционни проекти, днес Панхим разполага с производствена база разположена на 75 000 кв.м. и състояща се от :

 • 7 екструдиращи линии за плътни и многостенни листове от полиметилметакрилат, полистирен и поликарбонат
 • 2 екструдиращи линии за производство на гранули от полиметилметакрилат
 • 3 производствени цеха – за производство на плътни листове, многостенни листове и гранулат
 • 2 спомагателни цеха – за разкрояване на листове и за производство на палети
 • пречиствателна станция, парова централа, други спомагателни съоръжения и дейности за производството
 • Офиси, складови помещения, производствени площадки, вътрешнозаводски пътища и паркинги.

Годишния капацитет за производство на екструдирани листове след въвеждане в експлоатация на новата екструдираща линия възлиза на 24 000 тона.

В резултат на изпълнението на новия проект, с разширяването на производствения капацитет Панхим ООД излиза на първо място сред компаниите в групата Плазит-Полигал и се превръща не само в най- голямото предприятие в групата, но и заема едно от водещите места сред европейските производители на екструдирани листове.

Резултати и пазари

За 2018 г. "Панхим" ООД е продало 13 593 тона листове от полиметилметакрилат, полистирол и поликарбонат и 994 тона гранулат от полиметилметакрилат. Приходите от основна дейност на дружеството за 2018 г. са общо в размер на 90 503 хил. лв., от които от износ са 87 419 хил. лв. или 96.59% от общите приходи. Вътрешният пазар допринася едва за 3.41% (3 084 хил. лв.) от приходите от основна дейност.

Не случайно основният дял от продукцията е предназначен за износ, предимно в страни от Европейския съюз, но и не само: Румъния, Унгария, Австрия, Полша, Гърция, Турция, Сърбия, Албания, Северна Македония, Украйна, Русия, Литва, Латвия, Естония, Словения, Хърватска, Италия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Португалия, Чехия, Словакия, Швеция, Швейцария, Дания, Обединеното кралство, Израел, Южна Африка, Чили, Тайван , Тунис.

Дружеството работи в силно изразена конкурентна среда, особено на европейския пазар, но независимо от това запазва и разширява пазарните си позиции. На местно ниво конкуренцията е по-слаба, тъй като пазарът остава не достатъчно развит. Основната инвестиционна цел на "Панхим" ООД е свързана с разширяване на пазарния дял на международния пазар за реализиране на по-големи обороти при запазване и подобряване нивото на рентабилност. С тази нова инвестиция, увеличавайки капацитета на производствените мощности и разнообразявайки продуктовата си гама, компанията ще повиши значително своята конкурентоспособност.

Още от Капитал