Altria отписа 4.5 млрд. долара от инвестицията си в Juul

Причината за това е увеличаващият се натиск от страна на регулаторите заради ефектите върху здравето от електронните устройства

Американският тютюнев производител Аltria отписа 4.5 млрд. долара от инвестицията си в стартъпа за електронни цигари Juul Labs, съобщава Financial Times. Основната причина за това е нарастващият натиск от страна на регулаторите заради здравните ефекти от т.нар. вейпване - термин за пушене на електронни ароматизирани цигари.

Решението

Тютюневият гигант притежава 35% от Juul Labs. Компанията закупи дела срещу 12.8 млрд. долара през декември 2018 г. Оттогава Juul е под политически, регулаторен и правен натиск. Американски медицински експерти са обвързали стотици случаи на увреждане на белите дробове заради вейпване, въпреки че няма конкретни обвинения към стартиращата компания. Ароматизираните електронни цигари са обект на атаки и заради твърдението, че насърчават употребата на устройствата от непълнолетни.

Altria заяви, че решението й да регистрира обезценката е обусловено от кумулативния ефект на различни забрани за електронни пари в определени градове, щати и определени международни пазари, наред с увеличената вероятност Администрацията по храните и лекарствата да забрани ароматизираните шушулки, използвани в електронните цигари, както и "други фактори", а не "единично определящо събитие или фактор". Преди това електронните цигари бяха представяни като по-малко вредна алтернатива на традиционната форма. Американски медицински експерти са обвързали най-малко 30 смъртни случая и повече от 1600 хоспитализации в страната с болести, предизвикани от вейпване.

Несигурността относно бъдещето на Juul беше основен фактор и за провала на сливането между гиганти в тютюневия сектор Altria и Philip Morris International през септември на стойност 200 млрд. долара. Високата цена тогава привлече вниманието, а някои анализаторите определиха оценката като "необичайно висока".

Мерките

След новините за отписване на инвестицията Juul обяви план за преструктуриране. Между 10 и 15% от близо 4 хил. работни места в компанията ще бъдат съкратени. Няколко ръководители, включително главният финансов директор, напускат.

Инвестицията в Juul е сред няколкото инициативи на Altria, която се опитваше да подсигури дългосрочното си бъдеще. Тютюневите гиганти се борят за дял от пазара за алтернативи, тъй като потребителите на западните пазари се отказват от традиционните цигари все по-бързо.

Устройствата на Juul, които приличат на USB-та, помогнаха на компанията бързо да се превърне в лидер на американския пазар за електронни цигари, като е суперпопулярна и сред тийнейджърите. Пазарният й дял нарасна от 13.6% от пазара в началото на 2017 г. до над 75% в края на 2018 г., според анализ на Wells Fargo по данни на Nielsen за продажбите на дребно.