Малки, средни и все по-важни

В годишната класация "Гепард" за най-динамични малки и средни предприятия за пръв път попадат над 2200 компании, чиито приходи са нараснали с 30% през 2018 г.

Малките и средните компании (МСП) са имали втора поредна силна година. Приходите на най-добрите от тях са нараснали с внушителните 30% през 2018 г., а печалбата им е надхвърлила 2 млрд. лв. В годишната класация на "Капитал" - "Гепард", за най-динамични МСП за пръв път попадат над 2200 компании, което е ясен знак, че гръбнакът на българската икономика е постигнал добри резултати.

За силното представяне си има логично обяснение - икономиката на страната запази ръста си от над 3% през миналата година, макар че той беше малко под очакванията. Брутният вътрешен продукт (БВП) за пръв път доближи 110 млрд. лв., инвестициите и покупките на домакинствата също нараснаха. През тази година обаче ситуацията може да се промени на фона на сериозното забавяне на европейската икономика и притесненията, че догодина може да изпадне в рецесия. Това, от една страна, ще доведе до трудности и за България, тъй като ЕС е основният ни търговски партньор, но от друга, е възможност за компаниите да стъпят на нови пазари в търсене на продължаване на развитието си.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се