Ново Eleven на борсата

Първият рисков фонд на Eleven се готви да излезе на фондовата борса с увеличение на капитала за 4 млн. лв.

Зад проекта са Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев (от ляво надясно). В борда на компанията е и Валери Петров
Зад проекта са Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев (от ляво надясно). В борда на компанията е и Валери Петров    ©  Надежда Чипева
Зад проекта са Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев (от ляво надясно). В борда на компанията е и Валери Петров
Зад проекта са Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев (от ляво надясно). В борда на компанията е и Валери Петров    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Първият рисков фонд на Eleven се готви да излезе на фондовата борса с увеличение на капитала за 4 млн. лв.
  • Като част от операцията вече е изкупен портфейлът на Европейския инвестиционен фонд, с който бяха партньори.
  • Планът е средствата да бъдат вложени във вече финансирани от фонда компании, а приходите да идват от продажба на дялове и дивиденти.

Фондовете за рисков капитал винаги са били считани за бутикови клубове, в които влизат избрани инвеститори, а борсата за тях е по-скоро тема табу. През последните 5-6 години обаче ситуацията се променя. Било заради ликвидни проблеми или акционерен натиск, някои от тях започват да поглеждат към публичността и капиталовия пазар, където да листнат свои акции. И макар да не може да се говори за огромен поток от първични предлагания (IPO), глобалната тенденция достига и България. Мениджърите на първия фонд за рисков капитал на Eleven планират да пуснат негови акции на Българската фондова борса. За целта вече е регистрирано специално дружество, в което е прехвърлен портфейлът на фонда, проспектът му е внесен за одобрение от Комисията за финансов надзор, а посредник по операцията е инвестиционната къща "Карол".

Как се стигна дотук

През 2013 г. стартъп екосистемата в България вече прохожда и започват да се роят компании с идеи. Сериозният тласък идва от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който по програма JEREMIE финансира няколко различни фонда, сред които беше и този на Eleven, получил 12 млн. евро. Целта беше те да действат като акселератори - да идентифицират перспективни стартиращи компании и да им помагат с капитал и ноу-хау, срещу което придобиваха миноритарни дялове. Партньори в Eleven по това време са Даниел Томов, Ивайло Симов и Дилян Димитров. През 2017 г. фонда напусна Дилян Димитров, а в него влезе съоснователят на софтуерната компания "Телерик" и "Телерик академия" Васил Терзиев, който преди това дълги години подкрепяше самостоятелно различни млади бизнеси. В общо десет инвестиционни прозореца Eleven вложиха тези 12 млн. евро в над 115 стартъпа от България и Югоизточна Европа. Конкретните проекти са с различни параметри, така че срещу парите беше изграден портфейл от миноритарни дялове между 5% и 25% в компаниите. Техен собственик ставаше Eleven Fund Cooperatief с основен акционер "Джереми България", управлявано от ЕИФ.

Преди около две години между управляващите партньори от Eleven и ЕИФ започват преговори за още финансиране на първия фонд, а междувременно Eleven правят и втори фонд само с частни инвеститори (виж карето). "Започнахме разговори дали можем да привлечем още ресурс от тях, като им споделихме, че ако не могат да инвестират още във фонда, имаме идея да го листнем на фондовата борса", казва пред "Капитал" Даниел Томов, партньор в Eleven. След обсъждане на вариантите от ЕИФ им препоръчват, че е най-добре да изкупят портфейла, преди да предприемат други стъпки по листване или увеличение на капитала. След което започват разговори с потенциални частни инвеститори и с помощта на инвестиционния посредник "Карол" се осигурява финансиране на база договорената с ЕИФ цена. Така управляващите партньори на Eleven структурират и учредяват изцяло ново дружество - "Илевън кепитъл". Негов изпълнителен директор е Даниел Томов, а членове на съвета на директорите са още Ивайло Симов, Васил Терзиев и Валери Петров.

След учредяване на дружеството се преминава и към частно увеличение на капитала и така в него влизат нови инвеститори, които влагат около 9.6 млн. лв. Така в момента компанията няма мажоритарен собственик, а капиталът е разпределен между 10 юридически и 13 физически лица, показва акционерната книга в Търговския регистър. С най-голям общ миноритарен дял реално са съоснователите на "Телерик", като единият от тях, Христо Косев, участва самостоятелно с почти 9% (виж графиката). В акционерната структура са предимно имена от IT сектора, но там е и компания на мениджъра на Григор Димитров - Георги Стоименов, "Сикс уан", която е с дял 2.7%.

Сделката с изкупуване на дяловете от ЕИФ е станала през юли тази година и оттогава "Илевън кепитъл" е собственик на портфейла, в който има около 70 - 80 компании, предимно от технологичния сектор. Сред компаниите в първото портфолио на Eleven, които продължават успешно да развиват бизнесите си, са Kanbanize, Enhancv, Sensika Technologies, Content Insights и Coursedot. Те са получили финансиране между 2012 и 2015 г., като размерът варира между 200 хил. лв. до над 400 хил. лв. Eleven вече има и два пълни екзита от компаниите Happy Heroes и Tickey Mobile, както и няколко частични общо за 400 хил. евро.

Защо борсата

Сега плановете на ръководството и акционерите на новата компания са да я листнат на борсата. Търсената сума е до 4 млн. лв. с увеличение на капитала, като те ще бъдат вложени в компании от портфейла. Надеждите са качването на БФБ да стане през първото или най-късно през второто тримесечие на 2020 г.

"Листването на фонда ще даде повече ликвидност за акционерите и ще даде повече време на компаниите да се развиват", посочва част от причините Даниел Томов. При много фондове например има инвеститорски натиск за по-бърз изход от направените инвестиции, за да осребрят своите вложения. Това обаче може да стане преждевременно и да се продаде дял не в най-подходящия момент, което пък може да създаде и трус в подпомогнатата компания. "Това, което се получава, е, че фондовете са принудени да действат под натиск и невинаги могат да реализират целия потенциал на компаниите поради времевото ограничение и натиска на инвеститорите", казва членът на съвета на директорите Валери Петров.

Новото дружество "Илевън кепитъл" е със срок по устав от 7 години, което според създателите му ще даде достатъчно време за развитие на компаниите в него. След години, когато бъдат продадени дяловете във всичко компании от портфейла, то ще бъде закрито.

"Капиталовите пазари дават достъп до съвсем друг тип ресурс – дребни инвеститори, пенсионни и взаимни фондове, които традиционно рядко инвестират в тези компании", допълва аргументите за борсата и Ивайло Симов. В новото дружество вече дял има един взаимен фонд - "Адванс инвест", който се управлява от групата на "Карол". От компанията казват, че са имали предварителни разговори с институционални инвеститори, планират и роудшоу на емисията.

Листването на борсата ще отвори компанията и за нови акционери – всеки може да купи ценни книжа през БФБ - София, и така да стане част от стартъп екосистемата. Влагането на пари в цял портфейл създава и диверсификация - дори някой дребен инвеститор да има възможност да вложи пари в отделна начинаеща компания, това е рисковано, тъй като освен потенциал там има и много варианти за провал. Старите акционери пък ще получат възможност да продават своите акции. Мениджърите на компанията казват, че са избрали българската борса, тъй като ресурсът, който се търси, не е голям и няма да е икономически оправдано излизане на пазарите в чужбина.

Фокус в 30 компании

Ако предлагането и увеличението на капитала е успешно, набраните средства ще се инвестират в някои от настоящите компании, но не всичките. Освен това от компанията не планират инвестиции в нови, както и други форми на финансиране като привлечен капитал. "Фокусът в портфейла ще е около 30 компании, за които смятаме, че имат потенциал за възвръщаемост. Реално придобихме портфейл от 70-80 компании, но по-скоро другите ще бъдат разпродадени", коментира Ивайло Симов.

Тъй като "Илевън кепитъл" държи под 25% в дружествата, той няма как да консолидира приходите им. Такива ще се реализират, когато се продаде дял в някоя от компаниите или от дивидент. Очаква се първите екзити да се случат през следващата година, като компанията планира 90% от печалбата да се разпределя между акционерите. Затова и публичният статут ще е интересен, тъй като ще хвърли още светлина върху процесите в стартъп екосистемата.

Моделът на Eleven 2.0

В началото на 2018 г. екип от общо шестима души, постави основите и на втория фонд Eleven. С портфейл от 6 млн. евро, набрани изцяло от частни инвеститори, фондът се фокусира върху стартиращи компании, които използват технологии за внедряването на подобрения в различни индустрии. Eleven 2.0 промени модела си и вместо да подпомага стартъпите в строго определени рундове, инвестира според индивидуалните нужди на всеки бизнес. Така срещу 10-12% дял от компаниите фондът инвестира от 100 хил. евро до над 200 хил. евро. Към момента Eleven 2.0 е подпомогнал 13 компании с общо малко над 2 млн. евро. Инвестиционният период на фонда продължава още 3-4 години.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане