Един по-особен фалит на банка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Един по-особен фалит на банка

Полският приемник на бизнеса държи 35% от пазара в Европа

Един по-особен фалит на банка

CryoSave фалира, оставяйки 7500 български семейства в правен вакуум

Калина Горанова
21005 прочитания

Полският приемник на бизнеса държи 35% от пазара в Европа

© FamiCord


Темата накратко
 • Банката за стволови клетки CryoSave фалира, оставяйки 7500 български семейства в правен вакуум.
 • По-голямата част от клетките вече са във Варшава при новия си стопанин FamiCord.
 • Битката за наследството на CryoSave обаче предстои.

В края на юни около 7500 български семейства получават имейл. От него те разбират, че стволовите клетки на децата им, които са решили да съхранят в банка CryoSave от Швейцария, са били преместени във Варшава. A компанията - майка на CryoSave, с централа в Нидерландия Esperite е фалирала.

Името на новия полски съдържател на стволовите клетки FamiCord не говори нищо на родителите. Изпълнителният директор на българското дружество на CryoSave д-р Асен Пачеджиев не успява да изкомуникира по най-добрия начин с клиентите си промяната и какво означава тя за тях. Те разбират, че е поискано от ИА "Медицински надзор" отмяна на разрешителното на тъканна банка "Крио център България" за осъществяване на лечебна дейност като тъканна банка и заличаването ѝ от регистъра. Засегнатите семейства се организират в група във Facebook. Въпросите валят, а юридическата каша и неизвестността какво се е случило с пробите се увеличават.

Не на последно място клиентите осъзнават, че компанията е продължила да подписва договори за по 4-6 хил. лв. до последния момент, въпреки че е съзнавала, че ще влезе в невъзможност да оперира. Последните проби са взети дни преди имейла, като скоро става ясно, че те са поели в нова неочаквана посока - към Португалия в Biosckin.

Примери с фалирали тъканни банки има и в миналото. Индустрията се разви много бързо, стъпвайки на шума около следващото голямо нещо - биотехнологиите и очакванията те да произведат нови лечения на всевъзможни болести. Това обаче е първата фалирала тъканна банка от толкова голям мащаб. Като всяка банка и тази работи на принципа на доверието и на страховете от евентуалното по-лошо бъдеще. Казусът с CryoSave обаче успя да разклати доверието в този бизнес и да създаде още страхове, като борбата кой да владее клетките предстои.

Защо фалира CryoSave

Тъканната банка CryoSave, собственост на Esperite, на практика губи от 7 години, като отчетите й показват големи проблеми още от 2011 г. Тогава приходите на Esperite са 41.9 млн. евро при едва 16.6 млн. евро за 2017 г., срещу които стои 12.9 млн. евро загуба. Ликвидността на компанията е сериозен проблем. По думите на Якуб Баран, изпълнителен директор на FamiCord, никой не знае реалните й дългове, a одиторът Accon дори прекратява ангажимента си към компанията за последния й отчет за 2018 г.

Причините за срива са комплексни. Според конкурентите, когато Esperite е в пика на развитието си, идва кризата, която удря най-силно точно най-добрите пазари на CryoSave - Испания, Италия, Португалия и в определена степен Гърция, а банкирането на тъкани не е услуга от първа необходимост. Компанията на свой ред не успява да се преструктурира бързо.

Роля има и личността на изпълнителният директор и съсобственик Фредерик Амар. Той поема управлението през 2013 г., като решава, че за компанията има по-интересни дейности от съхранението на клетки - а именно генетичните тестове, генетични скрининг, научни изследвания със стволови клетки и т.н. Така парите, които идват от основния бизнес, се насочват към въпросните нови дейности, като според конкурентите Амар просто е подценил колко огромни ресурси са нужни за развитие на биотехнологиите. А колкото повече пари се взимат от бизнеса по съхранение, за да се помага на изследванията, толкова по-малко се инвестира в първия и той започва да страда.

През лятото на 2016 г. биологичния гигант Illumina завежда дело за откраднати патенти срещу създадената през 2014 г. Genoma, занимаваща се с генетични тестове. През май 2017 година английската компания Premaitha Health завежда друг иск срещу Genoma. Проблеми има и на другите пазари. А срещу компанията започва разследване в Швейцария.

Как се делят клетките и бизнесът

Междувременно докато CryoSave лети надолу, полската PBKM, която съхранява сега повечето проби, се опитва да я купи три пъти.

Разговорите започват в началото на юли 2018 г. Половин година по-късно споразумение няма и ситуацията за CryoSave продължава да се влошава на всички пазари. През февруари 2019 г. след нова порция разговори се подписва меморандум на разбирателство. Целта е отново купуването на компанията или поне бизнеса със съхранението на стволови клетки от полската компания.

"Подписахме споразумение за осигуряване продължаването на съхраняването на пробите на CryoSave във Варшава", разказва Якуб Баран. "Трябваше да спасим пробите. Ако нещо се беше случило с пробите, това щеше да е катастрофа за семействата и за целия сектор на тъканните банки. Фредерик Амар разбираше това", казва още той. Полската компания получава нужните разрешителни от полската държава и организира транспорта за своя сметка. В началото на лятото компанията се отказва окончателно на купува CryoSave, като дългът и рискът се оказват по-високи, отколкото биха могли да си позволят.

Така FamiCord има само 5-годишния договор за съхранението на клетките, докато отделни части от CryoSave (уебсайт, социална медии, лиценз) са купени от Myrisoph - семеен фонд от Обединените арабски емирства, който менажира най-голямата банка за стволови клетки в Дубай. Myrisoph също така е получила и базата данни, като вече са обявили неофициално пред своите конкуренти, че са купили лаборатория в Швейцария. При сделката президентът на Myrisoph Capital Хасан ал Хасани (Hassan Alhassani) съобщава, че целта е да направят настоящите и бъдещите клиенти на CryoSave доволни. Или между компаниите, получили части от бизнеса на фалиралата CryoSave, се очаква сблъсък за клиенти.

Вакуум от 330 000 проби

Колкото до тях, те към момента са до голяма степен на тъмно. За много от тях не е ясно с кого са или биха могли да бъдат в юридически отношения. А при разделението има и голяма неяснота дали дори пробите им могат да се идентифицират и при нужда изпратят в съответното лечебно заведение.

FamiCord транспортира пробите на CryoSave, които са около 330 000 на четири пъти. Първите потеглят от Женева за Варшава на 11 март, а последните през юни, като тогава компанията е възпрепятствана да вземе всички проби и един контейнер е задържан от Linde Gas заради дългове към нея. (Според FamiCord това пък са стари проби, взети през 2000-2001 г.)

Така 55 от предвидените 56 танка попадат във Варшава. Сега обаче тече сложен процес на идентифицирането на всяка една проба. "Не знаем точно колко проби имаме имаме, тъй като данните, предоставени от CryoSave, не са с добро качество. Сега проверяваме дали тези данни отговарят на действителността и мога да ви кажа, че не особено. Има някои различия и проби, които не са на местата си. Не много голям процент, но дори това означава хиляди бройки. Така че трябва физически да проверим всичко и да коригираме информацията", казва Баран.

Целта е да успеят да проверят всички проби в следващите четири месеца, като сега са готови на 27%. Нещата се усложняват, тъй като пробите на всяко семейство са съхранявани разделени на две места, ако с някоя от лабораториите се случи бедствие например. Повечето имат и по две проби - стволови клетки от кръв на пъпна връв и стволови клетки от тъкан на пъпна връв. Така че броят на единиците за проверка се увеличава в пъти.

Допълнително усложнение е, че не всички проби на CryoSave са във Варшава, а част са заминали в Португалия в Biosckin. Това най-вероятно са тези вземани след подписването на договора за съхранение от февруари с полската компания. Липсват и още парчета от картинката. Компанията например спира да плаща на подизпълнителя си за тестването на кръвта на майката, като така редица клиенти към днешна дата се оказват с липсваща информация към пробите си, като от FamiCord твърдят, че тестове са направени от въпросния подизпълнител, но тъй като не са платени, не са подадени в базата данни.

Но тези детайли не носят истински важните отговори за семействата, които имат договор с на практика една компания в ликвидация. Те се интересуват как ще бъдат преразпределени, като към момента новият пазител на клетките се опитва да всее спокойствие с активна комуникация - включително и среща с българска група родители, на които да обясни случващото се и потенциалните възможности.

Новият пазител на клетките

FamiCord, която е част от групата на Polski Bank Komorek Macierzystych (PBKM), твърди за себе си, че държи 30-35% от европейския пазар на съхранение на стволови клетки. Оперира от 2002 г. и към момента съхранява над 420 000 проби. Стратегията й за растеж е посредством придобивания на други компании или партньорства, като вече PBKM има около 20 такива на сметката си и една от последните й сделки е на индийския пазар. Разполага с 10 собствени лаборатории и си партнира с още 8.

На 14 октомври е било последното увеличаване на капитала, като след него дотогавашният най-голям акционер вече има мажоритарно участие от 57.8%, това е германският Active Ownership Capital.

Компанията доставя клетки за терапии и клинични изследвания. До момента на 2700 пациенти са отпуснали проби за лечение. През 2018 г. броят на пациентите, лекувани с материал на PBKM FamiCord, е 393, като 250 от тях в сферата на неврологичната експериментална терапия. За последните 10 години броят на пациентите, които са подложени на експериментална терапия срещу церебрална парализа, амиотрофична латерална склероза или аутизъм, е най-висок.

Приходите за 2018 г. са 37.6 млн. евро, а печалбата - 6.1 млн. евро. За разлика от CryoSave, която събира парите в началото, FamiCord залага на абонаменти година за година за съхранението.

Сметката зад решението

На въпроса защо се е нагърбила със задачата да съхранява пробите на една фалирала компания, която не си е заплатила за услугата и е в банкрут, обяснението на Баран е, че трябвало да спасят индустрията, която иначе би загубила доверието на клиентите, а това би повлякло всички по веригата.

"Дори сега доверието е загубено. Ние сме индустрия на доверието. Като лидер в Европа ние трябваше да направим това, защото дори не можем да си представим последствията от унищожаването на пробите", казва той. "Ние спасихме индустрията ни. Ако не го бяхме направили, загубите щяха да са за милиони, тъй като много семейства не биха решили да съхраняват кръв от пъпна връв. А може и дейността ни да бъде забранена, ако последват законови промени", казва той.

За FamiCord обаче има и потенциална изгода - тя на практика почти удвоява базата си от 420 000 проби с още 330 000 на фалиралия си конкурент. Това, което в момента предлага FamiCord на клиентите на CryoSave (виж карето), е да подпишат договор с тях и те да съхраняват техните проби безплатно за срока на договора, който те имат с CryoSave. След това те ще могат да си заплащат съхранение година за година или за по 5 години напред, като цената сега за година е 89 евро, като това може да покрие част или всичките разходи.

Така ако само 10% от 330 000 направят това, при цената на година това прави 2.9 млн. евро приход за полската компания и 29.3 млн. евро, ако всички направят това. Компанията има предходен опит с фалирала датска банка, като в крайна сметка 80% от клиентите й се прехвърлят към FamiCord.

Битката за клетки

Битката за клетки явно предстои, като основната неизвестна е каква ще е политиката на другия купувач на част от активите на фалиралата компания - Myrisoft. От полската компания твърдят, че петгодишното им споразумение за съхранение с CryoSave не позволява отговорността за клетките да се прехвърля на трета компания без тяхно съгласие в следващите пет години. Вече обаче е имало няколко опита на Myrisoft да получи клетките на базата на претенция за собственост върху самите танкове, в които са съхранени, на основания, че са придобили част от CryoSave.

След този период обаче пак следва правен вакуум, макар в крайна сметка собствеността върху пробите е на семействата. Но естествено за това време FamiCord ще направи всичко възможно да ги привлече за свои клиенти.

Опциите за родителите

- Като първа стъпка FamiCord препоръчва семействата да се регистрират на сайта й и да подадат актуални контакти, като ще бъдат информирани за техните проби, които са намерени в базата данни и в самите танкове.

- При намерена поне една проба семействата могат да подпишат договор с FamiCord. Те ще пазят клетките безплатно до момента на изтичане на договора, който семейството е имало с CryoSave. Тоест, ако те са подписали за 20 години преди 7 години, имат 13 години безплатно. После евентуалното съхранение ще струва 89 евро на година, ако договорът се сключи към днешна дата и 350 евро за 5 години. Съхранението в базите на FamiCord във Варшава и Швейцария ще е безплатно, а ако семействата изберат друга лаборатория от мрежата на компанията ще трябва да платят 190 евро за преместването.

- Семейството може да премести клетките в друга банка. За целта ще е нужно разрешение от министерствата на здравеопазването на двете страни - на Полша и на държавата към която отиват, като с новата банка трябва да се договорят условията на договора и транспортните разходи.

- Семейството може да не предприеме нищо, докато тече процедурата по ликвидация. След изтичането на петте години всичко ще зависи от развоя на делото и претенциите на компаниите.

- Тези, чиито проби са в Португалия, могат или да ги оставят там, или да сключат договор с FamiCord, която твърди, че ще помогне за тяхното взимане.

Темата накратко
 • Банката за стволови клетки CryoSave фалира, оставяйки 7500 български семейства в правен вакуум.
 • По-голямата част от клетките вече са във Варшава при новия си стопанин FamiCord.
 • Битката за наследството на CryoSave обаче предстои.

В края на юни около 7500 български семейства получават имейл. От него те разбират, че стволовите клетки на децата им, които са решили да съхранят в банка CryoSave от Швейцария, са били преместени във Варшава. A компанията - майка на CryoSave, с централа в Нидерландия Esperite е фалирала.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  " Тези, чийто проби са в Португалия могат или да ги оставят там..."

  Госпожо Горанова, "чий", "чия", "чие", "чии"! "Чиито проби", а не "чийто проби"! И запетая след "Португалия", разбира се.

 • 2
  desolater avatar :-|
  Desolater

  Поредната пирамида за балъци...

 • 3
  kak1548052697596352 avatar :-|
  Assen Pachejieff

  Уважаема г-жо Горанова,
  Благодаря Ви за първата статия по темата, която е написана компетентно и без "свободни съчинения" върху фактите. За съжаление, повечето от останалите медии успяха да всеят само повече смут сред нашите клиенти, отколкото да изяснят ситуацията.
  Забелязах само една неточност: Не Фамикорде част от ПБКМ, а обратното - "шапката" е Групата Фамикорд, а ПБКМ е основната и най-старата дъщерна компания от Групата, със седалище в Полша. Мисля, че е важно да добавим и още една подробност: Наистина, при преместването на криотанковете (контейнерите), един от тях бива задържан. Този контейнер всъщност никога не се е намирал на територията на КриоСейв. Той беше експлоатиран на територията на Линде Газ (основен снабдител с течен азот на КриоСейв през всичките години). Наистина, заради дългове на КриоСейв, от Линде Газ задържаха този контейнер. Хубавото за нас тук е, че сред пробите в този контейнер едва ли има такива на български клиенти. КриоСейв стъпва на българския пазар през лятото на 2005 г. чрез местен дистрибутор - Групова практика на специализирана медицинска помощ "Шейново 2005" ООД, която е собственост на двама български акушер-гинеколози (Димитър Георгиев и Начко Чалманов). През 2008 г. КриоСейв и ГПСМП Шейново 2005 регистрират общо дружество - "ТБКЦБ"АД, като през 2010 г. КриоСейв изкупува дела на Георгиев и Чалманов и остава едноличен собственик на българското дружество. Така че, всички проби на български клиенти, с изключение на последните 26 нови клиента, чиито проби са взети през м. юни и юли тази година, се намират в Полша. Пробите на 26-те клиенти, които бяха изпратени в ТБ Биоскин (Португалия) бяха идентифицирани. Те са обработени и изследвани по всички правила и сега очакваме официалните сертификати на клиентите, с които вече се свързахме. Що се отнася до не особено успешната комуникация с българските клиенти, то този проблем е налице във всички държави, където оперираше КриоСейв и се дължи на факта, че Централата на КриоСейв достатъчно дълго време държеше "на тъмно" периферните (местните) дружества, както по отношение на финансовите трудности, така и по отношение на взетите решения за изход от ситуацията, вкл. за преговорите с Фамикорд. Освен това, дълго време очаквахме официална корпоративна информация за клиентите. Тъй като до средата на м. юни такава не дойде, то на 18-ти юни, ние в България, по своя инициатива информирахме клиентите си по имейл. Впоследствие, от Централата в Швейцария започнаха да 'заливат" клиентите със странни и недотам адекватни имейли, при това преведени нескопосано с Гугъл транслейт.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.