Кои са иновативните предприятия на 2019 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кои са иновативните предприятия на 2019 г.

Кои са иновативните предприятия на 2019 г.

Осем компании получиха отличия в конкурса, който се организира за 15-а поредна година

Мара Георгиева
9307 прочитания

© Цветелина Белутова


Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 15-а поредна година от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Enterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия и Единния център за иновации на БАН.

За участие в конкурса през 2019 г. са кандидатствали над 100 фирми от различни икономически сектори. От тях до номинации са достигнали 21, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в осем области според въздействието на иновацията.

От миналата година номинираните фирми получават правото да използват новата марка на фондацията - "Високи постижения в иновациите".

Първите две

В категория "Зелена иновация" иновативно предприятие за 2019 е "Интернешънъл пауър съплай". Компанията създава автономна хибридна токозахранваща система за управление на добита електроенергия от възобновяеми източници - първата в света с приложен модулен принцип в захранването. Иновацията дава възможност работата на повреден модул да бъде поета от останалите и позволява съхраняване на излишната енергия в акумулаторни батерии за по-нататъшно използване. Тя се използва в 1500 инсталации в над 60 държави, включително в райони без достъп или с ненадеждна електропреносна мрежа.

В категория "Пазарно лидерство" отличието за 2019 е присъдено на "Ултрафлекс корпорейшън". Фирмата е разработила новаторска система за индукционно нагряване, приложима във всички сектори, свързани с термообработката на материали - индустриалната, бижутерската, лабораторната, зъботехническата и медицинската електроника. Иновацията се състои от отделни модули, позволяващи паралелно нагряване на различни материали съобразно различни параметри, като дава възможност и за допълнително добавяне на модули при необходимост от повече мощност. Дружеството продава своите разработки в САЩ, Канада, Турция и Индия.

Другите наградени

В категория "Иновативно новостартирало предприятие" наградата за 2019 г. получи "Пауър дрон". Компанията разработва софтуер за автоматизиран анализ на данни от техническа инспекция на електропроводи и друга енергийна инфраструктура на основата на заснемане с дрон. Разработката използва алгоритми, базирани на изкуствен интелект, машинно обучение и автоматично разпознаване на изображения. Основните приложения на иновацията са: за регулярна инспекция, спешна инспекция при авария и оценка и картографиране на инфраструктурата.

В областта "Иновация за качество на живот" победител за 2019 е "ПроВиотик". Компанията създава лиофилизиран пробиотик на основата на щам Lactobacillus bulgaricus, изолиран от кокиче и отгледан в био зеленчуков сок, с бактерицидни свойства спрямо причинителя на язвата Helicobacter pylori, алтернатива на тройната антибиотична терапия. Изследвания с продукта са направени в Harvard University, ИСУЛ и Софийския университет "Св. Кл. Охридски", като част от научния екип включва нобеловия лауреат Бери Маршал.

"Лийнплъм" е победител в категория "Иновационен мениджмънт". Дружеството разработва платформа за мобилен маркетинг за създаване на по-дългосрочни и ефективни взаимоотношения между маркетинг специалисти и потребители на мобилни устройства чрез персонализирани кампании в реално време. Компанията изгражда и процеси за развитие на ИТ талантите във и извън фирмата и се отличава с висока степен на иновационна организация и култура.

"Юбитрак" получи наградата в категория "Иновация за развитие на таланти". Фирмата автоматизира процеса на събиране на данни за представянето на футболисти и отбори чрез прилагане на алгоритми за компютърно зрение и машинно обучение върху видеоматериал. Софтуерът разпознава обектите на терена, разделя отборите, идентифицира всеки играч и следи обектите до края на срещата. Технологията е достъпна и за малки лиги. Дружеството работи с детско-юношеските отбори на "Левски" и "Левски-Раковски".

В категория "Иновация в креативните индустрии" отличието е присъдено на "ЗенАрт". Компанията разработва каталог от исторически, културни и природни дестинации във виртуална реалност, като използва двуизмерни автентични изображения и ги интерпретира в 3D обекти. Налице е и интерактивност. Първият завършен проект са "Белоградчишките скали" - потребителите могат да си направят виртуална разходка, да стрелят с възрожденски пушки, да научат повече за богатата история на местността чрез аудиоразказвача. Следващите проекти са "Олимп" и "Карибски острови".

"Найкомс" е победител в категория "Социална иновация". Дружеството е създател на система от хардуерни и софтуерни продукти и услуги в областта на телемедицината: станция за телемедицина; програма за онлайн аудио-видео консултация между лекар и пациент; куфарче с безжични диагностични устройства с възможност за автоматично съхраняване, прехвърляне и споделяне на данните и други. Станцията се използва в 30 болници - в общини в областите Русе и Сливен, в "Пирогов", "Св. Анна" и др.

Номинираните фирми (по азбучен ред)

"Ай райс механикс 357" - създател на роботизирано вертикализиращо помощно средство за хора с двигателни увреждания. То позволява безопасно и сигурно движение в изправена позиция на тялото и по-добра достъпност до отдалечени и разположени нависоко предмети.

"Алфика" - разработва първата промишлена инсталация за култивация на микроводорасли в България – фотобиореакторна система. Създава и произвежда иновативни продукти на базата на микроводорасли, в т.ч. и свежа спирулина.

"Анкол" - създава система за управление на налягането на гумите по време на движение и при висока скорост в зависимост от пътната настилка, метеoрологичните условия и товара на автомобила, с възможност за монтиране на всяко превозно средство.

LAM’ON - разработва биоразградимо фолио за печатната индустрия. То не се различава от стандартните ламинати като здравина и оптични качества (гарантирани за минимум 10 г.). Разгражда се изцяло до 1 месец при наличието на подходящи топлина, влага и микроорганизми.

"ЛогСентинел" - разработва решение за съхранение на сигурни одитни следи, свързани с бизнес дейностите, в частен (персонализиран) блокчейн. То позволява мониторинг на процесите и засичане на аномално поведение. Компанията създава и управлява сигурна база данни, криптираща всеки запис поотделно, особено ценна за съхраняването на лични данни и високочувствителна информация.

OS Implants - създава 3D принтираща платформа за изкуствени кости за производството на анатомични и хирургични модели за обучението на студенти и специализанти. Произвежда персонализирани импланти за хора и животни, разработени съгласно индивидуалните особености на пациента.

OfficeRnD - разработва софтуерно решение за управление на споделени работни пространства. То дава възможност на споделените офиси да автоматизират и интегрират най-важните си процеси (резервиране на стаи и бюра от членовете, взаимодействие между тях и т.н.). Използва се от клиенти в над 40 страни и от над 100 000 индивидуални потребители.

"Пейхоук" - създава софтуер, платежни инструменти и услуга за оптимизиране на разходния мениджмънт с информация за всяко плащане в реално време и алгоритъм. Разработката извлича данни от сканирани/електронни платежни документи, подготвя ги за осчетоводяване. Предлага собствена карта за разплащания за пълна автоматизация на разходните данни без сканиране.

Pro Drone Sys - разработва мултиспектрална аерокамера за прикрепяне към безпилотен летящ апарат за анализ на почви и измерване на вегетация. Разработката се използва за предоставяне на дигитализирани агрономически препоръки и изработка на топографски/ вододелни карти.

"Пукльовците" - създател на едноименната дигитална игра. Тя помага на учителя да развива умения за работа в екип и други социални умения у своите ученици на основата на математически задачи и в екологичен контекст.

"Скейл фокус" - разработва комплексна програма за привличане на таланти във фирмата и за развитието на таланти в и извън нея. Организира отворени академии за ИТ обучение, вътрешно състезание за иновативни идеи с цел пазарна реализация, дава подкрепа за проектиране на работните пространства от служителите и др.

"Смол фут" - създава снегоходки за екстремни условия, които да издържат на най-тежките зимни условия, за най-високите планински върхове. Снегоходките са подходящи за стръмни склонове и смесени терени. Имат регулируема система, даваща възможност за ходене с фиксиран, повдигнат или свободен крак.

"Фанте агро" - разработва козметични състави на основата на екстракт от шафранов минзухар и розово масло. Произвежда и други козметични продукти с екстракт от шафран, отглежда минзухар и извлича и шафран от него. Предлага размножилите се луковици на минзухара на други предприемачи срещу експертна подкрепа при отглеждането и ангажимент за изкупуване на цветовете.

Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 15-а поредна година от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Enterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия и Единния център за иновации на БАН.

За участие в конкурса през 2019 г. са кандидатствали над 100 фирми от различни икономически сектори. От тях до номинации са достигнали 21, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в осем области според въздействието на иновацията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.