Най-рентабилните динамични компании: Все още силно печеливши

Нормата на печалба на растящите малки и средни предприятия продължава да се увеличава, но вече се забелязват признаци на забавяне

Рентабилността на най-динамично развиващите се малки и средни компании в страната бележи нов рекорд през 2018 г. След отчетения през 2017 г. исторически пик от 45.04% през изминалата година средната норма на печалба на най-добре представящите се по показателя достига 46.93%, показват данните от класацията "Гепард". С други думи - за всеки лев приходи тази група от динамично растящи дружества е реализирала печалба от 46.93 стотинки.

Постижението не е изненадващо - макар и да изостана малко от предварителните прогнози, българската икономика успя да запази темпа си на растеж от над 3%, движена от увеличаващите се инвестиции и потребление. Добрата среда подпомогна печалбите и на едрия бизнес - топ 50 на най-рентабилните големи компании в страната, подредени в класацията "Капитал 100" също отчетоха рекорден за последните 10 години резултат по показателя - 25.11%. За поредна година обаче гепардите бележат около два пъти по-силно постижение, което показва, че и през 2018 г. по-малките мащаби са допринесли за по-динамичния растеж.

Едновременно с това обаче малките и средните предприятия също не бяха подминати от първите ефекти от започналото забавяне на европейската икономика. Повечето разрези и на класацията на най-печелившите показват леко свиване спрямо постиженията от 2017 г., обобщени в миналогодишното издание на класацията "Гепард", а по-осезаемото охлаждане в Европа предвещават по-скромни резултати и за настоящата година.

Леко отстъпление

Все пак поне засега в абсолютни стойности 50-те най-рентабилни малки и средни бързорастящи дружества също се представят завидно добре и отчитат двукратно нарастване на печалбите си - със 107.53% до 247.4 млн. лв. Сумата обаче е доста по-скромна в сравнение с миналогодишните 50 лидери по рентабилност, които заедно записаха финансов резултат от 312.8 млн. лв., нараснал на годишна база с 200%. Средната печалба в топ 50 за 2018 г. е 4.95 млн. лв. при 6.26 млн. лв. година по-рано. При челната десетка от тази година обаче отстъплението е минимално спрямо миналогодишната - средната рентабилност в топ 10 за 2018 г. е 64.41 стотинки на всеки лев приходи в сравнение с 66.8 при топ 10 за 2017 г.

Прагът за попадане сред 50-те най-рентабилни в "Гепард" също се запазва почти непроменен, като отстъпва съвсем минимално. За да попадне в този своеобразен елитен клуб, през 2018 г., една компания е трябвало да постигне норма на печалба от поне 33.62% при 33.95% година по-рано.

Отстъпление спрямо данните от 2017 г. се забелязва и при сравнението на средната рентабилност на всички дружества в класацията. В тазгодишното й издание те са близо 2300, като постигнатият от тях резултат по показателя за 2018 г. е 6.17%. Година по-рано динамично растящите малки и средни компании в страната, чийто общ брой беше близо 1800, отчетоха 7.07 стотинки печалба за всеки реализиран лев приходи.

Челната петдесетица по показателя тази година отстъпва на предшествениците си и в още едно отношение - по общия обем на бизнеса си. Общият оборот на топ 50 за 2018 г. е 527.2 млн. лв. в сравнение с 694.7 млн. лв. съвкупни приходи на най-рентабилните гепарди за 2017 г. Средният ръст на постъпленията също намалява - през 2018 г. бизнесът на най-добре печелещите малки и средни компании скача средно с 50.15% при 68.74% за 2017 г. Постижението им обаче остава доста по-силно от средния ръст на приходите, отчетен в общата извадка от 2280 дружества в голямата класация, чийто оборот е нараснал с 30% през 2018 г.

Доминацията на малките

Вече традиционно подреждането на най-рентабилните е доминирано от компании с по-скромни размери. Тази година в топ 50 по показателя присъства само едно предприятие с приходи над 50 млн. лв. Това е софийската софтуерна "ЕГТ интерактив", която е част от групата на производителя на хазартни машини и софтуер "Евро геймс технолоджи". По-малкото дружество разработва софтуер за онлайн казино индустрията. През миналата година приходите му са нараснали с внушителните 156.5% до 52 млн. лв., а постигнатата норма на печалба е 66.65%.

Извън "ЕГТ интерактив" обаче всички останали компании сред 50-те най-рентабилни са доста по-малки по размер. Приходите на следващата по големина - варненското дружество "Хепи", през което минава франчайза на веригата заведения Happy, са доста по-скромни - 37.7 млн. лв. Над прага от 30 млн. лв. е и още една компания с регистрация във Варна - "Айгейминг.ком", чийто оборот за миналата година е 32.9 млн. лв. Дружеството е част от базираната в Германия група iGaming.com и основната му дейност е свързана с предоставянето на онлайн рекламни услуги.

Още три са компаниите с приходи над 20 млн. лв., а общият брой на предприятията в топ 50, чийто оборот се измерва в десетцифрени стойности, е 14, както и миналата година. В основната си част обаче класацията продължава да бъде съставена от фирми, които отчитат постъпления от под 10 млн. лв. за последната финансова година.

Данните от новото издание на "Гепард" сочат и пореден спад в броя на онези измежду най-рентабилните дружества, които през изминалите 12 месеца са успели да увеличат приходите си с трицифрени темпове. През 2018 г. те са точно една пета от топ 50 в сравнение с 11 в предишното издание на класацията. Най-добре в това отношение се представя регистрираната в Хасково, но с базирана в София дейност компания "Декор", която се занимава с производство и търговия на скални строителни материали. За последната година тя е увеличила оборота си с 206.3% до 4.5 млн. лв., а нормата й на печалба е 39.75%.

Лидерите

За поредна година водачът в подреждането на най-рентабилните е от столицата - "Донев инвестмънтс холдинг". През 2018 г. инвестиционното дружество на изпълнителния директор на фармацевтичния лидер "Софарма" Огнян Донев отчита приходи от 7.6 млн. лв. (ръст от 44.22%) и финансов резултат от 6.3 млн. лв., което му дава норма на печалба от 82.65%. Това е основното дружество, с което Донев има участия в компании от групата на "Софарма", а приходите му се формират основно от получените дивиденти. Компанията подобрява представянето си от миналата година, когато успя да постигне 71.01 стотинки печалба на всеки лев реализирани приходи. По този начин в миналогодишното издание на "Гепард" тя заемаше третото място сред най-рентабилните.

Втората позиция е за бургаското софтуерно дружество "Суера.ком", което според страницата му в професионалната мрежа LinkedIn се занимава с дизайна и разработката на уеб приложения за развлекателната индустрия за възрастни. За последната финансова година то е реализирало 10.4 млн. лв. приходи, което е с 67.8% повече спрямо 2017 г. Печалбата за периода е 7.2 млн. лв., а постигната рентабилност - 69.24%.

Челната тройка се допълва от друга софийска компания - "Микс-ПС", която е част от групата на един от строителните лидери в страната - растящата с трицифрени темпове през последните две години "Микс-констръкшън", която през 2018 г. се нареди в топ 10 на най-големите строители в страната. При по-малкото дружество ръстът също е трицифрен - със 136.7% до 14.4 млн. лв., а печалбата скача с внушителните 358.2% до 9.9 млн. лв., което дава рентабилност от 68.82%. От финансовия отчет за миналата година става ясно, че бумът се дължи основно на близо 10 млн. лв. финансови приходи от участия в свързани предприятия.

Скок за Севера и за софтуера

По традиция столицата доминира не само водещата тройка, но и цялата класация на най-рентабилните гепарди. За трета поредна година броят на софийските компании в топ 50 по показателя е 18, а представителството на София-окръг се свива до 1 дружество (спрямо две преди година). Изненадата идва от географското разпределение на останалите компании, в което след четири години на отстъпление компаниите от северната част на страната отново са по-многочислени. Броят им в топ 50 за 2018 г. е 18 спрямо 13 дружества от Южна България. Приносът е основно на Варна, чиито представители сред най-добре печелещите вече са 10 в сравнение с шест в миналогодишното издание на класацията. Пловдив също увеличава представителите си - до осем (при седем за 2017 г.), но остава трети в съревнованието на градовете.

След три години доминация в подреждането на най-рентабилните строителните компании отстъпват лидерската позиция. Най-многобройни по показателя през 2018 г. са дружествата с дейност в областта на информационните технологии - общо 6 в топ 50. Представителите на сектор "Строителство и недвижими имоти" са шест, а челната тройка на най-печелившите отрасли на икономиката, поне сред малкия и средния бизнес, допълва туризмът - с пет компании в топ 50 по рентабилност.