Печалбата на "Аурубис" е спаднала с 25% за последната година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Печалбата на "Аурубис" е спаднала с 25% за последната година

За последната година заводът в Пирдоп е произвел 20 хил. тона по-малко чиста мед

Печалбата на "Аурубис" е спаднала с 25% за последната година

Производството в завода в Пирдоп е намаляло леко заради спирания за ремонт

4601 прочитания

За последната година заводът в Пирдоп е произвел 20 хил. тона по-малко чиста мед

© Цветелина Белутова


Печалбата на медодобивната компания "Аурубис България" е намаляла с 25% за последните 12 месеца. Това показва отчетът на германската група майка Aurubis за финансовата 2018/19 г., която приключва в края на септември. Нетният резултат на българското дружество за периода е 90.7 млн. евро спрямо 121.5 млн. евро предходната година по международните счетоводни стандарти. Производството също спада както заради временното прекъсване на работа за планов ремонт, така и заради непланово спиране.

Финансови резултати

Печалбата на "Аурубис" намалява за втора поредна година, след като за финансовата 2016/17 г. компанията отчете рекордните в историята си 176.5 млн. евро (345.3 млн. лв.). По българските стандарти за 2017 г. резултатът беше 393.6 млн. лв., а за 2018 г. - 202.4 млн. лв.

Групата дава другите финансови данни общо по сегменти. Звеното, към което принадлежи българското дружество, е "Рафиниране и преработка на метали" и включва още пет завода. Като цяло приходите за финансовата година леко се покачват (3%), достигайки 10.7 млрд. евро. Това обаче се дължи почти изцяло на по-високите цени на медта и на благородните метали. Значително се понижава оперативната печалба преди данъци (EBT), която е ключов показател за инвеститорите - с 14% до 304 млн. евро. Основната причина са плановите и неплановите спирания на заводите в Пирдоп и Хамбург, което е довело до спад на преработените количества концентрат и съответно на получените такси за това.

Производство

За цялата финансова година са преработени общо 2.2 млн. тона концентрат, като такава дейност се извършва в заводите в Пирдоп и Хамбург. Това е 12% под миналогодишното ниво, когато резултатът всъщност беше доста висок.

С намаляването на количеството на преработения концентрат се е понижило и производството на сярна киселина, която се получава като страничен продукт. За периода заводите в сегмента "Рафиниране и преработка на метали" са произвели общо 2.1 млн. тона сярна киселина. Заради силното търсене и ограниченото предлагане Aurubis се е радвал на високи цени до април 2019 г., но след това нуждите на химическата и торовата индустрия са се свили и цените на спот пазара са отбелязали значително понижение, става ясно от отчета на групата.

Заводът в Пирдоп е произвел по-малко катоди (чиста мед) за последната година, като количеството спада до 207 хил. тона от 227 хил. тона за предходната година. Общо четирите предприятия от сегмента, които правят катоди, отчитат спад на продукцията със 7% до 1.2 млн. тона.

Групата

Оперативната печалба на групата за 2018/19 г. е 192 млн. евро - значително по-ниска от отчетените 329 млн. евро за предходната година. Основната причина за това са продължаващи загуби от обезценки за общо над 50 млн. евро, но влияние са оказали и спиранията на работа за планови и непланови ремонти в няколко завода, включително в Пирдоп.

За да компенсира инвеститорите, надзорният съвет на компанията предлага да бъде изплатен по-голям дял като дивидент - 41%, след като за предходната година бяха разпределени 26% от печалбата. Така акционерите ще получат по 1.25 евро на акция.

Прогнозите на групата за текущата година до края на септември 2020 г. са да бъде постигната подобна оперативна EBT - между 185 и 250 млн. евро. Търсенето на мед се очаква като цяло да остане стабилно, макар че търсенето на продукти от автомобилната индустрия ще продължи да бъде ограничено.

Печалбата на медодобивната компания "Аурубис България" е намаляла с 25% за последните 12 месеца. Това показва отчетът на германската група майка Aurubis за финансовата 2018/19 г., която приключва в края на септември. Нетният резултат на българското дружество за периода е 90.7 млн. евро спрямо 121.5 млн. евро предходната година по международните счетоводни стандарти. Производството също спада както заради временното прекъсване на работа за планов ремонт, така и заради непланово спиране.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  Прегряването на металургичната промишленост в последните девет години (БГ), води до натрупване на свръхексплоатация на оборудването за производство на катодна мед. Надскачането и работата на границата на проектните мощности (110%) води до изместване на баланса бележещ границата от нужда на среден или основен ремонт в посока по-скоро на последният.

  Намаляването на делът на метали в рудите преди флотация, успоредно с подобряване на технологичните схеми в посока употреба на повече вторични суровини, се комбинира с намалени нужди за автомобилопроизводсто и увеличена цена на ток (КЦМ).

  Така самогасящите фактори в металургията съвпадат с фазата от икономическият цикъл на намаляване нужда от производство на метали (малка рецесия), като се увеличава делът на евтини (но не толкова екологични) метали, получени в резултат от технологични схеми прилагани в Китай, чиито самогасящи производството фактори са по-други (абс. преимущ.).

 • 2
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  Фината настройка на българската строителна програма.

  Разглеждайки графиката на пределното производство, на пръв поглед бихме помислили, че намаляването на печалбата е поради работа на границата от комбинацията от фактори - лимитиращи производството, поради надскачане на делът на металургията над другите произвеждани продукти в страната. Т.е. липса на движение във възходяща посока поради пренапрегнати възможности, а движението настрани е слабо ефективно; но това не е така поради изначалното структуриране на металургичните мощности според местните ни възможности.

  В конкретният случай говорим за технологично звено, което чрез запълване на капацитета си, генерира преразход поради увеличени топлинни загуби от употребата на ток. В КЦМ този въпрос е решен чрез удвояване на площта на цеха с електролизни вани за цинк, но това е хидрометалургия без емисии към околната среда; а когато говорим за катодна мед подобен подход би бил удачен само в много къс период от време, когато се наблюдава самият край на световна рецесия (фаза: малка рецесия). Освен това "електролитен" е само част от медната пирометалургична схема, чиито емисии в околната среда сериозно биха надскочили способността и за самоочистване (дори и при наличието на неамортизиран цех за сярна киселина).

  Въпреки, че капацитетът на икономиката в Германия е преценен с ААА, техният клон също е изправен пред подобни намаления на печалбата в резултат от натиск към увеличаване продукция. С цел запазване екологията и по-балансирано натоварване на световната икономика, изместването на локализацията на производство е насочено към Китай, където промените в стопанската структура водят до промени в организацията на управлението (самоуправление с натрупване на грешки, поради невъзможен контрол).

  А конкретно за България, десетилетията на корекция на реалните ценови равнища на недвижимите имоти нагоре (свръхинвестиции), е свързано с усредняване на силните влияния на отминалата голяма рецесия чрез работа над проектните мощности; което води до ускорена амортизация, чийто предвестник е преразходът на ток, а късен маркер се явява по-рано настъпилият момент за основен ремонт. Частен случай е строителството на пътища, където инвестициите са свързани със специализацията на страната ни в рамките на Европейския съюз.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.