Българско-американската Gtmhub набра 9 млн. долара финансиране

Компанията ще използва средствата за разработки и разширение в Северна Америка

Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub
Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub    ©  Gtmhub
Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub
Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub    ©  Gtmhub

Българско-американският стартъп Gtmhub, който разработва система за управление и следване на целите в дадена компания, е набрал 9 млн. долара в рунд, воден от американския фонд CRV. Продуктът на Gtmhub е насочен към измерването на развитието на една фирма чрез обективни показатели – т. нар. OKR система (Objectives and Key Results – цели и ключови резултати), която според някои е основна причина за масовото израстване на интернет компаниите от края на миналия век като Google до корпоративни гиганти днес. Сред клиентите на Gtmhub личат имена на фирми като Societe Generale и Atlassian.

Така общата сума, набрана от Gtmhub досега, вече е 10.3 млн. долара. Освен CRV в компанията са инвестирали и българските фондове Eleven и LAUNCHub Ventures, който влиза и в този рунд на финансиране като коинвеститор. "Откакто инвестирахме преди 2 години, компанията успя да порасне до над 300 клиента в цял свят, между които компании от листа на Fortune 500 и екип от над 60 човека разпределен в 4 локации", коментира пред "Капитал" Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub Ventures. Според него това е един от най-големите рундове на финансиране в България. "Определено е страхотно пътешествие, което продължава и вярваме, че ще доведе до резултат, който не е постиган досега в България", допълни Сираков.

С LAUNCHub е свързана и единствената структурна промяна, която следва от инвестицията – CRV ще смени българския фонд в борда на директорите на стартъпа, а LAUNCHub остава в него като наблюдател.

Разширение към Северна Америка

Продуктът на Gtmhub се базира върху събирането на данни вътре в компанията и измерването на показатели, свързани с конкретни цели. Фирмата започва като базирана в София, но в момента централата се намира в Денвър, с офиси още в Берлин и Лондон. Пред "Капитал" изпълнителният директор и съосновател на Gtmhub Иван Осмак коментира, че средствата ще бъдат използвани за разширение на бизнеса в Северна Америка, както и финансиране на разработки и развойна дейност. Самият Осмак е известен в българската екосистема като бивш вицепрезидент в IT компанията Telerik, която през 2014 г. бе продадена за над 262 млн. долара на американската Progress.

"Изминаха 18 месеца от последното ни набиране на средства и това се оказа много подходящ момент за събиране на капитал, предвид растежа ни през последните 12 месеца", добави Осмак. Компанията не коментира пазарната си оценка и какъв дял e получил фондът срещу сумата. За момента обаче изглежда, че Gtmhub по всяка вероятност е един от най-високо оценените стартъпи, излезли от българската екосистема.

В блог публикация в Medium от фонда CRV коментират, че една от причините да инвестират в българско-американската фирма е, че нейното решение може да се използва в широк брой сектори и независимо от бизнес модела на потенциалния клиент. "Проблемът е в детайлите – интегрирането на информация в цял организация, обновяването в реално време. Това са бизнес процеси, които изискват автоматизация и смятаме, че няма по-подходяща компания за трансформация на този сектор от Gtmhub", пише Рийд Крисчън, партньор в CRV.