🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турските онколози доказват, че ракът е диагноза, а не е присъда

Благодарение на бързото внедряване на нови ефектинвни методи на диагностика и лечение, онко пациентите имат много по-благоприятна прогноза и шанс за пълно оздравяване.

Турските онколози доказват, че ракът е диагноза, а не е присъда
Турските онколози доказват, че ракът е диагноза, а не е присъда
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Независимо, че в света се диагностицират все повече случаи на онкологични заболявания, думата "рак" вече не звучи като присъда за хората от повечето развити страни.

Благодарение на бързото внедряване на нови ефектинвни методи на диагностика и лечение, онко пациентите имат много по-благоприятна прогноза и шанс за пълно оздравяване.

Една от държавите, които могат да се похвалят с най-новите методи за лечение на рака, е Турция.

За последното десетилетие, с подкрепата на правителството и частни инвеститори там е съдадена иновационна, високотехнологична медицинска индустрия.

Това позволява на Турция да постигне значителни успехи дори в лечението на такъв тип онкология като тумор на мозъка.

Още в началото на 1997 г. турските неврохирурзи успешно използват технологията Гама нож и по брой обслужени пациенти влизат в първите пет екипа в света, работещи с нея. Тази технология дава възможност да се убиват туморните клетки по метода на високоточна радиация без хирургическа намеса, което значително намалява периода на рехабилитация и елиминира усложненията, присъщи на традиционната операция.

Днес на разположение на неврохирурзите във водещите турски клиники е гама нож от 5-то поколение, който позволява насочване на необходимите дози радиация изключително към тумора, без да се засягат съседните органи и тъкани. В много случаи на пациентите от чужбина не се налага да остават в клиниката след процедурата - те могат да се върнат у дома в същия ден. Последващо наблюдение и консултации се извършват по интернет, което спестява значителни средства на пациентите.

Друго важно постижение на турската неврохирургия е възможността за извършване на интраоперативна магнитно резонансна томография (МРТ). По време на операцията пациентът се поставя в магнитно-резонансна камера, съвместима с операционната маса, за да се следи качеството на отстраняване на тумора. След това операцията продължава, като се взимат под внимание данните от МР-томографията. В момента само 22 клиники в Европа използват тази технология.

Наред с неврохирургията, турските онколози активно въвеждат най-новите постижения в лечението на рак на панкреаса, черния дроб, простатата и яйчниците. Дори онези тумори, за които е установено, че са неоперативни в други страни, в Турция се оперират успешно благодарение на използването на най-новото оборудване и международно и собствено патентовано ноу-хау. Например, роботизирана перинеална простатектомия, използваща хирургичната система Da Vinci Xi HD, въведена от турски професор по урология, позволява да бъдат премахнати туморите на простатата, без да се отваря коремната кухина, благодарение на използването на специално роботизирано оборудване, което може да стигне до простатната жлеза чрез малък разрез в перинеума.

За високо прецизно облъчване на тумори на простатата и женските вътрешни полови органи се използва интракорпорална лъчева терапия, при която радиоактивни лъчи се доставят през специални пластмасови тръби директно в тумора. Тази технология позволява да се съкрати броя на сесиите на експозиция и да се намали риска от усложнения.

Не по-малко важно за успешното лечение на онкоболните е взаимодействието между онколози, рентгенолози, химиотерапевти, имунолози и лаборанти. В Турция ще намерите пълен набор от лекари професионалисти, всеки трети от които е учил в Европа или САЩ. В същото време лечението на рака в Турция е по-достъпно, отколкото на запад или в Израел например.

"Днес Турция предлага отлични възможности в областта на здравеопазването. Ежедневно получаваме заявки за лечение и рехабилитация от 165 страни. През 2018 г. в турските клиники бяха приети повече от 890 хиляди чуждестранни пациенти, през 2019 г. вече очакваме около 1 милион души ", каза Емин Чакмак,Председател на Турския съвет за медицински туризъм.

Турският съвет за медицински туризъм (THTC) е създаден през 2005 г. под егидата на турското правителство с цел подпомагане на чуждестранни пациенти. Освен помощ при избора на клиника, THTC гарантира допълнителни предимства, включително безплатен трансфер от летището, отстъпка за хотелско настаняване в Турция, предоставяне на безплатен преводач и много други.

Научете повече за лечението и рехабилитацията в Турция от представителите на Турския съвет за медицински туризъмв България:

Тел.: (+ 359) 89 6241677

[email protected]

https://thtdc.org/

* Разговорите ще бъдат таксувани според тарифите на вашия оператор.