Бертрам Ролман: Трябват спешни мерки на пазара на труда

Собственикът на групата "Пирин-текс" - гр. Гоце Делчев, пред "Капитал"

"За нуждите на нашия бизнес за предпочитане са по-малките населени места", казва Бертрам Ролман
"За нуждите на нашия бизнес за предпочитане са по-малките населени места", казва Бертрам Ролман    ©  Надежда Чипева
"За нуждите на нашия бизнес за предпочитане са по-малките населени места", казва Бертрам Ролман
"За нуждите на нашия бизнес за предпочитане са по-малките населени места", казва Бертрам Ролман    ©  Надежда Чипева

Визитка

Бертрам Ролман управлява групата "Пирин-текс" - гр. Гоце Делчев. Той е завършил гимназия по музика и изкуства в Ашафенбург, Западна Германия (1966 – 1971), и курс по технология на производството в текстилната индустрия (1977 – 1979). Професионалният му опит е свързан с работа в машиностроителен завод в Германия и в семейната фирма – "Ролман" - Западна Германия. Създава и управлява бизнес в три държави – Германия, Гърция и България. Бил е вицепрезидент на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, член на УС на Европейската конфедерация за текстил и облекло.

Компанията

Групата "Пирин-текс" се състои от четири дружества – "Пирин-текс", "Пирин текс продакшън", "Пирин текс трейдинг" и "Пирин текс сървиз". Заетите в нея са близо 1500. Първото дружество – "Пирин-текс", е основано през 1993 г. То е дъщерна фирма на германската Rollmann & Partner Fashion Management GmbH, която има 100-годишна история в производството на облекло. Тя започва работа през 1922 г. като малка шивашка работилница, управлявана от семейството на Георг и Регина Ролман. През 1965 г. в Клеещад е отворена първата фабрика на фамилията. Днес само годишното производство на компанията в България възлиза на около 1 милион бройки мъжки и дамски облекла – сака, панталони, палта, якета, поли, рокли, елеци, ризи, блузи. Освен собствената марка Rollmann в "Пирин-текс" се шият и костюми за Hugo Boss, Joop, Kenzo и др.

Фабриката на компанията в Гоце Делчев е модернизирана и разширявана два пъти - през 2002 и през 2014 г.

Групата е сред най-големите производители на текстил и облекло на българския пазар. През 2018 г. сумарните приходи на четирите дружества са били близо 75 млн. лв. Две от тях са завършили годината на загуба, а две с незначителна печалба (виж таблицата).

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се