Бизнес като по вода
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бизнес като по вода

Бизнес като по вода

ТПК "Михалково" очаква още растеж на продажбите си през следващите години

5966 прочитания

Визитка

Име: ТПК "Михалково"

Създадена: 1990 г. (приватизация)

Собственик: 44 кооператори - физически лица

Управител: Димитър Дългъчев

"Михалково" едва ли има нужда от представяне - на всеки поне веднъж му се е случвало да пие естествено газираната вода, за други тя е любима. А тя идва от извор със 76 м дълбочина и височина 1800 м. Водата има над 60 години история, но съвременната й започва малко след промените. През 1990 г. работещите във фабриката за изворна газирана вода в Михалково получават възможност да раздържавят предприятието си, те избират да се сдружат в кооперация. Четиридесет и осем са първите член-кооператори. Оттогава фирмата е тяхна собственост. "Една трета от първите кооператори вече са пенсионери. Но пазят дяловия си капитал. Защото им носи добри дивиденти. В този смисъл ТПК "Михалково" е пример за отлично работещо приватизирано предприятие", казва председателят Димитър Дългъчев. Днес кооперацията се е специализирала само в производството на газирана и изворна вода с марката "Михалково", като годишният обем през най-силната в историята на предприятието 2018 г. надхвърли 20 млн. опаковки, а прогнозата за 2019 г. е, че ще надмине 21 млн. броя. За търговията с води тук е създадена друга фирма – "Михалково" АД. "Нямаше да има силни резултати в кооперацията, ако не беше успешната търговска реализация чрез акционерното ни дружество", обяснява Дългъчев.

Кооперация, но не за всеки

В известен смисъл ТПК "Михалково" е затворен клуб – не всеки може да стане негов член. Да, задължително всеки желаещ трябва да работи във фирмата. Но трябва още препоръка от управителния съвет и решение на общото събрание. Икономическият интерес да станеш член-кооператор в ТПК "Михалково" е разбираем: за 2018 г. приходите от дивиденти са около 50 на сто от приходите от работна заплата. През тази година този процент ще нарасне до 70-80, прогнозира Димитър Дългъчев. Освен това всички собственици и служители получават допълнителни социални стимули и бонуси. През 2018 г. членовете на ТПК "Михалково" са 44, като всеки от тях участва с дял 10 000 лева. Дяловете не се продават и не се онаследяват. От опит председателят на ТПК "Михалково" знае, че работата със съсобственици си има положителни и отрицателни страни. По-мотивирани ли са член-кооператорите?

"Няма универсална рецепта. Има хора, които са по-мотивирани, защото съзнават, че работят за себе си. Има други, които мислят, че като са собственици, на тях всичко им е позволено. Но тук е ролята на ръководството да парира тези изкривявания в поведението и да моделира екипа така, че всеки да си изпълнява задачите – независимо дали е съсобственик на фабриката, или не е. В една работа, ако няма дисциплина и ред, няма да има и резултати. В производството има ред, който стриктно се спазва, а когато има общо събрание, всеки съсобственик може да каже мнението си и да гласува според интереса си", обяснява председателят на ТПК "Михалково". За него най-голямата удовлетвореност е да вижда, че хората са доволни от работата си. Така те са активни във всички важни за кооперацията начинания и инвестиции: в модернизацията на фабриката, в смяната на поточните линии, в иновациите.

Активи и инвестиции

През 1999 г. ТПК "Михалково" включва в активите си част от старата фабрика с поточните линии в нея. По-късно кооперацията прави инвестиции и обновява фабриката, разширява я, изцяло е подменено оборудването. И нещо много важно - през 2017 г. е удвоен производственият капацитет с пускането в експлоатация на втора поточна линия, която работи в същите помещения. Така през 2018 г. стойността на активите достигна 5.241 млн. лева, а общият размер на инвестициите от 2017 г. досега достига 1.266 млн. лева. За миналата година приходите от продажби достигат 8.841 млн. лева – със 74.31% повече от предходната. Удвоен е броят на наетите служители и от 31 през 2017 г. вече са 69, а финансовият резултат е 145 хил. лева печалба.

Успешният бизнес на ТПК "Михалково" дава кураж на екипа през октомври 2019 г. да направи и още едно важно за развитието на компанията инвестиционно усилие. "В момента приключихме сделка по изкупуване на 11-километровия водопровод, който захранва фабриката ни с изворна вода. Имахме съвместно дружество, но се разделихме с партньорите си. Банката, с която работим, взе съоръжението, а ние го изкупуваме от банката. Сключихме договор за изкупуване на партньорския дял и вече сме собственици на търговската база в Пловдив. За двете сделки платихме около 3.2 милиона лева. Финансираме от оборотни средства и кредит, който ще погасяваме следващите 7 години", разказва Димитър Дългъчев.

Предизвикателства на растежа

През следващите 5 години според собствената програма за развитие ТПК "Михалково" трябва да надмине 35 милиона опаковки с вода годишно. "Мощности и капацитет имаме, така че работим за пазарно разширение, включително и на външни пазари", казва Дългъчев. ТПК "Михалково" планира да направи информационен център и музей на водата пред самото предприятие. Проектът е готов и реализацията ще започне съвсем скоро. Предстои и още едно разширение на фабриката. "Досега влагахме средства в производството, дойде ред да инвестираме в лаборатории и нова административна сграда. Рисковете, които очакваме, са рецесия в икономиката. Свиването на покупателната способност на България силно влияе върху продажбите на нашите продукти, но вече имаме опит от предишната криза и знаем как да реагираме", заключва Димитър Дългъчев.

Визитка

Име: ТПК "Михалково"

Създадена: 1990 г. (приватизация)

Собственик: 44 кооператори - физически лица

Управител: Димитър Дългъчев

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.