"София тех парк" ще се оживява с проект за 40 млн. лв.

"През следващите 3-4 години "София тех парк" трябва да се превърне в дигитален иновационен хъб", каза изпълнителният директор на компанията Тодор Младенов (вдясно). "Това включва серия от инфраструктурни и меки мерки", уточни директорът "Иновационни проекти" Михаил Илиев (вляво)

"София тех парк" ще се оживява с проект за 40 млн. лв.

До няколко години трябва да бъде изграден дигитален иновационен хъб

17764 прочитания

"През следващите 3-4 години "София тех парк" трябва да се превърне в дигитален иновационен хъб", каза изпълнителният директор на компанията Тодор Младенов (вдясно). "Това включва серия от инфраструктурни и меки мерки", уточни директорът "Иновационни проекти" Михаил Илиев (вляво)

© Юлия Лазарова


"София тех парк" трябва да стане работещо място за научноизследователска и иновационна дейност в страната през следващите 3-4 години. Това предвижда концепцията за следващия, трети, етап на развитие на парка, за който държавната компания ще кандидатства за близо 40 млн. лв. финансиране по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК).

Основна част от проекта предвижда изграждане на дигитален иновационен хъб в областта на компютърните технологии и големите масиви данни, а крайната цел е да се направи връзката между наука и бизнес и лабораторните разработки да намерят реално приложение в индустрията.

Плановете

"През следващите 3-4 години "София тех парк" трябва да изгради достатъчно капацитет и да се превърне в дигитален иновационен хъб", каза изпълнителният директор на държавната компания Тодор Младенов на пресконференция, на която бяха представени резултатите от предходните две фази на проекта и плановете занапред. Това е една от основните планирани дейности, за които дружеството ще кандидатства за европейско финансиране, за да надгради извършеното до момента. Индикативната работна програма на ОПИК за 2020 г. предвижда 39.6 млн. лв. за "София тех парк". Процедурата трябва да бъде отворена през февруари, а кандидатстването е до април. Според ръководството на парка изпълнението на проекта трябва да започне през втората половина на следващата година.

Въпросният дигитален иновационен хъб ще работи в областта на високоизчислителните компютърни технологии, големите масиви данни и изкуствения интелект. Информационните и комуникационните технологии са една от трите приоритетни сфери на работа на парка, като другите две са науките за живота и зелената енергия. Идеите за следващия етап на развитие, които трябва на практика да оживят парка, са резултат от проведени обществени обсъждания в края на ноември и началото на декември с различни институции, неправителствени организации, представители на бизнеса и браншовите организации, академичната общност и др.

Плановете са да бъдат изградени нови лаборатории и надградени съществуващите 11, както и да бъдат приложени редица меки мерки за развитие на стартиращи компании. "Предвиждаме подобрена инкубационна програма, създаване на офис за технологичен трансфер, който ще позволи преминаването на един научен проект в бизнес проект, въвеждане на ваучерна система за ползване на апаратура и др.", каза директорът "Иновационни проекти" Михаил Илиев. Според ръководството на "София тех парк" една от ценните идеи, получени по време на обществените обсъждания, е за създаване на т.нар. makerspace, където стартиращите компании да могат да изработват своите прототипи.

Компанията смята да изгради и нови пространства за подпомагане на стартиращи и spin-off компании. В момента в "София тех парк" работят 25 фирми, а заетите на територията на парка са около 700 души. "Очакваме до края на 2021 г. на територията на парка да работят минимум 2500 души, като това ще бъдат работни места във високотехнологични сектори", добави Младенов. Освен в сградите на държавното дружество на територията работят и служители в офис сградата на "Уолтопия", а сега се изграждат и две други сгради на частни компании, които закупиха право на строеж.

Суперкомпютър

През есента на следващата година в "София тех парк" се очаква да заработи един от общо осемте суперкомпютъра от най-ново поколение на Стария континент по проект на Европейската комисия. Инвестицията е отделна от планираните дейности от държавната компания и е на стойност 18 млн. евро. Две трети от сумата ще бъде осигурена от държавния бюджет, а една трета – от Брюксел. "Надяваме се суперкомпютърът да ни даде голямо предимство от гледна точка на това, че ще привлечем интереса както на индустрията, така и на редица български и европейски изследователи, тъй като той ще осигури изключително висока производителност", каза Младенов. Според него от компютъра ще се възползват индустрии като биотехнологиите, автомобилостроенето, геномиката и др. В същото време суперкомпютърът ще позволи на парка да постигне по-пълна синергия между лабораториите в комплекса. "До голяма степен задачите, които индустрията задава на изследователите, са интердисциплинарни, т.е. една задача много често е свързана с капацитет от най-различно естество, който трябва да се мобилизира", уточни той.

В момента текат две основни дейности, свързани със суперкомпютъра. "Първата е, че заедно с екип на ЕК подготвяме процедура за доставка на този компютър, която ще стартира може би в началото на 2020 г. Същевременно текат процедури по проектиране на нова сграда, която ще го приюти", добави Илиев. Според него до края на 2020 г. суперкомпютърът ще заработи.

И в момента "София тех парк" разполага със суперкомпютър, който е част от лабораторията по високоскоростни изчисления. Закупуването му беше финансирано по първата фаза на проекта за парка и към момента се използва за различни дейности – от изследователи от Софийския университет и Техническия университет, за изготвяне на прогнозата за времето, от Ръководство въздушно движение за полетите, както и от компании, например за проекти за виртуална реалност.

Музей на колела

До края на тази година трябва да приключи втората фаза от проекта за развитие на "София тех парк", която е финансирана с 12.3 млн. лв. по ОПИК. Изпълнението й започна преди две години и половина, като целта беше да се довърши физическото изграждане и дооборудване на парка, както и да започне оживяването му. Според ръководството всичките компоненти на парка вече работят – лаборатории, инкубатор, конферентна зала и т.н., но някои от тях са по-амбициозни и изискват повече време.

Един от успешните и видими елементи на проекта беше изграждането на интерактивния център за деца TechnoMagicLand, който беше изпълнен като публично-частно партньорство със софтуерната компания "Технологика" и беше завършен в средата на 2018 г. За последната една година през него са преминали над 14 хил. посетители, както и 115 организирани групи извън София, отчетоха от "София тех парк". Освен съществуващата експозиция, която вече няколко училища използват, за да провеждат часове по математика и природни дисциплини, музеят организира също и демонстрации по физика, химия и биология, като за година са проведени над 300 такива събития. TechnoMagicLand разполага с 45 различни инсталации, като целта е всяка година около 30% от тях да бъдат обновявани, така че да бъдат актуални и интересни. "София тех парк" има идея и да направи поне част от експозицията мобилна, така че тя да може да пътува и да бъде показвана и извън София.

"София тех парк" трябва да стане работещо място за научноизследователска и иновационна дейност в страната през следващите 3-4 години. Това предвижда концепцията за следващия, трети, етап на развитие на парка, за който държавната компания ще кандидатства за близо 40 млн. лв. финансиране по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК).

Основна част от проекта предвижда изграждане на дигитален иновационен хъб в областта на компютърните технологии и големите масиви данни, а крайната цел е да се направи връзката между наука и бизнес и лабораторните разработки да намерят реално приложение в индустрията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Нашите политици да не са на абонамент към някой производител на суперкомпютри? Понеже тотално се отаковаха в мисията да станат притегателен център за развиващи се компании, сега решиха да си подобряват техническата база..

  Защо не вземат да изкарат статистика сегашния суперкомпютър колко се ползва? От тези 700 служители в парка, колко са на Уолтопия? С партийни кадри наука и ИТ хъб не се прави...

 • 2
  uhh12616952 avatar :-|
  Vasil Angelov

  На новопостроената сграда вече има огромен транспарант "офиси под наем". Надали подбират много...

 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Стига сте точили оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Това паркче изобщо никога няма да породи нито иновация нито конкурентоспособност. Това е черна дупка, която служи единствено като основание управляващите да точат порите давани от ЕС в помощ на българските малки и средни фирми. Този никому ненужен мастодон през миналия програмен период дръпна към 300 милиона евро от предишната програма. Други 500 милиона евро от тези безвъзмездни пари Гербавите дадоха на банките да ги раздавали на малките фирми като кредити... А общия бюджет на програмата беше 1,100 милиарда евро. Затова малкият ни бизнес едвам крета - защото мафията чрез назначената си администрацията в правителството прави всичко възможно да открадне всички европари.

 • 4
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Защо ли се сещам за „Нашите марковски процеси“ на Иван Попов, където сюжетът включва един такъв суперкомпютър...

  Тези не са ли чували за отдалечено ползване на компютър? Машината не е задължително да е на бюрото ти за да я ползваш, може да е някъде в другия край на планетата например...

  " създаване на т.нар. makerspace, където стартиращите компании да могат да изработват своите прототипи"

  Демек - ще правят платкаджийница и ще предлагат 3D печат по поръчка?

  Ще се конкурират китайските производители на платки? Сериозно?

 • 5
  practic avatar :-|
  Practic

  Защо не дадат думата на Ивайло Пенчев ?
  Да разберем и той какво мисли по въпроса ?

 • 6
  lo_ridah avatar :-P
  lo_ridah

  Щото си знаят, че ще ги напсува.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал