Новата година започна добре за технологичния сектор в САЩ

Общата пазарна оценка на Amazon, Google, Apple и Microsoft надмина 4 трлн. долара

Последното деситилетие беше добро за технологичните гиганти, но и новото не започна зле
Последното деситилетие беше добро за технологичните гиганти, но и новото не започна зле    ©  Reuters
Последното деситилетие беше добро за технологичните гиганти, но и новото не започна зле
Последното деситилетие беше добро за технологичните гиганти, но и новото не започна зле    ©  Reuters

Пазарната оценка на четирите най-големи технологични компании в САЩ за първи път нахдвърли 4 трлн. долара, след като акциите им се повишиха в първия работен ден за 2020 г. Най -добре започна годината Amazon (+2.75%), следвана от Google (+2.25%) и Apple (+2.25%) и Microsoft (+1.85%). Засега единствено Microsoft и Apple "струват" повече от 1 трлн. долара с капитализации съответно от 1.25 трлн. и 1.33 трлн. долара. Макар че Amazon и Google все още не са достигнали тази граница - пазарната им оценка е 941 млрд. и 943 млрд. долара, няма да бъде изненада, ако това се случи в следващите няколко дни.

Американските акции - най-добрата инвестиция за десетилетието

Американските акции са големите печеливши от второто десетилетие на века. За последните 10 години стойността на ценните книжа на американските компании се е увеличила повече от двойно (250%). Преди две години за пръв път компания достигна 1 трлн. долара пазарна оценка и това беше Apple. От друга страна, цените на суровините са се понижили с около 50% за същия период от време, акциите в глобален мащаб са се повишили с над 55%, а доходността на хедж фондовете е нараснала с 25%. Единствено пазарът на недвижими имоти в САЩ се доближава до представянето на американските акции, като за периода от 10 години инвестициите в имотни фондове са натрупали възвращаемост от над 190%.

Резултатите от последната година

Последната година на деситилетието също беше добра за акциите, като индексът S&P 500 се покачи с близо 30% (с дивидентите). Най-печелившите сектори на американската икономика за 2019 г. бяха производителите на полупроводници и чипове, водени от AMD с ръст от над 145% на цената на акциите й. Доставчиците на финансови услуги като Mastercard (+50%), Visa (+50%) и American Express (+35%) също се радваха на успешна година благодарение на ръста в транкзакциите и намаляване на разплащанията в брой. Военновъздушният сектор и производителите на технологични продукти, водени от Apple (+88% за годината), са третият и четвъртият най-добре представящи се сектори за 2019. На другия край на спектъра са производителите на основни материали, които страдаха от понижаващите се цени на основните стоки през десетилетието, и телекомуникационният сектор поради огромните инвестиции в 5G и проблемите между САЩ и Huawei.

Какво можем да очакваме

Без съмнение през последното десетилетие най-печеливша инвестиция се оказаха американските акции. С оглед на добрия старт на новата година по всичко изглежда, че поне засега този тренд ще продължи. Резултатите от миналото не са показателни за бъдещото развитие на акциите, но размерът на технологичните компании, които достигат главозамайващи пазарни оценки в кратък период от време, говори за огромен интерес и търсене на книжа от инвеститорите. Това от своя страна ще продължи да поддържа високите цени на акциите на тези технологични гиганти поне за момента.

Още от Капитал