Най-динамичните IT компании: Преструктуриране и органичен растеж

За поредна година София доминира класацията на софтуерните дружества в "Гепард"

Въпреки че най-често срещаният проблем според мениджърите на фирмите в България е недостиг на специалисти, 19 от 20 компании в тазгодишния "Гепард" увеличават броя на служителите си
Въпреки че най-често срещаният проблем според мениджърите на фирмите в България е недостиг на специалисти, 19 от 20 компании в тазгодишния "Гепард" увеличават броя на служителите си
Въпреки че най-често срещаният проблем според мениджърите на фирмите в България е недостиг на специалисти, 19 от 20 компании в тазгодишния "Гепард" увеличават броя на служителите си    ©  Shutterstock
Въпреки че най-често срещаният проблем според мениджърите на фирмите в България е недостиг на специалисти, 19 от 20 компании в тазгодишния "Гепард" увеличават броя на служителите си    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският IT сектор традиционно е сред най-светлите и оптимистични места в българската икономика, така че не е изненада, че има немалък брой компании в индустрията, които отбелязват впечатляващ ръст на приходите си. В секторното подреждане на "Гепард" през 2019 г. се наблюдават няколко тенденции: растежът на лидера идва от преструктуриране, а не от органичен растеж, сред всички компании в класацията без една се наблюдава и ръст на броя на служителите, а може би най-добрата новина е, че след в предишното си издание класацията бе изцяло софийска, сега се наблюдава завръщане на разнообразието: две компании от Варна и една от Бургас влизат в тазгодишното подреждане на IT гепардите.

"Гепард" по правило е класация на успеха и последното й издание не прави изключение. В числено изражение нещата изглеждат така: средният ръст на компаниите от второ до 20-о място е над 100% повишение на приходите през 2018 г. Нещата изглеждат още по-оптимистично, ако се разгледа и лидерът, "ДейтаАрт Юръп", българският офис на международната DataArt, който отбелязва ръст 455% и е далеч пред всички (втората компания в общата класацията, "Ендава", е с "едва" 157% растеж на приходите).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин
  • - 1

  Недостатъчен брой инженери, защото:

  1) Компаниите не инвестират в образование като се започне още отначалното със специализирани курсове (във формата на игри за най-малките)

  2) Не се инвестира в развитие на човешкия капитал - обучения , които да направят ИТ тестери в админ-и, инфраструктурни специалисти, че дори и поддръжка/програмисти. По този начин ще се запълни по-висока позиция с обучен собствен кадър, който ще е доволен на заплата под средното за позицията, но значително над текущата му. Ще се освободи и тестерска позиция за някой икономист или с някакво друго не ИТ образование.

  3) Опитват се (доста успешно и мрънкат после) да си спестят някой лев за бонус или привличане на инженери.

  4) Не се рискува с наемане на завършили студенти и/или служители с различно от ИТ образование за ниските позиции, последващо вътрешнофирмено обучение и израстване

  5) Масово не се предлага работа с обучение от вкъщи. Ясно е че не от всеки икономист ще стане тестер, но рискът си струва. От много места в страната ще работят и учат поне година за 1000лв /мес.

  Всеки иска да е ИТ, но много хора нямат смелост да зарежат сигурна заплата от 700 лв за да вземат двойно като ръчен тестер.

  Вярно няма гаранция на 100%, ще има и обучения без резултат, но това е работата на началник-секторите - да преценят къде има смисъл да се инвестира в образование и растеж и къде не.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1
  • + 1

  Аз не знам за една ИТ компания, която да се е отказала от разрастване в България. Очевидно инвеститорите са доволни. Колкото и да се плюе по бързите курсове за програмисти, точно там се корени повсеместния растеж на служителите в сектора.

  Масовката работи. Хората се учат в движение - и успяват.

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#1] от "Един Българин":

  С много неща съм съгласен, но цялостно - не.

  Не им е работа на фирмите всяка да развива образование. Това е работа на държавата или на отделни обучителни центрове. Фирмите могат само да помагат.

  Крайно неподходящо е да се сочи пример с ръчен тестър, когато става въпрос за цялостната индустрия. Приходите се генерират от разработки, ръчните тестъри са по-нискоквалифициран персонал. Иначе е много правилно, че трябва да се дава възможност на хората да работят от вкъщи. Във много фирми е разрешено, все пак. Факт е, че в момента няколко компании разработиха регионални офиси в големите градове, което е страхотно начало. Това също помага хората да работят в родния си град и освен това развива регионалната икономика.

  Освен това, много от малките фирми рискуват да наемат млади кадри. Само че - трябват знания и да демонстрираш желание. Няма фирма, която ще отхвърли човек, знаещ добре principles of OOP, SOLID, patterns, Тези неща се научават лесно.

  Нередност?
Нов коментар