Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 яну 2020, 12:18, 4964 прочитания

Най-динамичните металообработващи компании: Ускорение от големите клиенти

Ръстът на компаниите в сектора се увеличава до над 88%, а основният двигател са поръчките по мащабни проекти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Основният двигател през 2018 г. се оказват мащабните проекти, изпълнявани от някои големи компании - инвеститори в България.
За втора поредна година през 2018 г. водещите 20 компании в сектора на металообработването ускоряват ръста си. След като през 2017 г. общите им приходи се увеличиха с близо 55%, година по-късно те нарастват с 88.3% и достигат 247 млн. лв. Нещо повече - най-динамичните предприятия подобряват повече от два пъти резултатите си, а лидерът "Скай монт" почти ги учетворява. Всички компании с изключение на една са на печалба, а повечето увеличават и персонала си.

Основният двигател през 2018 г. се оказват мащабните проекти, изпълнявани от някои големи компании в България, които са донесли допълнителни поръчки и приходи на предприятията от "Гепард". Продължаването на част от тези проекти дава основание за добри очаквания и през 2019 г. и макар че фирмите едва ли ще успеят отново да отбележат трицифрен ръст, прогнозите им все пак като цяло са положителни.


Големите поръчки

Приключването на изграждането на нов минно-преработвателен комплекс край Крумовград от канадската Dundee Precious Metals (DPM) през 2018 г. е причина за силния ръст на оборота както на лидера "Скай монт", така и на "В Х В" от село Крумово (Пловдивско). Двете компании са били ангажирани в изработката на металните конструкции и строителството на обогатителната фабрика. Скокът на оборотите им ясно показва значението на проекти като този на "Дънди прешъс металс Крумовград", в който като подизпълнители и доставчици са участвали общо над 140 български и чуждестранни фирми.

Хасковската компания "Скай монт" произвежда и монтира нестандартно индустриално оборудване и конструкции и от години работи с другото местно дружество на DPM - "Дънди прешъс металс Челопеч", което оперира златната мина в Средногорието. Макар че голяма част от продукцията й е за чужбина, където доставя оборудване основно за петролни и газови компании, ръстът на приходите й през 2018 г. идва главно от българската поръчка.

Пловдивската "В Х В", която произвежда метални конструкции за промишлеността, участва като подизпълнител на "Скай монт" в проекта край Крумовград. Тя обаче има и друга ключова поръчка през 2018 г. "Работим основно в чужбина. Миналата година бяхме единствената българска фирма, която беше поканена да прави конструкция за завода на Mercedes в Кечкемет (Унгария)", каза съсобственикът (49.6%) и управител на "В Х В" Христо Иванов. Съдружници в компанията са му Васил Иванов, Добринка Иванова и Тинка Иванова. По думите му капацитетът на предприятието е запълнен до края на 2019 г. В момента компанията строи логистична база срещу завода си. Инвестицията ще е около 4 млн. лв., като проектът се очаква да приключи в средата на 2020 г.Проектите на големи клиенти стоят и зад растящите обороти на разградския производител на нестандартни метални изделия "Инокс". Сред клиентите му са компании като "Амилум", "Биовет" и "Каолин", всяка от които в момента прави многомилионни инвестиции в разширение на производството. Това пък носи повече поръчки за "Инокс". Фирмата е създадена през 2002 г. и започва да се развива бурно след частична смяна на собствеността и мениджмънта през 2014 г., като всяка година оттогава отчита двуцифрени ръстове. За 2019 г. компанията отново очаква да увеличи оборота си с 10-15%.

Военни времена

Над два пъти и половина нарастват приходите на софийската "Дефенс капитал индъстри", която е втората най-динамична компания в сектора на металообработката. Фирмата е собственост на родения в Украйна Ростислав Руденко и е създадена преди десет години като търговец на оръжия. Преди няколко години обаче тя се пренасочва към производство на възли и детайли за военната промишленост, което очевидно е и причината от отбелязания ръст. През 2016 г. дружеството е подало инвестиционно предложение за производство на метални изделия в съществуващи сгради в индустриална зона "Гара Искър", а в края на 2018 г. е получило и разрешение за производство на оръжие от Министерството на вътрешните работи. Като подготовка за инвестицията през 2015 г. компанията е увеличила капитала си десет пъти до 50 хил. лв.

Друг търговец на военна продукция - "Армако", също се пренасочва към производството. През 2016 г. е създадена "Армако индъстрис" с мажоритарен собственик "Армако" (77%) и партньор "Инвест-ТК" (23%). Компанията е регистрирана в София, но развива дейността си в Лясковец, където през 2017 г. построи завод за машиностроителни детайли, възли и елементи. По информация от местните медии инвестицията е била 10 млн. лв., а производството ще се развива поетапно. От отчета на компанията става ясно, че са подписани договори за закупуване на ново производствено оборудване с цел пълно затваряне на технологичните процеси, като през 2019 г. ще бъдат въведени в експлоатация нови металообработващи машини. По данни от Търговския регистър в средата на 2018 г. "Армако" е взела 15 млн. евро заем от Първа инвестиционна банка, които вероятно са предвидени за производственото предприятие.

Компанията е индиректно свързана с установения местен производител на оръжия "Аркус" с мажоритарен акционер Дочо Караиванов. Неговата дъщеря Цвета Караиванова има мажоритарен дял в "Армако" (66%), а "Армако индъстрис" отчита сделките с "Аркус" като сделки със свързани лица. Според представители на индустрията част от новите поръчки и инвестиции на "Аркус" се пренасочват именно към "Армако индъстрис".

Другите в топ 10

С големи клиенти работи и третата компания в секторната класация - "Оптоформ нов", която е базирана в Панагюрище и произвежда инструментална екипировка. По данни от сайта й основни партньори са фирми от оптичния сектор ("Оптикоелектрон", "Елтрон"), минни компании ("Челопеч майнинг", "Асарел-Медет") и др. Едноличен собственик е Радко Лазаров. През 2018 г. компанията увеличава оборота си над два пъти и половина.

Повече от двоен ръст отбелязва и "Метални конструкции - Плевен", собственост на "Хоризонт - Иванов", която изпълнява доста от новите промишлени сгради не само в региона, но и в други части на страната. От отчета на "Метални конструкции - Плевен" става ясно, че освен приходите през 2018 г. са нараснали и разходите на фирмата в резултат на това, че е поела повече поръчки. През годината компанията е инвестирала 1.6 млн. лв. Има обявено намерение и за изграждане на 7 хил. кв.м допълнителни производствено-складови сгради на площадката си в Плевен.

На шесто място се нарежда "Евро метал груп" от село Тополи (Варненско), която прави арматурни заготовки. Компанията увеличава приходите си повече от два пъти през 2018 г.

Осмо място след военната "Армако индъстрис" заема леярната "ВМВ Метал" (бившето "Чугунолеене") от Ихтиман. Компанията е еднолична собственост на Радостина Крумова. Отчетът на дружеството показва, че ръстът през 2018 г. идва основно от увеличение на запасите от продукция и незавършено производство, но приходите от продажби също се покачват с 10% до 10.2 млн. лв.

Челната десетка се допълва от класираната на девето място "Амтек". Компанията е регистрирана в Стара Загора, но базата й се намира в Мъглиж. Производството включва механично обработени компоненти за индустрията. Компанията работи почти изцяло за чужбина, като изнася в Германия, Италия, Швейцария, Англия и други европейски държави. От октомври 2018 г. компанията има двама собственици - Тодор Атанасов (76%) и Мартин Георгиев (24%), след като Атанасов изкупува дяловете на другите двама съдружници. По думите на Георгиев, който е и управител на дружеството, ръстът идва от това, че компанията произвежда качествено и е търсена от клиентите, въпреки че в период на свиващо се търсене, каквото се наблюдава от началото на 2019 г., други фирми губят поръчки. "Ако предложиш добро качество и навременно изпълнение при правилна цена, поръчките се пренасочват", каза той. "Тази година също бележим ръст спрямо миналата", добави Георгиев.

Разнообразни продукти

Надолу в секторната класация на топ 20 се нареждат компании с разнообразна продукция. Класираната на 11-о място леярна "Алмед" от Нови пазар преработва алуминиеви отпадъци и произвежда вторичен алуминий. Компанията е създадена през 2000 г. от петима съдружници, като основните собственици са Абидин Гюнеш (40.4%) и Раджи Дьонер (40%).

Доста по-различен е бизнесът на софийската "Стам ЛТД", която произвежда стелажни системи и складово оборудване. Компанията предлага и собствен софтуер за складови решения. Създадена е през 1998 г. като "Сторакт БГ", но променя името си през 2015 г. Мажоритарен собственик с 53% е "Лех груп" на Христо Урумов, който също държи директно 20% от дружеството. Останалите собственици са Надежда Благоева (20%) и Stamh, Австрия (7%). Компанията има изпълнени над 1800 складови системи в България и Европа. Сред най-големите й клиенти са Coca-Cola, Liebherr, Schenker, Nestle, "Хемофарм", Miroglio, Actavis и др. Ръстът на приходите й от близо 65% през 2018 г. се дължи основно на увеличените продажби на напълно автоматизирани решения и производството на мобилни складови системи. През 2019 г. компанията планира да инвестира 1.5 млн. лв.

С подобен ръст за 2018 г. на 13-о място се нарежда "Техноинженеринг", която се занимава с производство на метални конструкции и монтаж, ремонт, преустройство и поддръжка на машини и съоръжения в енергетиката и промишлеността. Клиенти на компанията са електроцентралите в Маришкия басейн, "Неохим", "Титан Златна Панега цимент", "Кнауф България" и др. Дружеството е еднолична собственост на Илиан Марков. Преди две години компанията купи оборудване по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" с проект на обща стойност 735 хил. лв., което й позволи да започне да произвежда различни стоманени детайли и така да увеличи асортимента си.

Класираната на 14-о място ХМЦ - Пловдив, е наследник на някогашното СД "Хелиос – Пловдив – Василев и сие". Компанията се занимава с производство на арматурни заготовки и метални конструкции, като освен в Пловдив има производствен мощности също в София и Бургас. Сред проектите й са търговски обекти, производствени и логистични сгради, спортни зали, винарски изби, бензиностанции и т.н. Основен собственик е Филип Янев (98.75%), миноритарно участие има и изпълнителният директор Иво Василев. Макар и с по-малък ръст от средния, ХМЦ е компанията с най-големи общи приходи за 2018 г.

В класацията влизат и два производителя на алуминиева дограма и фасадни решения - варненската "Комфорт партнерс" и великотърновската "Алумина елит 2003", както и един търговец на скрап - старозагорската "Метал инвест". Последните три участника са компанията за арматурни заготовки "ХБ Стийл", която работи за големи инфраструктурни проекти, и производителите на метални конструкции "Метал инвест 2016" и "Херкал".

За сектор с богата палитра на продукцията, какъвто е металообработването, е трудно да се направят общи прогнози. До голяма степен фирмите в бранша зависят от това какви поръчки получават от по-големите инвеститори и колко добре се развива икономиката въобще. И макар че едва ли ще повторят огромния ръст от 2018 г., перспективите като цяло за 2019 г. отново са добри.

Гепард

Текстът е част от специалното издание "Гепард". Изданието е включено в абонаментния план Капитал PRO, но може да бъде закупено и самостоятелно тук.

В списанието класираме най-бързорастящите малки и средни предприятия в страната. Представени са данни за развитието на различни сектори от икономиката, както и фирмени профили на избрани компании. В подреждането през 2019 г. попадат 2269 компании от 28-те региона, класирани на национално ниво, по региони и по сектори.

Вижте още или купете изданието.

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Георги Милушев, търговска верига "ЗОРА": Предизвикателствата налагат иновативни решения и излизане от рамките на досегашния начин на работа Георги Милушев, търговска верига "ЗОРА": Предизвикателствата налагат иновативни решения и излизане от рамките на досегашния начин на работа

Разработихме план за действие в следващите три месеца, очаквайки пандемията да приключи в този срок, казва управляващият съдружник в компанията

9 апр 2020, 604 прочитания

Веригите предлагат да оформят фермерски пазари на паркингите на магазините 2 Веригите предлагат да оформят фермерски пазари на паркингите на магазините

Офертата идва след обсъждания със земеделския министър и е по-пазарен модел за подкрепа на местното производство

8 апр 2020, 1019 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Трансформацията на автомобилните компании

Производителите на превозни средства демонстрираха иновации на технологичното изложение в Лас Вегас

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10