Бира с пробиотици. Съчетанието е възможно и успешно, твърдят серийният предприемач Кирил Петков и Георги Христов - създател на занаятчийската (крафт) бира "Айляк". От месец на пазара е тяхната съвместна разработка - "Айляк" с добавени бактерии лактобацилус булгарикус.
С червен цвят
Бирата е създадена в Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Кл. Охридски". "Използвахме един от хилядите щамове на лактобацилус булгарикус, култивиран върху домат. На това се дължи червеният цвят на "Айляк", обясниха за "Капитал" Петков и Христов.
"Това е здравословна бира с живи бактерии, уникална и по цвят, и по вкус, и по произход. Съчетанието може да е странно за някого, но е добър шанс бирата да бъде промотирана като местен продукт с добавена стойност", коментира Георги Христов.
"Става въпрос за иновативен продукт със силен антиоксидантен ефект, който оказва благотворно влияние върху чревната флора и сърдечната дейност", обобщава Кирил Петков.
"Айляк" с пробиотици се продава в специализирани магазини за бира и заведения, а скоро – и в някои търговски вериги. Средната цена е 4.20 лв. за 330 мл, уточни Георги Христов. Той се надява в бъдеще бирата с пробиотици да бъде регистрирана като продукт с географско означение.
"Следващата цел е бира "Айляк" с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят", съобщи Кирил Петков.
"Айляк" и в кен
Създателят на "Айляк" Георги Христов избира името на продукта, защото "носи усещане за свобода". Началото е поставено през 2015 г. на софийския балкон на Христов. Първоначалната инвестиция е 10 хил. лв., от които 4000 лв. са взети назаем от приятели. Четири години по-късно фирмата му - "Фийл гууд брю ко", ще отчете около 200 хил. лева приходи (срещу 187 хил. лв. за 2018 г.).
Компанията продава пет вида "Айляк" (включително и с лактобацилус булгарикус) в специализирани магазини за бира и качествен алкохол, в нощни заведения, във веригите "Фантастико" и "Лидл", както и в чужбина - във Великобритания, Франция, Белгия, Германия.
Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. "От пролетта на тази година в София ще започне производство на ишлеме на "Айляк" в кен опаковки", съобщи за "Капитал" Георги Христов.
Без нитрати в луканката
От няколко години Кирил Петков развива успешен бизнес с четири вида хранителни добавки с марката ProViotic - пробиотици, съдържащи живи млечни бактерии, които влияят благотворно върху храносмилателната и сърдечната дейност и укрепват имунитета на организма.
Закваските се произвеждат в българската "Генезис лаборатории". За всяка от съставките екипът извършва продължителна развойна дейност, а лабораторни изследвания в независими научни институти доказват полезните свойства на продуктите. В някои от изследванията участва лично нобеловият лауреат австралийският професор Бери Маршал, откривател на бактерията хеликобактер пилори, предизвикваща язва, разказва Кирил Петков.
Продуктите на компанията преминават през одобрението на най-строгата агенция в света - американския регулатор на храните и лекарствата FDA, и правят първия пазарен пробив именно в САЩ, а ProViotic става хранителната добавка, препоръчана от Опра Уинфри в The Oprah Magazine. Днес пробиотиците се продават успешно и в България, и в над 20 други държави, сред които Великобритания, Франция, Австрия, Дания, Япония. Най-новият пазар е Корея.
"Само през 2019 сме отделили около един милион лева за R&D. След няколко години на проучвания предстои да пуснем в продажба нови продукти с млечни бактерии, които ще направят излишно влагането на консерванти. Става въпрос за луканка - съвместно с компанията "Димитър Маджаров", и хумус – с "Аладин фуудс", каза за "Капитал" Кирил Петков.
Решението за производство на луканка без нитрати идва след резултатите от направени изследвания в Harvard Medical School, във френския институт за месния бранш ADIV, в Institut Pasteur, в ИСУЛ, в Българската агенция по безопасност на храните.
"Опити с луканка, в която е вложен натриев нитрат, и с друга, която е без натриев нитрат, но с добавка на млечнокисели бактерии, доказват, че е възможно производство на продукта без консерванти. Центърът за оценка на риска по хранителната верига излезе с окончателно обобщено становище, че млечнокиселите бактерии, чиято комбинация е наша разработка, притежават висока антимикробна активност и могат да преборят патогенни микроорганизми като листерия, ешерихия коли и др. Това прави възможно производството на сурово-сушени колбаси тип луканка без употреба на нитрати", коментира Кирил Петков.
Бизнесът на Петков минава през две фирми в съдружие - "Майкъл Кирил" и "Провиотик", които ще отчетат общо 5 млн. лева приходи за 2019 (при 3.1 млн. лева сумарно за 2018). Очакванията за тази година са за още по-висок ръст на продажбите заради новите пазари за пробиотиците и новите продукти без консерванти. "Луканката без нитрати ще бъде революция в месопреработващия бранш", убеден е Кирил Петков.
Бира с пробиотици. Съчетанието е възможно и успешно, твърдят серийният предприемач Кирил Петков и Георги Христов - създател на занаятчийската (крафт) бира "Айляк". От месец на пазара е тяхната съвместна разработка - "Айляк" с добавени бактерии лактобацилус булгарикус.
12 коментара
Предполагам нитрАтите в цялата статия са журналистическа или редакторска грешка, иначе би било крайно несериозно от страна на предприемачите.
НитрИти/нитритни соли се ползват в колбасите и това е традиционна техника, която не е нещо ужасно и съпоставимо с истериите около нитратите в зеленчуците.
До коментар [#1] от "Н. Колев":
Нитрати - соли на азотната киселина, в случая - калиева селитра - КNО3 , изпозвана в производството на колбаси като консервант - намалява микробната активност.
За известно време избягвайте да купувате продуктите на Мaджаров, не знам защо но са влошили ужасно качеството на продуктите си
След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.
Като вече бивш служител на Маджаров искам да кажа: избягвайте дори да пипате продуктите им. Колегите ни често страдаха от инфекции на годните дихателни пътища от миризната и ужасното качество на продуктите– изпозлвахме химия от посладители и сол за да прикрият ужасната миризма.
С полеви тест в магазин метро доказахме,, че луканката на маджаров не отговаря дори за стандартите на котешка храна.
След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.
Димитър Маджаров и Станислава Маджарова наскоро влязоха в полезрението и с навлизането си на ливанския пазар. След запитване в посолството на Ливан обаче се оказа, че те използват хранителните си продукти като параван за пране на пари. Към момента прокуратурата в Бейрут разследва 7 души за пране на пари и двама от тях са именно Маджаров и дъщеря му.
Продуктите на Маджаров не за първи път биват обект на наказателна отговорност. Преди години хората често намираха какви ли не предмети в месата си.
В мигове на пандемия това е особено опасно. Лошата храна, в случая дори негодна за консумация, отслабва имунната система и това прави организма лесно податлив на коронавируса или на други заболявания. Може да се стигне дори до рак.