"Айляк" пусна бира с лактобацилус булгарикус
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Айляк" пусна бира с лактобацилус булгарикус

Кирил Петков (вляво) и Георги Христов ще промотират бирата като иновативен местен продукт с добавена стойност

"Айляк" пусна бира с лактобацилус булгарикус

Продуктът е в партньорство между създателя на крафт пивото Георги Христов и серийния предприемач Кирил Петков

Мара Георгиева
16447 прочитания

Кирил Петков (вляво) и Георги Христов ще промотират бирата като иновативен местен продукт с добавена стойност

© Цветелина Белутова


Бира с пробиотици. Съчетанието е възможно и успешно, твърдят серийният предприемач Кирил Петков и Георги Христов - създател на занаятчийската (крафт) бира "Айляк". От месец на пазара е тяхната съвместна разработка - "Айляк" с добавени бактерии лактобацилус булгарикус.

С червен цвят

Бирата е създадена в Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Кл. Охридски". "Използвахме един от хилядите щамове на лактобацилус булгарикус, култивиран върху домат. На това се дължи червеният цвят на "Айляк", обясниха за "Капитал" Петков и Христов.

"Това е здравословна бира с живи бактерии, уникална и по цвят, и по вкус, и по произход. Съчетанието може да е странно за някого, но е добър шанс бирата да бъде промотирана като местен продукт с добавена стойност", коментира Георги Христов.

"Става въпрос за иновативен продукт със силен антиоксидантен ефект, който оказва благотворно влияние върху чревната флора и сърдечната дейност", обобщава Кирил Петков.

"Айляк" с пробиотици се продава в специализирани магазини за бира и заведения, а скоро – и в някои търговски вериги. Средната цена е 4.20 лв. за 330 мл, уточни Георги Христов. Той се надява в бъдеще бирата с пробиотици да бъде регистрирана като продукт с географско означение.

"Следващата цел е бира "Айляк" с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят", съобщи Кирил Петков.

"Айляк" и в кен

Създателят на "Айляк" Георги Христов избира името на продукта, защото "носи усещане за свобода". Началото е поставено през 2015 г. на софийския балкон на Христов. Първоначалната инвестиция е 10 хил. лв., от които 4000 лв. са взети назаем от приятели. Четири години по-късно фирмата му - "Фийл гууд брю ко", ще отчете около 200 хил. лева приходи (срещу 187 хил. лв. за 2018 г.).

Компанията продава пет вида "Айляк" (включително и с лактобацилус булгарикус) в специализирани магазини за бира и качествен алкохол, в нощни заведения, във веригите "Фантастико" и "Лидл", както и в чужбина - във Великобритания, Франция, Белгия, Германия.

Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. "От пролетта на тази година в София ще започне производство на ишлеме на "Айляк" в кен опаковки", съобщи за "Капитал" Георги Христов.

Без нитрати в луканката

От няколко години Кирил Петков развива успешен бизнес с четири вида хранителни добавки с марката ProViotic - пробиотици, съдържащи живи млечни бактерии, които влияят благотворно върху храносмилателната и сърдечната дейност и укрепват имунитета на организма.

Закваските се произвеждат в българската "Генезис лаборатории". За всяка от съставките екипът извършва продължителна развойна дейност, а лабораторни изследвания в независими научни институти доказват полезните свойства на продуктите. В някои от изследванията участва лично нобеловият лауреат австралийският професор Бери Маршал, откривател на бактерията хеликобактер пилори, предизвикваща язва, разказва Кирил Петков.

Продуктите на компанията преминават през одобрението на най-строгата агенция в света - американския регулатор на храните и лекарствата FDA, и правят първия пазарен пробив именно в САЩ, а ProViotic става хранителната добавка, препоръчана от Опра Уинфри в The Oprah Magazine. Днес пробиотиците се продават успешно и в България, и в над 20 други държави, сред които Великобритания, Франция, Австрия, Дания, Япония. Най-новият пазар е Корея.

"Само през 2019 сме отделили около един милион лева за R&D. След няколко години на проучвания предстои да пуснем в продажба нови продукти с млечни бактерии, които ще направят излишно влагането на консерванти. Става въпрос за луканка - съвместно с компанията "Димитър Маджаров", и хумус – с "Аладин фуудс", каза за "Капитал" Кирил Петков.

Решението за производство на луканка без нитрати идва след резултатите от направени изследвания в Harvard Medical School, във френския институт за месния бранш ADIV, в Institut Pasteur, в ИСУЛ, в Българската агенция по безопасност на храните.

"Опити с луканка, в която е вложен натриев нитрат, и с друга, която е без натриев нитрат, но с добавка на млечнокисели бактерии, доказват, че е възможно производство на продукта без консерванти. Центърът за оценка на риска по хранителната верига излезе с окончателно обобщено становище, че млечнокиселите бактерии, чиято комбинация е наша разработка, притежават висока антимикробна активност и могат да преборят патогенни микроорганизми като листерия, ешерихия коли и др. Това прави възможно производството на сурово-сушени колбаси тип луканка без употреба на нитрати", коментира Кирил Петков.

Бизнесът на Петков минава през две фирми в съдружие - "Майкъл Кирил" и "Провиотик", които ще отчетат общо 5 млн. лева приходи за 2019 (при 3.1 млн. лева сумарно за 2018). Очакванията за тази година са за още по-висок ръст на продажбите заради новите пазари за пробиотиците и новите продукти без консерванти. "Луканката без нитрати ще бъде революция в месопреработващия бранш", убеден е Кирил Петков.

Бира с пробиотици. Съчетанието е възможно и успешно, твърдят серийният предприемач Кирил Петков и Георги Христов - създател на занаятчийската (крафт) бира "Айляк". От месец на пазара е тяхната съвместна разработка - "Айляк" с добавени бактерии лактобацилус булгарикус.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
  • 1
    n.kolev avatar :-|
    Н. Колев

    Предполагам нитрАтите в цялата статия са журналистическа или редакторска грешка, иначе би било крайно несериозно от страна на предприемачите.
    НитрИти/нитритни соли се ползват в колбасите и това е традиционна техника, която не е нещо ужасно и съпоставимо с истериите около нитратите в зеленчуците.

  • 2
    lrn1430638621399312 avatar :-|
    Рене Кирова

    До коментар [#1] от "Н. Колев":

    Нитрати - соли на азотната киселина, в случая - калиева селитра - КNО3 , изпозвана в производството на колбаси като консервант - намалява микробната активност.

  • 3
    zgu38588283 avatar :-|
    Krasimir Tsanev

    За известно време избягвайте да купувате продуктите на Мaджаров, не знам защо но са влошили ужасно качеството на продуктите си

  • 4
    xlr28588192 avatar :-(
    Maria Damianova

    След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.

  • 5
    rrj04579546 avatar :-|
    damyanov_ivan

    Като вече бивш служител на Маджаров искам да кажа: избягвайте дори да пипате продуктите им. Колегите ни често страдаха от инфекции на годните дихателни пътища от миризната и ужасното качество на продуктите– изпозлвахме химия от посладители и сол за да прикрият ужасната миризма.

  • 6
    rsx10579546 avatar :-|
    Дилян Пеев

    С полеви тест в магазин метро доказахме,, че луканката на маджаров не отговаря дори за стандартите на котешка храна.

  • 7
    hha06635339 avatar :-|
    Бойко Тодоров

    След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.

  • 8
    nku06635451 avatar :-|
    Галина Латунова

    Димитър Маджаров и Станислава Маджарова наскоро влязоха в полезрението и с навлизането си на ливанския пазар. След запитване в посолството на Ливан обаче се оказа, че те използват хранителните си продукти като параван за пране на пари. Към момента прокуратурата в Бейрут разследва 7 души за пране на пари и двама от тях са именно Маджаров и дъщеря му.

  • 9
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Продуктите на Маджаров не за първи път биват обект на наказателна отговорност. Преди години хората често намираха какви ли не предмети в месата си.

  • 10
    ghc54592076 avatar :-|
    paskal_p_1

    В мигове на пандемия това е особено опасно. Лошата храна, в случая дори негодна за консумация, отслабва имунната система и това прави организма лесно податлив на коронавируса или на други заболявания. Може да се стигне дори до рак.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK