С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 14 яну 2020, 10:30, 11766 прочитания

"Айляк" пусна бира с лактобацилус булгарикус

Продуктът е в партньорство между създателя на крафт пивото Георги Христов и серийния предприемач Кирил Петков

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Бира с пробиотици. Съчетанието е възможно и успешно, твърдят серийният предприемач Кирил Петков и Георги Христов - създател на занаятчийската (крафт) бира "Айляк". От месец на пазара е тяхната съвместна разработка - "Айляк" с добавени бактерии лактобацилус булгарикус.

С червен цвят


Бирата е създадена в Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Кл. Охридски". "Използвахме един от хилядите щамове на лактобацилус булгарикус, култивиран върху домат. На това се дължи червеният цвят на "Айляк", обясниха за "Капитал" Петков и Христов.

"Това е здравословна бира с живи бактерии, уникална и по цвят, и по вкус, и по произход. Съчетанието може да е странно за някого, но е добър шанс бирата да бъде промотирана като местен продукт с добавена стойност", коментира Георги Христов.

"Става въпрос за иновативен продукт със силен антиоксидантен ефект, който оказва благотворно влияние върху чревната флора и сърдечната дейност", обобщава Кирил Петков.



"Айляк" с пробиотици се продава в специализирани магазини за бира и заведения, а скоро – и в някои търговски вериги. Средната цена е 4.20 лв. за 330 мл, уточни Георги Христов. Той се надява в бъдеще бирата с пробиотици да бъде регистрирана като продукт с географско означение.

"Следващата цел е бира "Айляк" с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят", съобщи Кирил Петков.

"Айляк" и в кен

Създателят на "Айляк" Георги Христов избира името на продукта, защото "носи усещане за свобода". Началото е поставено през 2015 г. на софийския балкон на Христов. Първоначалната инвестиция е 10 хил. лв., от които 4000 лв. са взети назаем от приятели. Четири години по-късно фирмата му - "Фийл гууд брю ко", ще отчете около 200 хил. лева приходи (срещу 187 хил. лв. за 2018 г.).

Компанията продава пет вида "Айляк" (включително и с лактобацилус булгарикус) в специализирани магазини за бира и качествен алкохол, в нощни заведения, във веригите "Фантастико" и "Лидл", както и в чужбина - във Великобритания, Франция, Белгия, Германия.

Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. "От пролетта на тази година в София ще започне производство на ишлеме на "Айляк" в кен опаковки", съобщи за "Капитал" Георги Христов.

Без нитрати в луканката

От няколко години Кирил Петков развива успешен бизнес с четири вида хранителни добавки с марката ProViotic - пробиотици, съдържащи живи млечни бактерии, които влияят благотворно върху храносмилателната и сърдечната дейност и укрепват имунитета на организма.

Закваските се произвеждат в българската "Генезис лаборатории".
За всяка от съставките екипът извършва продължителна развойна дейност, а лабораторни изследвания в независими научни институти доказват полезните свойства на продуктите. В някои от изследванията участва лично нобеловият лауреат австралийският професор Бери Маршал, откривател на бактерията хеликобактер пилори, предизвикваща язва, разказва Кирил Петков.

Продуктите на компанията преминават през одобрението на най-строгата агенция в света - американския регулатор на храните и лекарствата FDA, и правят първия пазарен пробив именно в САЩ, а ProViotic става хранителната добавка, препоръчана от Опра Уинфри в The Oprah Magazine. Днес пробиотиците се продават успешно и в България, и в над 20 други държави, сред които Великобритания, Франция, Австрия, Дания, Япония. Най-новият пазар е Корея.

"Само през 2019 сме отделили около един милион лева за R&D. След няколко години на проучвания предстои да пуснем в продажба нови продукти с млечни бактерии, които ще направят излишно влагането на консерванти. Става въпрос за луканка - съвместно с компанията "Димитър Маджаров", и хумус – с "Аладин фуудс", каза за "Капитал" Кирил Петков.

Решението за производство на луканка без нитрати идва след резултатите от направени изследвания в Harvard Medical School, във френския институт за месния бранш ADIV, в Institut Pasteur, в ИСУЛ, в Българската агенция по безопасност на храните.

"Опити с луканка, в която е вложен натриев нитрат, и с друга, която е без натриев нитрат, но с добавка на млечнокисели бактерии,
доказват, че е възможно производство на продукта без консерванти. Центърът за оценка на риска по хранителната верига излезе с окончателно обобщено становище, че млечнокиселите бактерии, чиято комбинация е наша разработка, притежават висока антимикробна активност и могат да преборят патогенни микроорганизми като листерия, ешерихия коли и др. Това прави възможно производството на сурово-сушени колбаси тип луканка без употреба на нитрати", коментира Кирил Петков.

Бизнесът на Петков минава през две фирми в съдружие - "Майкъл Кирил" и "Провиотик", които ще отчетат общо 5 млн. лева приходи за 2019 (при 3.1 млн. лева сумарно за 2018). Очакванията за тази година са за още по-висок ръст на продажбите заради новите пазари за пробиотиците и новите продукти без консерванти. "Луканката без нитрати ще бъде революция в месопреработващия бранш", убеден е Кирил Петков.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Петролът падна с над 3% заради китайския вирус Петролът падна с над 3% заради китайския вирус

Опасенията за по-слабо търсене на суровината доведоха до понижение на цената на брента под 60 долара за барел

27 яну 2020, 255 прочитания

Takeaway.com и Just Eat отлагат листването си заради проверка на регулаторите във Великобритания Takeaway.com и Just Eat отлагат листването си заради проверка на регулаторите във Великобритания

Сливането на двете компании за доставка на храна създаде консолидиран гигант с оценка над 6 млрд. паунда

26 яну 2020, 1058 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Електроколите може да "закрият" над 400 хил. работни места в сектора в Германия

Това е негативният ефект от трансформацията на отрасъла до 2030 г.

Още от Капитал
БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Реклама за слушане

Чрез подкаст рекламите компаниите могат да достигнат до нишова аудитория, фокусирана върху съдържанието.

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10