Wizz Air и "България ер" пускат полети до Санкт Петербург

Цената на нискотарифната авиокомпания започва от 57.99 лв. в посока, а националният авиопревозвач стартира с промоция от 220 евро за двупосочен билет

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air и "България ер" пускат полети между София и Санкт Петербург. Цените на унгарския превозвач ще започват от 57.99 лв. в едната посока, а първият полет ще е на 2 юли. Срещу това "България ер" предлага промоционална оферта за билетите, закупени до 16 февруари, на цена 220 евро за двупосочно пътуване.

Полетите на Wizz Air ще се изпълняват три пъти седмично - вторник, четвъртък и събота. Билетите по линията вече са в продажба. Полетите на "България ер" стартират на 18 април и са два пъти седмично - сряда и събота.

Новата дестинация

Към момента нямаше директни полети между София и Санкт Петербург. Дестинациите, от които нискотарифната Wizz Air открива линия до руския град, са четири, като освен София ще се лети от Братислава, Букурещ и Вилнюс.

От авиокомпанията напомнят, че е необходима електронна виза. Разрешената продължителност на престой в Санкт Петербург и Ленинградска област ще е до 8 дни. Заявлението за електронна виза се подава онлайн на сайта на руското външно министерство най-малко 4 дни преди планираната дата на посещение. Визата е безплатна и е валидна за 30 дни.

Посещението на града и Ленинградска област с електронна виза стана възможно от 1 октомври, като част от плана за поетапно въвеждане на електронни визи на територията на цялата страна, което трябва да стане факт от 1 януари 2021 г. за гражданите на 53 държави. Електронните визи стартираха през 2017 г. Първоначално бяха отворени Калининград и Калининградска област и Далечният изток - Камчатка и Чукотка, Сахалинска област, Хабаровският и Приморският край с административен център град Владивосток.

В небето над България

По отношение на новата дестинация от "България ер" ще заложат на предимството си, че могат да осигурят връзки с българското Черноморие. "Осигурени са и удобни връзки с тръгване от Варна и Бургас за пасажерите от българското Черноморие. На разположение за пътуващите е и възможност да летят от София до Санкт Петербург, но да планират връщането си от Москва към България, както и в обратната комбинация", обясняват от компанията.

След присъединяването на Санкт Петербург към полетите си от София Wizz Air пък изчисляват мрежата си в страната на общо 49 маршрута от трите български летища – София, Варна и Бургас. Wizz Air вече има 9 самолета, базирани в България – 7 в София и 2 на летище Варна, и разполага с местен екипаж от над 300 души. Компанията съобщава, че от началото на дейността си в България от 2005 г. досега е превозила от и до българските летища над 16 млн. пътници.