БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

След приключване на сделката се очаква БТК да представлява почти 1/3 от бизнеса на United Group
След приключване на сделката се очаква БТК да представлява почти 1/3 от бизнеса на United Group    ©  Капитал
След приключване на сделката се очаква БТК да представлява почти 1/3 от бизнеса на United Group
След приключване на сделката се очаква БТК да представлява почти 1/3 от бизнеса на United Group    ©  Капитал
Темата накратко
  • Бъдещият собственик на българския телеком United Group и основният му акционер BC Partners ще пласират за сделката облигации за общо 1.2 млрд. евро.
  • Водещ мениджър по операцията е JPMorgan, a в синдиката й влизат още няколко финансиращи банки и фонда KKR.
  • Въпреки покачването на задлъжнялостта на групата, Moody’s и S&P запазват рейтинга й.

Финансирането на покупката на Българска телекомуникационна компания (БТК) от United Group вече е осигурено и то ще бъде почти изцяло дългово. Това научи "Капитал" от свои източници, като информацията се потвърждава и от съобщения на рейтинговите агенции Moody’s и S&P.

Допълнителният дълг за 1.22 млрд. евро вече е договорен, като водещ мениджър по финансирането е JPMorgan. Още редица банки, както и фондът KKR, който е и миноритарен акционер в купувача United Group, са поели ангажимент да запишат от облигациите. Реално средствата обаче ще бъдат усвоени малко преди финализиране на сделката и след получаването на нужните регулаторни одобрения, което се очаква до средата на годината.

Според Moody’s и S&P цената за цялата БТК (включително дълговете й) е 1.2 млрд. евро, което би означавало изцяло дългово придобиване, тъй като сума от около 20 млн. евро би покрила типичните консултантски и други разходи по сделка от такъв мащаб. По информация на "Капитал" обаче това е минималната оценка, а финалната сума ще зависи и от резултатите на БТК за 2019 г. и ще е по-висока - съвсем малко под 1.3 млрд. евро. Така все пак вероятно малка част сделката ще се финансира и със собствени средства на купувача.

Още 1.2 млрд. евро, моля

Накратко структурата е, че купувачът United Group ще продаде две емисии облигации. Едната за 1.05 млрд. евро е предназначена за покупката на БТК, като ще трябва да бъде изплатена до 2026 г. А с другата - за 575 млн. евро, дължими до 2028 г., ще бъде рефинансиран друг заем, падежиращ през 2022 г., така че реално тя не е част от сделката и не увеличава дълга на групата.

Отделно друга компания по-нагоре по веригата на собствеността на групата ще пласира още 170 млн. евро специфични payment-in-kind (PIK) облигации с падеж 2025 г. Те са предназначени също за финансиране на покупката на БТК, както и за съпътстващите я такси. Тази емисия обаче се издава от Summer BidCo, която е изцяло собственост на BC Partners, така че реално не влиза в дълга на United. PIK са по-рисков инструмент, така че вероятно там и доходността ще е по-голяма. При тях особеното е, че лихвата може да не се плаща в кеш, а с нови облигации. В конкретния случай те са подчинени на pay-if-you-can клауза - т.е. длъжникът по принцип е длъжен да плаща в кеш, но при конкретни разписани условия може да превключи към дългови книжа.

По информация на "Капитал" освен JPMorgan в списъка с кредитори, съгласили се да запишат от емисиите, влизат италианските Banca IMI (инвестиционната банка към Intesa Sanpaolo) и Unicredit, френските Credit Agricole и BNP Paribas, американската Morgan Stanley, швейцарската Credit Suisse, австрийската Raiffeisen Bank, както и фондът KKR. Последният е бившият мажоритарен акционер на United Group, който продаде основния си пакет на BC Partners през пролетта на 2019 г. Разпределението между кредиторите засега не е известно, като е възможно след роудшоу да се включат и други. Няма информация и за цената на финансирането.

По-задлъжняла, но и по-голяма

Въпреки че тази операция покачва задлъжнялостта на United Group, която вече има 1.65 млрд. евро други облигации плюс още оборотни задължения за над 100 млн. евро, рейтингът й засега не се влошава. След обявяването на сделката за БТК Moody’s постави под наблюдение Adria MidCo (прекия собственик на United) за евентуално понижаване, но сега е решила да потвърди нивото B2 и да даде стабилна перспектива. Това според Агустин Алберти, водещият анализатор на Moody’s за тази емисия, се дължи на подобрения в мащаба, географската и бизнес диверсификация вследствие на скорошните придобивания. "Макар ливъриджът на Adria да се покачва до около 5.8x през 2020, след придобиването на "Виваком" очакваме компанията да понижи показателя до 5.5x до 2021 г., благодарение на перспективата за устойчиви приходи и ръст на EBITDA", е цитиран той в съобщението на Moody’s.

При S&P, която рейтингова самата United Group с B, аргументацията е сходна, като се подчертава, че БТК ще увеличи бизнеса й, тъй като има висока рентабилност и има развита мрежа, в която е инвестирано много.

Според Moody's комбинацията със сигурност ще произведе синергии, като това важи особено за платената телевизия, където купувачът разполага с водеща в класа си платформа на име Eon. Същевременно обаче анализаторите виждат и рискове около интеграцията на БТК, свързани с навлизането на нов пазар и различните технологии.

Освен това и двете рейтингови агенции подчертават рисковете, свързани със съдебните спорове около собствеността на БТК. Все още в няколко юрисдикции висят дела, заведени от руснака Дмитрий Косарев, придобил някогашните дружества, собственици на БТК, от времето, когато беше под контрола на Цветан Василев. Отделно има заведено такова и срещу United Group в Люксембург.

По оценки и на Moody’s, и на S&P при успешно финализиране покупката на БТК (както и Tele2Croatia за 220 млн. евро, която също чака одобрение) приходите на United Group ще скочат от около 0.8 на 1.5 млрд. евро. Българската компания се очаква да представлява 32% от бизнеса на цялата група. Moody’s очаква още органичният ръст на приходите и EBITDA да остане солиден, но генерирането на свободен паричен поток да остане отрицателно за 2010-2021 заради големите капиталови разходи (23% съотношение на CapEx към продажби) и дивидентните плащания за обслужване на лихвите по PIK облигациите, които с новата емисия ще достигнат 476 млн. евро. Те се оценяват от агенцията на около 43 млн. евро годишно или около 9%. Очакват се и плащания за придобиване на честоти в България, Хърватия и Словения.

Според S&P именно тези фактори може да забавят намаляването на задлъжнялостта на групата, като това и за двете агенции би било основна причина да понижат евентуално рейтинга й. Според Moody’s такова действие може да последва и при влошаване на ликвидността на United Group, която след сделката ще разполага с около 56 млн. евро кеш.

Анализаторите изказват притеснение от агресивното ползване на револвиращи кредити, като някои от тях са с предимство пред облигациите, което също е допълнителен риск. Сега от тях са оползотворени едва 63 млн. евро при лимит 200 млн. евро. От компанията обаче планират да повишат лимита до 250 млн. евро. Според S&P засилено ползване на този инструмент също може да бъде наказано с понижаване на рейтинга. Това според агенцията може да се наложи, ако сделката за БТК се забави отвъд второто тримесечие на 2020.

Вече си телеком

Друг съществен момент е, че вече Moody’s разглеждат United Group не като доставчик на платена кабелна и сателитна телевизия, а като телеком. Причината е, че след придобиването на БТК и хърватската Tele2 вече над половината от приходите ще бъдат генерирани от телекомуникационни услуги. Досега тя имаше малък мобилен оператор в Словения, но основният й бизнес беше платената телевизия, където е активна във всички страни от бивша Югославия.

Исторически групата стартира през 2000 г. като основана от Драган Шолак. Той и до днес е акционер с 39%, като все още е част от мениджмънта й, отговарящ за стратегическата визия. След поредица финансирания от фондове в началото на новото хилядолетие групата, тогава под името Serbia Broadband (SBB), се разраства чрез придобивания на малки кабелни оператори (горе долу аналогично на еволюцията в България около формирането на blizoo). Същевременно обаче тя развива и сателитната мрежа Total TV, която се разпростира в териториите, където няма достъп до кабел - модел, сходен на този на "Булсатком".

Друга разлика с БТК е, че освен на доставката на услуги United Group има бизнес и със създаването на съдържание, като има множество телевизионни канали. През 2018 г. тя купи Nova TV от CME, а през 2019 г. имаше интерес в партньорство с PPF на чешкия милиардер Петр Келнер и към пакета от другите канали на американската група, включващ и българската bTV. Купувач като крайно тук ще е само PPF, която в България държи конкурента на БТК "Теленор", но не е изключено след финализирането да има и ново прехвърляне.

Още от Капитал