"Булпрос" придобива мажоритарен дял в софтуерния интегратор "Бийм"

"Бийм" ще запази бранда си и частична автономност

Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос"
Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос"    ©  Цветелина Белутова
Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос"
Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос"    ©  Цветелина Белутова

Най-голямата българска софтуерна компания по приходи "Булпрос" е придобила 51% от акциите на интегратора на бизнес софтуер "Бийм", който специализира в сферата на системи за автомобилната индустрия. "Бийм" интегрира SAP системи – бизнес софтуер, който се прави от едноименната германска компания. Останалите 49% ще останат притежание на "Бийм", която ще продължи и да работи под собствения си бранд. Това е шестото придобиване на "Булпрос" от създаването й през 2010 г., най-известното от които е на германската Group Business Software за 11 млн. евро през 2017 г.

"Започнахме разговори през април 2019 г., а чисто административно сделката бе финализирана в края на годината", коментира пред "Капитал" Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос". Той добави, че екипът на "Бийм" вече работи в офиса на новия управляващ акционер и фокусът е върху подкрепа на плановете за международно разширение на най-голямата българска софтуерна фирма.

Сумата по сделката не е ясна, като Славов казва само, че "параметрите са сходни с няколко предишни сделки на фирмата". "Булпрос" е осезаемо по-голяма, отколкото "Бийм". Купувачът има консолидирани приходи 76 млн. лв. за 2018 г., докато придобитата компания отчита 814 хил. лв. приходи и 63 хил. лв. за същата година. Резултатите и на двете фирми за 2019 г. към момента не са публични. "Булпрос" има общо 1300 служители в 20 офиса в Европа и Северна Америка. От своя страна "Бийм" има 15 служители.

Автомобили и финтех

Системите, интегрирани от "Бийм", следят за целия цикъл на живот на един автомобил, от продажби до гаранции и сервизно обслужване. "Организацията и структурата на "Бийм" ще се запазят. Надяваме се с помощта на репутацията на "Булпрос" бизнесът ни да порасне", коментира пред "Капитал" Иван Кюркчиев, партньор в "Бийм", който остава най-големия акционер сред миноритарните собственици. Той добавя, че фирмата ще остане сравнително автономна освен в припокриващите се сфери между двете компании, където ще се търси синергия.

"Ние сме нишово специализирани към автомобилния бизнес, но работим и по решения за финансовия сектор - банки, финтех, блокчейн. Там се засичаме с "Булпрос", които имат експертиза във финанси", казва още Кюркчиев.

Двете компании работят като партньори от четири години насам, когато е основана "Бийм". Придобитата фирма има проекти в цяла Европа. Според Славов "Булпрос" остава отворена към нови придобивания и в бъдеще, но в момента няма конкретни преговори за такива.

Още от Капитал