НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

Акциите на Intel достигат върха от дотком балона

Книжата на технологичната компания поскъпнаха заради много добрите финансови резултати

Акциите на Intel са напът да достигнат рекордна стойност
Акциите на Intel са напът да достигнат рекордна стойност    ©  Reuters
Акциите на Intel са напът да достигнат рекордна стойност
Акциите на Intel са напът да достигнат рекордна стойност    ©  Reuters

Акциите на Intel поскъпнаха с над 8%, след като данните от годишния отчет бяха по-добри от очакванията на анализаторите. Книжата на технологичната компания наближават върха от дотком балона през 2000 г. от 74 долара за брой. Американският производител на чипове обяви рекордни годишни проходи от 72 млрд. долара - с 2% по-високи от предходната, благодарение на увеличеното търсене на сървърни интегрални схеми. Нетната печалба се запазва на нивото от 2018 г. - 21 млрд. долара, но очакванията бяха за по-нисък резултат.

72 млрд. долара приходи за 2019 г.

Годишният отчет се подобри значително благодарение на последното тримесечие на 2019 г. – приходите през периода са нараснали с 8% до над 20 млрд. долара, а нетна печалба е нараснала с внушителните 33% до 6.9 млрд., съобщава Financial Times.

В основата на добрите резултати са продажбите на сървърните чипове, където приходите се понижиха за две тримесечия поред в началото на годината - съответно с 6% и 10%, преди да се покачат във втората половина на годината - първо с 4% и сега с 19%.

21 млрд. долара нетна печалба за 2019 г.

Всичко за Intel

Основните две поделения на американската компания са за производство на чипове за персонални компютри (Client Computing) и за сървъри (Data Center). Приходите от чипове за персонални компютри за последното тримесечие на Intel са 10 млрд. (+2% в сравнение с последното тримесечие на 2018 г.) и 37 млрд. долара за годината (непроменени). Постъпленията от сървърния сектор за последните три месеца са 7.2 млрд (+19% в сравнение с последното тримесечие на 2018 г.) и 23.5 млрд. за цялата година (+2% спрямо 2018 г.).

Другите по-големи сектори от бизнеса на компанията са интернет на нещата (Internet of Things), където печалбата за последните три месеца е 0.9 млрд. (+13% на годишна база) и 3.8 млрд. за годината (+11%), и производството на преносители на памет, където приходите от октомври до декември са 1.2 млрд. долара (+10%) и 4.4 млрд. за годината (+1%). В края на годината Intel, освен че завърши продажбата на бизнеса си с модеми за смартфони на Apple за 1 млрд. долара, като също така закупи и Habana Labs, компания за изкуствен интелект, за 2 млрд. долара.

Какво мислят анализаторите

Макар че тримесечният отчет беше неочаквано добър, компанията заяви, че очаква по-нисък ръст през 2020 г. За тази година предвижданията за приходите са за 73 млрд. долара. Според Боб Суан, изпълнителен директор на компанията, търсенето на чипове се увеличава по-бързо от предлагането. Според анализаторите на Nomura забавянето в доставките на чипове в края на 2019 г. ще доведе до по-висок ръст през първите месеци от годината, когато Intel се предполага, че ще съумее да навакса търсенето. Докато от Nomura, които оценяват Intel с положителен рейтинг, очакват растеж в акциите на компания, Jefferies смята, че повишената конкуренция от AMD може да навреди на бизнеса на Intel. Според анализаторите на Jefferies сървърните интегрални схеми на AMD със 7 нм (нанометрови) транзистори са поне "една година напред в технологията" от интегралните схеми на Intel с 10 нм транзистори, поради което очакват AMD да увеличи пазарния си дял за сметка на Intel.

Първите чипове с 7 нм транзистори от Intel се очаква да се появят на пазара едва през 2022 г. според изпълнителния директор на компанията. Jefferies оценява акциите на Intel с неутрален рейтинг. След като публикува финансовите си резултати, компанията обяви, че ще повиши дивидента си с 5% за всяко тримесечие, или 1.32 долара за годината. Основният конкурент на Intel - AMD, ще обяви финансовите си резултати следващата седмица във вторник, след като пазарът в САЩ затвори.