Най-динамичните компании за текстил и облекла: Всички на печалба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-динамичните компании за текстил и облекла: Всички на печалба

Shutterstock

Най-динамичните компании за текстил и облекла: Всички на печалба

Макар и труден, шивашкият бизнес в България се справя добре и има добри показатели

Мара Георгиева
13430 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Всички компании в топ 20 в сектор "Текстил и облекло" са работили на печалба през 2018 г., като тя е най-висока за "Г анд А текстил" (4.467 млн. лв.), "КНМ текстил" (3.824 млн. лв.) и "Слам клоудинг" (2.118 млн. лв.). Това показва класацията "Гепард" за най-бързорастящите компании.

В топ 3 на работодателите в секторната класация са: "Селебра" - Бяла Слатина (248 заети), "МГ шус" - Дупница (228), и "ВиоМода" - Пловдив (222).

Първите четири

Лидер в секторната класация със 161% ръст на приходите е видинската "Слам клоудинг" - производител на луксозни мъжки ризи по поръчка на възложителите. Компанията е създадена през 2015 г. с първоначална инвестиция около 2 млн. лв. и е собственост на германската "Слам клоудинг", която е международното поделение на Seth - семейна фирма, създадена през 70-те години на ХХ век. Единствената й дейност е производство на луксозни мъжки ризи за световни марки. Видин е избран за инвестицията заради близостта до Западна Европа и връзката с Дунав мост 2, както и заради традициите в производството на мъжки ризи от времето на социализма и вече закритото предприятие "Вида".

"Слам клоудинг" работи за световни марки, сред които Ermenegildo Zegna, Massimo Dutti, Zara, Lacoste, Cortifiel, Hugo Boss, Peek&Cloppenberg и др., които периодично одитират българското предприятие за изпълнение на задължителните условия за труд и работно време, възнаграждение, безопасна и здравословна среда на работа, управленска система и опазване на околната среда.

"Още при стартирането на компанията си поставихме за цел да достигнем производство на 1500 бройки облекла на ден. Миналата година (2018 г. - бел. ред.) надхвърлихме тази цел, като достигнахме 1700 - 1800 бройки дневно при средносписъчен състав 115 души. Имахме много добър пазар, разполагаме с добре обучен екип, който споделя политиката на компанията за най-бързо и най-добро изпълнение на поръчките. С този състав надминахме производителността на труда във фабриката на групата в Бурса, която е известна със своята ефективност", коментира за "Капитал" Вяра Манева, генерален директор на "Слам клоудинг". Тя уточни, че от създаването досега във фабриката са инвестирани над 6 млн. лева и са изплатени възнаграждения на бивши и настоящи работници за над 3.9 млн. лв. "Средната работна заплата за миналата година е била 867 лв. бруто, което е над средната работна заплата за страната", посочи Вяра Манева. Част от социални придобивки за работниците и служителите включват ваучери за храна, безплатен транспорт, безплатна минерална вода, детска забавачка през летния период и др.

Чуждестранна инвестиция е и втората фирма в класацията - "Блу пойнт" - Перник - собственост на гръцката S. N. Argiros. Компанията произвежда бански костюми, бельо и фитнес облекла и отчита над 119% ръст на приходите през 2018 г.

В топ 3 влиза и русенската "Пелентекс България" - агенция за разработване и изпълнение на пълна гама мъжко и дамско облекло, трикотаж, плетива на ишлеме, която работи основно за пазарите във Франция, Холандия, Италия. Нейни клиенти са някои от най-луксозните френски марки. Дружеството отчита също трицифрен скок на приходите през 2018 г. - над 113%. Едноличен собственик е Pelintex Group, Франция.

Четвъртата в топ 20 с трицифрен ръст на продажбите - 101.66%, е "Г анд А текстил", гр. Сандански - производител главно на бельо. Предишното име на фирмата е "Дани текстил". Едноличен собственик на капитала е Светослав Драгомиров Христов. Според годишния доклад за дейността компанията има и клон в Гърция с 18 заети.

Средата на растежа

Пет дружества отчитат ръст на приходите между 50% и 90% през 2018 г.

С над 81% ръст на продажбите "Термо-Текстил" - с. Мусомища, Петрич, се подрежда на пето място в класацията. Собственик на компанията е Божана Лазарова Шанова.

Съдружници в "ИдеалФешън" - Джебел (6-о място), са Сезгин Сабахатин Гьокче, Салих Сабахатин Гьокче и Сабахатин Салих Гьокче. Бизнесът започва с малък шивашки цех с 10 работници през 1998 г. Днес компанията има модерни фабрики не само в Джебел, но и в Кърджали и в с. Долен. Фирмата шие за възложители на поръчки - собственици на големи модни марки.

Седмата в таблицата - "България ярнс", Казанлък, предлага прежди с марката PERFORMANCE. Те са селекция от най-добрите разработки на "България-К" - основен производител на прежди за световноизвестни брандове. Едноличен собственик на "България ярнс" е Кристина Георгиева Георгиева. С ръст на продажбите от близо 64% фирма "МГ шус" - Дупница, заема осмо място в класацията. Едноличен собственик на компанията е Маргарита Веселинова Симеонова.

"Илматекс" - гр. Сандански, собственост на Ставрос Мавидис, е на девета позиция в топ 20. Според годишния доклад за дейността фирмата шие спортни колоездачни екипи в собствена производствена сграда. Основен клиент на дружеството е Assos, Швейцария.

От 20% до 50%

"Ритон П" - Панагюрище (10), е част от икономическата група "Доверие" с дружество майка "Индустриален холдинг Доверие". Фирмата е правоприемник на предприятие с дългогодишни традиции в областта на шивашката промишленост, което води началото си от 1939 г. През 1997 г. следва приватизацията й, а през 2005 г. е открито ново предприятие - "Ритон класик" - джойнт венчър на "Ритон П" и холандската фирма Emergo Fashions. Основната дейност на "Ритон П" е производство на висококачествени мъжки и детски ризи и дамски блузи (класически и спортни модели). През 2018 г. компанията е разширила асортимента си със специфични модели дамски блузи, туники, включително и бебешки облекла. Основните й партньори са от Германия, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Дания, САЩ, Великобритания. "Шивашката индустрия в България се сблъсква с изключително сериозни проблеми като нарастващата конкуренция на производители от третия свят. Наблюдава се тенденциозно задържане и дори занижаване на ценовите нива", отчита годишният доклад за дейността. В него се отбелязва също, че всички контрагенти се борят със свитото потребление и скъпите суровини и че са налице преструктурирания при търговците в Западна Европа, което води до забавяне или отлагане на поръчки.

"Р - Декса трейдинг" - Кирково, Кърджали (11-о място), е специализирана в производството на дамски и мъжки якета и палта, дамски сака. Съдружници в компанията, която отчита над 43% ръст на приходите през 2018, са Дарина Алексиева Зотева и Георги Йорданов Пашов. По данни на фирмата производственият й капацитет за един месец в зависимост от сложността на моделите е от 10 000 до 17 000 бр. връхни облекла, а капацитетът на склада за готова продукция е средно 10 000 връхни облекла.

Съдружници във фабриката за домашен текстил "Миладом" - с. Старцево, Златоград (12), са Мехмет Дегер и Айля Наит Шаиб. Компанията е основана през март 2012 г. и има напълно затворен и напълно механизиран производствен цикъл. По данни на дружеството съоръженията са разположени на обща площ над 15 000 квадратни метра, а дневният капацитет е 3000 комплекта спално бельо, 4000 броя покривки за маса и 30 000 метра плат, щамповани с над 300 вида различен дизайн. През годините "Миладом" разширява производството си с възглавници, завивки, матраци, постелки за баня. Дружеството работи главно за износ, основните му клиенти са големи турски компании. През 2018 г. фирмата е инвестирала 793 хил. лв. за технологично оборудване, автоматизиране на процесите, намаляване на ръчния труд, става ясно от годишния доклад за дейността.

"Антоан Вилл" - Русе (13), е основана през 1998 г. и е специализирана в производството на дамски поли, панталони и якета. Клиентите на дружеството са от Германия, Холандия, Испания, Обединеното кралство и Франция. Едноличен собственик на капитала е Антоанета Стоянова Антонова. Производството на облекла на ишлеме формира 99.26% от приходите на "Антоан Вилл" през 2018, е записано в годишния доклад за дейността.

Регистрираната в Нова Загора "Мак 2012" (14) предлага услуги, свързани с текстила - например изработка на мостри. Компанията притежава собствена моделиерна и офис и е посредник между възложители и фабрики изпълнителки. Собственик на фирмата е Мариета Андреева Кръстева.

"Боряна"- Червен бряг (15), е специализирана в производството на горни дамски и мъжки трикотажни облекла - пуловери, блузи, тениски, жилетки, поли и др. Компанията е създадена през 1968 г. и до края на 1997 е изцяло държавна. Днес акционерното дружество е част от "Стара планина холд", което държи 50% от акциите, а 48.68% са собственост на Мирослав Митков Макавеев. "Боряна" има завършен производствено-технологичен цикъл, като може да изработва и малки серии облекла. Според годишния доклад за дейността през 2018 г. усилията на мениджърския екип са били насочени към техническо и технологично обновяване на производствени процеси, които имат най-голяма принадена стойност в крайното изделие. Компанията отбелязва 36.13% ръст на продажбите за годината.

Плевенската "КНМ текстил" (16) отчита 32.09% скок на приходите през 2018 г. Дружеството влиза за поредна година в секторната класация на "Гепард". Фирмата е специализирана в производство на машинно плетени класически пуловери, жилетки и други трикотажни облекла във високия ценови сегмент. Съдружници в нея са испанецът Мануел Хосе Франциско Агудо и фирма "Крикор АВ" - собственост на французина Грегоар Крикор Йълдъръм и Александра Хрипсиме Йълдъръм, които притежават 90% от акциите.

Дружеството, което е наследник на френския производител Hygor с повече от 25 години опит в текстилната промишленост, изгради през 2016 г. нова текстилна фабрика за плетива в Плевен, като с това на практика премести бизнеса си изцяло в България. "КНМ текстил" работи за френската Aaron с международно разпознаваемия бранд American Vintage, а също и за други известни марки като La Redoute, Armorlux, Armand Thiery. Произведената в Плевен продукция е предназначена изцяло за износ и захранва над 140 магазина по цял свят.

"Грифоне" - Нови Искър (17-о място), също влиза за пореден път в секторната класация на "Гепард". Компанията е собственост на Marker Volkl, Италия. Занимава се с производство и асемблиране на спортни обувки, части за тях и аксесоари, свързани със спортната дейност. През 2018 г. "Грифоне" е произвеждала части за ски обувки, а основният й контрагент - Dalbello, Италия, е прехвърлил във фабриката нови производствени процеси. Според годишния доклад за дейността дружеството планира разширяване на производствените мощности.

С ръст от 29.89% "Селебра" - Бяла Слатина, заема 18-а позиция в класацията. Фирмата е създадена през 2004 г. и произвежда горно облекло. Едноличен собственик е Ива Петрова Йотова.

"ВиоМода" - Пловдив (19), собственост на VioModa, Австрия, също е позната в секторната класация на "Гепард". Дружеството е специализирано в производството на дрехи от водоустойчиви и дишащи материи за спортни брандове. По данни на компанията във "ВиоМода" на седмица се изработват средно 1000 бройки облекла (в зависимост от стила). През 2018 г. фирмата е инвестирала в ново поколение шевни машини Yuki и Yamato, както и в специализирани машини за висококачествена довършваща обработка.

Класацията за сектора завършва с "Пирос" - гр. Сандански. Компанията е създадена през 1990 г. и е специализирана в производството на дамски и мъжки трикотажни облекла. Има завършен цикъл на производство - от дизайна и конструирането до експедиция на готовата продукция. Съдружници са Володя Миланов Стоянов, Цветанка Кирилова Стоянова и ЕТ "Невена стил - Володя Стоянов". Фирмата разполага с две производствени бази с капацитет 500 хил. облекла годишно и работи по поръчка на световни модни марки.

Всички компании в топ 20 в сектор "Текстил и облекло" са работили на печалба през 2018 г., като тя е най-висока за "Г анд А текстил" (4.467 млн. лв.), "КНМ текстил" (3.824 млн. лв.) и "Слам клоудинг" (2.118 млн. лв.). Това показва класацията "Гепард" за най-бързорастящите компании.

В топ 3 на работодателите в секторната класация са: "Селебра" - Бяла Слатина (248 заети), "МГ шус" - Дупница (228), и "ВиоМода" - Пловдив (222).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.