Apple с нов връх на акциите след впечатляващи резултати

Продажбите на новия iPhone и услугите са помогнали за отличното представяне през последното тримесечие

Рекордни данни от Apple за последното тримесечие помогнаха на акцията да достигне нов връх
Рекордни данни от Apple за последното тримесечие помогнаха на акцията да достигне нов връх    ©  Reuters
Рекордни данни от Apple за последното тримесечие помогнаха на акцията да достигне нов връх
Рекордни данни от Apple за последното тримесечие помогнаха на акцията да достигне нов връх    ©  Reuters

Apple обяви рекордни резултати за последните три месеца на 2019 г., което се явява първо за новата фискална година. Приходите на компанията са достигнали 91.9 млрд. долара (+9% в сравнение със същия период предходната година), а нетната печалба е нараснала до 22.2 млрд. долара (+11% на годишна база). Прогнозите на анализаторите бяха за по-скромни резултати - постъпления от 88 млрд. долара и нетна печалба от 20 млрд.

Приходите и нетната печалба на компанията през този период никога не са били по-високи. Изпълнителният директор Тим Кук отдава успеха на високото търсене за последния модел iPhone и на рекордни приходи от услуги и преносимите продукти (като Apple Watch).

Рекордни нива на акцията

Макар че добрите резултати са катализатор за новия връх на акциите, множество инвеститори се притесняват за ръста на книжата и дали те не са близо до пика си. За последната година цената на книжата се удвои от 150 до над 317 долара днес. През това време технологичният гигант се превърна в първата американска компания достигнала пазарна капитализация от 1 трлн. долара (вече над 1.4 трлн.).

Приходите от iPhone за последните три месеца са рекордните 56 млрд. долара, или около 56% от общите. Тези от услугите са също най-високи в историята - 13.4 млрд. долара или около 15% от общите приходи. Прави впечатление, че въпреки рекордните продажби на iPhone, Apple е намалила зависимостта си от основния си продукт. В миналото около 2/3 от приходите на американския производител идваха от продажбите на телефона, но в последното тримесечие са 56%.

Миналата година изпълнителният директор Тим Кук изрази намеренията си да диверсифицира бизнеса на Apple и обяви, че фирмата няма да отчита продажбите на отделните си продукти в отчетите си, както го правеше допреди. Това се случи, след като акциите на компанията се понижиха, когато технологичният гигант обяви, че продажбите на iPhone се понижават за пръв път. Оттогава насам компанията обявява приходите си по сегменти, без да обявява колко точно телефона е продала за периода. През това време Apple стартира стрийминг услуга, Apple TV+, увеличи инвестициите си в App Store и iTunes, както и обяви финансова услуга под формата на кредитна карта в партньорство с Goldman Sachs.

А сега накъде

Компанията продължава да бъде активна на пазара, като през този месец купи за 200 млн. долара Xnor.ai, технологичен стартъп за изкуствен интелект. Apple очаква приходите през следващото тримесечие да бъдат в размер между 63 и 66 млрд. долара. Дивидентът засега остава непроменен.

Докато компанията продължава да разраства както услугите си, така и продажбите, стойността на книжата ѝ ще продължат да изкачват нови върхове. Опасността идва от все още съществуващата възможност компанията да бъде въвлечена в търговската война, въпреки че САЩ и Китай подписаха частично търговско примирие. Също така не е ясно как прогнозираното забавяне в глобалната икономика и Китай ще се отрази на компанията, чийто бизнес е все по-зависим от представянето и в азиатските страни.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България