Мария Топчийска е новият директор на завода на Schneider Electric в Пловдив

Тя ръководи проекта за превръщане на българското предприятие в "умна" фабрика

Schneider Electric
Schneider Electric    ©  Schneider Electric
Schneider Electric
Schneider Electric    ©  Schneider Electric

Заводът на френската Schneider Electric в Пловдив има нов директор от началото на годината. Това е българката Мария Топчийска, която поема управлението от французина Реми Борел. Топчийска ръководи проекта за превръщане на производствената база в "умна" фабрика, който приключи в края на миналата година. С това пловдивският завод стана второто такова предприятие в Европа след Франция и единственият демонстрационен център на групата за общо 14 държави в Източна Европа. Топчийска ще отговаря за дългосрочната визия за развитието на завода, свързана с непрекъснатото усъвършенстване на системите за управление, поддръжка и ефективност, уточниха от компанията.

Опит

Топчийска е първата жена, която застава начело на завода на Schneider Electric в България. Тя е работила за производствени предприятия от различни сектори в страната и чужбина. В продължение на няколко години е била външен консултант на Schneider Electric, а от две години е част от екипа на компанията като мениджър "Индустриализация и поддръжка".

Ключовият проект, който тя ръководи през този период, е за превръщане и сертифициране на пловдивския завод като Smart Factory. Това е вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Към момента над 65% от процесите в пловдивския завод са изцяло автоматизирани.

Фабриката

Заводът в Пловдив произвежда основно автоматични прекъсвачи и беше изграден на зелено през 2007 г. с инвестиция за 22 млн. евро, като замени купената осем години по-рано база в Перущица. Самата група работи в страната чрез дъщерната си "Шнайдер електрик България", в която са заети общо около 730 души. Тя е сред най-големите компании в сферата на машините и оборудването, като за 2018 г. оборотът й достига 224 млн. лв. (ръст от 7%).

Още от Капитал