Wizz Air повиши прогнозите си за годишната печалба

Унгарската авиокомпания отчете по-добри финансови резултати за последното тримесечие

Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air повиши прогнозите си за годишна печалба, след като отбеляза подобрение във финансовите си резултати на тримесечна база. Представители на компанията твърдят, че тя ще продължи да се разраства с "още по-бързи" темпове през следващото тримесечие. Главна причина за подобрението на финансовите показатели е решението да реинвестира печалбата си, съобщава Financial Times.

Компанията отчете приходи 637.3 млн. евро през последното тримесечие на 2019 г., което представлява почти 25% растеж на годишна база. Нетната печалба през периода се равнява на 21.4 млн. евро. Резултатът представлява значително подобрение от същия период година по-рано, когато авиокомпанията беше на нетна загуба 21 млн. евро. Представители на Wizz Air споделят, че причината за подобрението на резултатите е решението да реинвестират част от печалбите си от първата половина на 2019 г. Друга причина за растежа е фокусирането на компанията върху Централа и Източна Европа. Икономическият растеж на страните в този регион е допринесъл за положителната промяна.

Нови прогнози

Главният изпълнителен директор Йозеф Варади очаква бизнесът на компанията да порасне с 24% през следващото тримесечие. "Компанията ще успее да се възползва от постигнатия растеж през следващата финансова година, тъй като нови маршрути ще бъдат въведени преди важния летен период", казва още Варади. Новите очаквания за годишната печалба за 12-те месеца, приключващи през март, са между 350 млн. евро и 355 млн. евро, съобщава Reuters. Миналата прогноза беше за печалба между 335 и 350 млн. евро.

От Wizz Air споделят, че настоящите търговски условия са благоприятни - конкурентната среда е сравнително добра и цените на горивата са стабилни.

Останалите европейски авиокомпании за полети на къси разстояния също очакват подобрения поради силно търсене на полети през последните няколко месеца. Ryanair и easyJet, други две водещи европейски компании, също повишиха прогнозите си за печалба.

Трудности в индустрията

Авиоиндустрията много пъти е била възпрепятствана от повишаващите се цени на горивата и свръхпредлагането. Представители на Wizz Air са споделяли в миналото, че изпитват затруднения поради цените на горивата, които забавят растежа на компанията. Миналата година превозвачът обясни слабости в представянето си със спада в търсенето, причинен от несигурността около Brexit и други фактори.

Според Джули Палмър, съдружник в компанията за консултантски услуги Begbies Traynor, новата година ще носи трудности в индустрията. "Тъй като резултатите от Brexit тепърва предстоят, както и евентуалното въвеждане на авиационно мито, 2020 г. може да донесе предизвикателства за авиокомпании като Wizz Air", казва Палмър. Въпреки това тя също има положителни очаквания за унгарската компания.

С 23.3% растеж в броя на пътниците въглеродните емисии на клиент на километър на унгарската авиокомпания са намалели с 2.4% през последните 12 месеца. Плановете за на Wizz Air за 2020 г. включват и създаване на нискотарифна авиокомпания в Абу Даби.