Как Ковачки покори "Мальовица"

Как Ковачки покори "Мальовица"

Българският туристически съюз даде ски комплекса в Рила за 10 години на фирма, свързана с бизнесмена

Калина Горанова
23234 прочитания

© Анелия Николова


Темата накратко
  • Българският туристически съюз даде ски комплекса в Рила за 10 години на нов наемател след предсрочно отстраняване на досегашния.
  • Фирмата победител в конкурса "Ви Ай хънтинг" е без опит в сферата, но пък с връзки с Христо Ковачки.
  • Той отдавна има интереси към "Мальовица", като предишно ръководство на БТС е казвало, че е водило битки с него.

Статията е променена в 16.33 ч. на 04.02.2020 г. След като с нас се свърза Атанас Сивков, член на Управителния съвет на БТС, в нея е уточнено, че не той е изготвил Докладната записка до УС на БТС, относно състоянието на въжените линии на ЦПШ "Мальовица". "Истинският човек, изготвил документа е г-н Сашо Стоянов - експерт в БТС заедно с г-жа Адриана Иванова", написа Атанас Сивков до редакцията на "Капитал".

Ако напоследък името на Христо Ковачки се свързва основно с горене на боклуци, то вече може да се брои, че донякъде е изчистил името си благодарение на свеж полъх планински въздух от Рила. Накратко: Българският туристически съюз даде ски център "Мальовица" и хотела там на фирма, свързана с бизнесмена, под наем за следващите десет години.

Отдаването под наем на комплекса, включващ 5 влека, 4 писти и 2 чайни - "Стената" и "Ръждавица", се е случило през ноември чрез търг, проведен за седем работни дни, за което първо съобщи "Свободна Европа". Предишният наемател на съоръженията е отстранен преждевременно.

Новият е "Ви Ай хънтинг", която организира ловен туризъм в дивечов участък "Макьовци" в Странджа, където стопанисва ловен дом. Компанията няма опит като оператор на ски съоръжения, въпреки че според обявлението такъв се изисква. А финансовите отчети на новия инвеститор, който се кани да вложи 3.2 млн. лв., показват, че през последните години е работил на загуба. Всичко това, изглежда, ни най-малко не притеснява БТС. Точно обратното.

"Изобщо не трябва да обявяваме търгове. Ние сме собственици. Ние сме по Закона за юридически лица с нестопанска цел. Ние можем да си правим каквото си искаме. Ние не сме държавно предприятие, което да се съобразява с тия закони. Това ни беше грешката, че тръгнахме да правим тия конкурси." Това заяви пред "Капитал" Сашо Стоянов, отговарящ за капиталното строителство в БТС и един от тримата членове на комисията на съюза, взела решението за избора на новия наемател.

Отстраняване на пречките

Първо обаче е бил отстранен предишният наемател. Това е "Фулмекс България" на Валери Гигов. Договорът е от октомври 2017 г. за 5 години, като Гигов реално оперира ски зоната там от 12, но преди това като подизпълнител.

В началото на миналото лято ръководството на БТС се сменя и председател става д-р Венци Росманов. Промяната е вписана от съда на 18 август. На 19 август е изпратена вътрешна комисия на "Мальовица". Съставен е протокол за състоянието на съоръженията - две страници, написани на ръка, който констатира технически проблеми.

Издадена е и докладна записка. На нея пише, че тя е от Атанас Сивков, член на УС на БТС и участник в проверката. В нея на ръководството на съюза се предлага да се изпрати писмо до оператора, да се отстранят пропуските за два месеца и до декември да се проверят всички линии в действие. Сивков обаче официално изпрати уточнение до "Капитал", в което изтъква, че не той е писал въпросната докладна, а Сашо Стоянов.

Единственото нещо, в което той има участие е протокола, написан на ръка по време на проверката, казва той. "Посоченият факт, че съм изготвил Докладна записка по въпроса, не е верен. "Истинският човек, изготвил документа е г-н Сашо Стоянов - експерт в БТС заедно с г-жа Адриана Иванова", написа Атанас Сивков.

В крайна сметка не се минава през фазата с предписанията (във въпросната докладна), а директно на УС е предложено за гласуване на друго неподписано становище за прекратяване на договора, разказва Гигов. На 30 септември той получава писмо от изпълнителния секретар на БТС Зорница Радонова, че заради лошото състояние на ски влековете и недоброто им стопанисване и преотдаването на бившето агрегатно състояние и ски гардероб към чайна "Стената" договорът му се прекратява, считано от 30 септември.

"Причината е безстопанственост и безхаберие от страна на наемателя Гигов", казва Сашо Стоянов. "Той постоянно се прави на големец. Никакъв хабер за поддръжка на машините", казва още той.

Според Гигов обаче в средата на лятото никой не прави проверки на влекове. "В целия свят профилактиката им се прави непосредствено преди сезона. Винаги има присъстващ от персонала, а това нещо се прави в мое отсъствие", казва той.

Той не признава и експертното мнение на въпросната комисия, тъй като е нужен лиценз. Затова от БТС плащат за проверка през ноември с вещи лица. Междувременно обаче наемат охранителна фирма. "Охраната я наехме, като взехме решение да го отстраним", казва Стоянов.

Резултатът е, че между досегашния наемател и БТС ще се води битка за вещи, за които Гигов твърди, че му е отказан достъп до тях, както и за пропуснати ползи поради прекратения договор. "Това е един заговор срещу мен, защото не може така преди сезона да се прекратява договор, без да знаеш има ли потенциален кандидат или не. Но те си знаят, че си имат и че той ще спечели търга, и този, който е в момента, трябва да се отстрани", казва Гигов.

От БТС в лицето на Петко Стойнов, национален координатор на съюза, твърдят, че личен елемент няма. "Като добри стопани искахме да направим така, че тези съоръжения да бъдат прегледани и да бъдат в ред за новия сезон. Това ни е била целта", казва той.

Търг по учебник

Търгът обаче не показва огромно старание от БТС. Обявата се намира трудно на сайта на съюза. Търгът е обявен в четвъртък със срок за подаване на документи следващия петък (от 14 до 22 ноември), като обяснението за бързането е да може да отворят съоръженията за сезона. Допуснатите оферти са две. Кандидатът с по-добрата оферта е "Атоменергостройпрогрес". Формална връзка с Ковачки трудно може да се намери, но това е едно от плеяда дружества, които през 2005 г. координирано придобиват 26% дял в Общинска банка, чрез който реално до 2011 г. Ковачки я контролираше. "Атоменергостройпрогрес" обаче се отказва в полза на "Ви Ай хънтинг", която вече е спечели и конкурса на БТС за стопанисване на хотел "Мальовица".

Съдружници в компанията са Илиян Радославов, Веселин Симеонов и Александър Личев. По думите на Веселин Симеонов той не е имал предварителна информация за предстоящия търг, като първоначалното им намерение било само за хотела.

Според третия представител в изборната комисия - Георги Бенчев от БТС, фирмата е доказала опит, като оперира лифт, който обаче не успя да си спомни къде е. По думите на самия Веселин Симеонов обаче "Ви Ай хънтинг" не е оперирал такъв и ще ползва други фирми.

В писмен отговор до "Капитал" пък беше обяснено, че фирмата работи с едни от най-добрите и доказани професионалисти в сферата на ски туризма, изграждането на ски писти и съоръжения и доставка на специализирано оборудване за тях. Според материала на "Свободна Европа", както и от регионалните медии пък става ясно, че ремонтът на съоръженията на място се ръководи от Емил Николов Кривошиев, общински съветник от Самоков.

Къде е Ковачки

На въпрос как ще коментират твърдението, че фирмата "Ви Ай хънтинг" е свързана с Христо Ковачки, Веселин Симеонов и Александър Личев отговарят, че "цялата информация относно собствеността и начина на представителство е публична и е свободно достъпна в Търговския регистър". От БТС също не намират никаква връзка. "Никъде в документите, предоставени от тази фирма, не личи и не пише, че това е фирма на г-н Ковачки", казва Петко Стойнов.

Връзки обаче има. Александър Личев е един от двамата представители в ОЗК "Застраховане", което е с действителен собственик Христо Ковачки. Той беше и изпълнителен директор в Общинска банка в ерата "Ковачки", като от офиса на бизнесмена обясниха, че собствениците са си направили фирма и Личев има право да се развива.

Валери Гигов обаче твърди, че зад фирмата "Ви Ай хънтинг" стои категорично Христо Ковачки. "Той от дълги години се опитва да стъпи горе", казва Гигов. Такива са били и твърденията в миналото на бившия председател на БТС, покойния Венцислав Удев, като в едно от интервютата си той заявява: "В момента водим битка с бизнесмена Христо Ковачки за хижа "Мальовица". Той замени една вековна гора с габър, обрасъл в къпини в Своге. Ковачки подмени всички ски писти, които бяха държавна собственост, чието предназначение нямаше право да бъде променяно. Той явно е имал някаква перспектива да направи супер "Мальовица"."

Тук Удев визира проекта "Искровете - Говедарци - Мальовица", който в миналото се свързваше с Ковачки, като по думите му БТС са собственици на сградите, а Христо Ковачки - на земята.

При сегашния търг новите наематели са декларирали пред БТС, че са получили разрешение от "Агросим", която се води собственик на въпросната земя в ски зоната. Тази фирма до декември 2019 г. е собственост на Миглена Петришки. Тя също през годините е била по бордове на свързани с Ковачки дружества като "Топлофикация Перник" и "Сторко", както и в националната контролна комисия на близката до бизнесмена партия Български демократичен център. Според репортаж в "Би Ти Ви репортерите" пък от този януари фирми, свързани с Ковачки, са собственици на над 3400 дка гори между курорта "Мальовица" и село Говедарци.

Отделно Валери Гигов твърди и че ключова връзка е и Емил Николов Кривошиев, общинският съветник от Самоков, който сега ръководел ремонта. През 2007 г. той е бил в листата за общински съветник от партия ЛИДЕР на Ковачки. До 2010 г. Кривошев е бил в управата на сдружение "Бъдеще за Самоков" заедно с Красимира Ковачка - братовчедка на Христо Ковачки и съпредседател на свързаната с него Български демократичен център - новото има на ЛИДЕР.

Какво я чака "Мальовица"

Колкото до бъдещето, Веселин Симеонов казва, че ще се инвестират 2.3 млн. лв. в хотел "Мальовица" и още 900 хил. лв. в пистите и съоръженията. Към настоящия момент са стартирали ремонтните дейности по възстановяване на хотела и инвестициите надхвърлят 350 хил. лв. само за срок от два месеца, а до пускането на хотела в експлоатация сумата се очаква да нарасне двойно. За ски зоната ангажиментът бил да бъдат възстановени и да работят 4 ски влека, 4 писти, две чайни. "Състоянието на съоръженията, наети от БТС, не отговаряше на нито едно изискване за безопасност, като част от съоръженията бяха разрушени или изцяло липсваха, за което има образувано производство в Районната прокуратура - гр. Самоков", пишат от "Ви Ай хънтинг". "Към момента е закупена утъпквателна машина за 170 хил. лв. и са вложени над 200 хил. лв. за възстановяването на съоръженията, две от които вече са в експлоатация", продължават от там.

За финансирането на проекта от компанията наемател казват, че ще е от собствени средства от дейността на компанията и привлечени финансови средства. От отчетите на компанията победител става ясно, че през всичките няколко години на съществуването си е завършвала на загуба.

Това обаче не притеснява БТС, като Георги Бенчев заяви, че "договорите, които са сключени, са със застраховка с гаранция с депозит, така че нашият и общественият интерес са защитени". От "Ви Ай хънтинг" казват, че са поели ангажимент да предоставят обезпечение на стойност 750 хил. лв., като е заплатен и авансово наемът за 12 месеца, без да става ясно колко е той.

Неизвестна остава цената на картите. Досега дневните карти са били 25 лв. Новият мениджър не даде информация за бъдещите цени, но каза, че те ще бъдат символични. Което пък оставя и въпроса как за всичко това ще се върже сметката да се изплащат наемът и инвестициите в "Мальовица".

Темата накратко
  • Българският туристически съюз даде ски комплекса в Рила за 10 години на нов наемател след предсрочно отстраняване на досегашния.
  • Фирмата победител в конкурса "Ви Ай хънтинг" е без опит в сферата, но пък с връзки с Христо Ковачки.
  • Той отдавна има интереси към "Мальовица", като предишно ръководство на БТС е казвало, че е водило битки с него.

Статията е променена в 16.33 ч. на 04.02.2020 г. След като с нас се свърза Атанас Сивков, член на Управителния съвет на БТС, в нея е уточнено, че не той е изготвил Докладната записка до УС на БТС, относно състоянието на въжените линии на ЦПШ "Мальовица". "Истинският човек, изготвил документа е г-н Сашо Стоянов - експерт в БТС заедно с г-жа Адриана Иванова", написа Атанас Сивков до редакцията на "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход