"България сат" планира до две години 65% от спътника да се ползват

Дружеството, което изстреля сателита си през 2017 г., преговаря с компании от Гърция, Белгия, Румъния и Украйна

Максим Заяков
Максим Заяков    ©  Цветелина Белутова
Максим Заяков
Максим Заяков    ©  Цветелина Белутова

До две години "България сат" планира да достигне капацитет 65% на спътника си, който изстреля през 2017 г. след инвестиция над 230 млн. долара, обяви на среща с журналисти изпълнителният директор на дружеството Максим Заяков. В момента той е запълнен 15%, допълни мениджърът.

Търсене на клиенти

Услугите на компанията в момента ползват компании от Сърбия (операторът Polaris Media), Германия и Ирак, а в България bTV в определени случаи използва сателита BulgariaSat-1 при репортажи от отдалечени места. "Преговаряме с потенциални клиенти от Гърция, Белгия, Румъния и Украйна", коментира Заяков. Крайните планове са до пет години капацитетът да е запълнен над 80%, което ще гарантира дългосрочното функциониране на бизнеса. Според Заяков благодарение на компанията на Илън Мъск SpaceX е бил удължен животът на Bulgaria Sat-1 чрез спестяване на гориво при изстрелването и той може да бъде активен над 20 години. "Това ще ни помогне да планираме по-дългосрочно бизнеса си", заяви изпълнителният директор.

Първоначалните планове

Сателитът започна като проект, чийто основен клиент трябваше да бъде операторът "Булсатком", създаден от Пламен Генчев и Заяков. Двамата бяха основни акционери и в "България сат", която за целта взе заем от американската Exim Bank. В същото време "Булсатком" пък взе кредит 85 млн. евро от консорциум от банки начело с Deutsche Bank - Лондон, и с участието на ЕБВР, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC, като част от него също беше инвестирана в спътника. Операторът обаче се задъха под неконтролируеми дългове, които се отразиха и на основния му бизнес. Кредиторите назначиха екип по преструктуриране, който да оздравява компанията.

В крайна сметка Заяков напусна "Булсатком" и получи пълния контрол над "България сат", в която сега е основен акционер (другият е бившият технически директор на Hellas Sat Георгиос Скикос). Самият Генчев остана в "Булсатком" с кредиторите, които получиха акционерно участие. Дял вече държи един от водещите инвестиционни фондове в света - BlackRock. Освен него акционери са фондът за подценени активи Blantyre, дружеството "Улас инвестмънтс" (което представлява Българската банка за развитие), Европейската банка за възстановяване и развитие и самият Генчев.

Още преди изстрелването "Булсатком" и "България сат" бяха сключили дългосрочен договор за ползване на сателита, но в крайна сметка мениджърският екип в оператора реши да продължи да работи с досегашния си доставчик Hellas Sat. В края на миналата година "Булсатком" и "България сат" се споразумяха да прекратят отношенията си, но Заяков не коментира дали са изплатени неустойки по договора.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Уж се казва BulgariaSat1, но не пуснали нито един безплатен български канал за българското малцинство в Сърбия, което използва сателита чрез местния DTH оператор Polaris Media. В същото време в България от всяка чалга-радиостанция гърми нон-стоп сръбска чалга, без да имаме сръбско малцинство или сръбски собственици на медии. Май наистина не сме народ, а мърша :(

 • 2
  tatarina avatar :-|
  tatarina

  Спътник България сат 1 е контролиран от чужда държава. А нашата опитва да го плати и да си го вземе. Какво означава "до 2 години ще ползва 65%" ?! Това шега ли е. Не може да стартира апарата или няма гориво. Спътникът се ползва за други цели. Напълно подкрепям и написаното по горе, че трябва да има поне една честота със свободни български канали без чалга, предназначение за Българско Поморавие.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Изключително странно е един проект да е успешен самостоятелно, но почти да фалира компанията, която го създава.

  Или дълговете са останали при Булсатком (което е много странно споразумение за раздяла на компанията), или бизнесът на БСАТ е достатъчно рентабилен, за разлика от Булсатком.

  Как позволиха да се стигне до тази ситуация?

 • 4
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":
  Дълговете са при Булсат ком. Затова и ситуацията е странна. Още повече се изненадах, като прочетох, че Булсат ком си останали при Хелас сат!
  "Още преди изстрелването "Булсатком" и "България сат" бяха сключили дългосрочен договор за ползване на сателита, но в крайна сметка мениджърският екип в оператора реши да продължи да работи с досегашния си доставчик Hellas Sat. В края на миналата година "Булсатком" и "България сат" се споразумяха да прекратят отношенията си, но Заяков не коментира дали са изплатени неустойки по договора."
  Какъв иначе е смисълът на тази инвестиция от стотици милиони, като накрая за Булсат ком тя няма никакъв положителен финансов тласък? Остава да се приеме, че решението за тази инвестиция е било тотално лош мениджмънт. Грубо казано, имаш бизнес и ползваш наета инфраструктура, за да го осъществяваш. Този наем е Х на месец и на година при фиксирани малко или повече приходи за същите периоди. След което решаваш да инвестираш в собствена инфраструктура за същият бизнес. Само че сумата Х в резултат на това се превръща в сумата У, която е в пъти, може би и десетки пъти по-голяма от сумата Х, с която ти като мениджър на бизнес си стигнал до момента, в който си бил ПРЕДИ да решиш да започнеш да харчиш У. Приходите както казах са в голяма степен фиксирани, тъй като пазарът отдавна е уплътнен, не се очакват значителни повишения в броя на новите клиенти, нито пък конкуренцията позволява чувствително, пък дори каквото и да е осезаемо повишение на цените/приходите от основната услуга. Е, какъв би бил резултатът, може да предвиди всеки тийнейджър, камо ли сериозен мениджър. Класически случай на некомпетентен мениджмънт и вземане на стратегически грешни за основната компания решения. Жалко за хубавата марка и бизнес на Булсатком. 2017 до 2022 са пет години, от предполагаемите двайсет, които са животът и актуалността на спътника. В реалният бизнес, никой не прави инвестиция ако не са осигурени поне 80% от нейната наситеност и от там възвръщаемост на вложените капитали. Как така с 15% ангажиран капацитет и с отсъствието на най-големият и дългосрочен клиент - самият Булсат ком, се очаква да се случи чудо от Алиса в страната на чудесата? Що за полуграмотна дивотия?

 • 5
  rna29638455 avatar :-|
  rna29638455

  На този сай можете да видите какво правят съучениците ми от Враца с мен вече 7 години. 24/7 сателитно следене по света и системен тормоз.

  https://krasimira.webnode.com


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход