Apollo и Blackstone заделят капитал на стойност 250 млрд. долара в търсене на сигурност

Новият бизнес модел затвърждава силата на две от най-големите дружества за частни дялови инвестиции в САЩ

Алтернативните фонд мениджъри разширяват дейността си отвъд традиционните за тях сфери на инвестиране
Алтернативните фонд мениджъри разширяват дейността си отвъд традиционните за тях сфери на инвестиране    ©  Reuters
Алтернативните фонд мениджъри разширяват дейността си отвъд традиционните за тях сфери на инвестиране
Алтернативните фонд мениджъри разширяват дейността си отвъд традиционните за тях сфери на инвестиране    ©  Reuters
Отворените инвестиционни фондове са особено подходящи за управление на дълготрайни активи като инфраструктура и имоти.

Инвестиционните дружества Apollo и Blackstone са натрупали повече от 250 млрд. долара постоянен капитал, което е показателно за това как бързо променящите се бизнес модели стоят в основата на успеха на два от най-силните играчи на Уолстрийт. Мащабът на тази финансова мощ, която пролича в миналогодишните резултати на двете групи, обявени миналата седмица, показва как алтернативните фонд мениджъри разширяват дейността си отвъд традиционните за тях сфери на инвестиране.

Отворените инвестиционни фондове са особено подходящи за управление на дълготрайни активи като инфраструктура и имоти. Силната вяра на Blackstone в инвестициите в недвижими имоти, започнала през 2017 г., изигра водеща роля при придобиването на активи като хотелския комплекс Bellagio на стойност 4.25 млрд. долара миналата година, съобщава Financial Times.

Преминаването към структурите на постоянния капитал (сумата на собствения капитал и на дългосрочните пасиви) сигнализира как частните инвестиционни дружества се стремят да избягат от натоварващия цикъл за набиране на средства, в който ръководителите пътуват по целия свят, опитвайки се да убедят пенсионни фондове и други институционални инвеститори да вложат средства.

Това отразява тенденцията алтернативните фонд мениджъри да диверсифицират активите си, като постепенно се отдалечават от традиционния си бизнес за притежание на силно задлъжнели компании. Инвестиционните дружества поставят все по-голям акцент върху дейности като кредитиране или инвестиране в недвижими имоти в търсене на нови източници на възвръщаемост.

Все по-добро представяне

Основателят и главен изпълнителен директор на Blackstone Стивън Шварцман миналата седмица поздрави групата и нейните акционери за "добрата година", през която инвестиционният фонд направи нови инвестиции за 63 млрд. долара и събра 2.13 долара нов капитал за всеки долар, който е вложил.

През последните три месеца на приключилата година Blackstone реализира сделки с недвижими имоти на стойност 6.5 млрд. долара, което допринесе за това инвестиционното дружество да надхвърли очакванията на анализаторите за печалба преди лихви, данъци и амортизации с 21%, достигайки над 1 млрд. долара за тримесечието.

Междувременно Apollo отбеляза много добро представяне на дълговия си портфейл, отчитайки доходност 13% в своя структуриран бизнес с кредити. Групата, основата от ветерана в емблематичната инвестиционна банка Drexel Burnham Lambert Леон Блек, отчете приходи в размер на 476 млн. долара през четвъртото тримесечие на предходната година, което е близо 38% над средните прогнози на анализаторите.

И двете групи почти удвоиха цената на акциите си през последните 12 месеца, като до голяма степен това се случва благодарение на решението им да се откажат от данъчно облаганата структура на партньорство, която инвеститорите масово считаха за недобросъвестна. "Този ход позволи на Blackstone да достигне до много повече инвеститори", коментира Шварцман.