Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 фев 2020, 10:19, 4565 прочитания

От пепелта

Преди година пожар унищожава "Унитемп", седем месеца по-късно предприятието е частично възстановено и все още очаква застрахователно обезщетение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Точно преди година, на 10 февруари, час след края на работния ден пожар почти изпепелява най-голямото българско месодобивно предприятие "Унитемп", което се намира край пловдивското село Войводиново. Бизнесът на компанията е сринат, като това е вероятно едно от най-"скъпите" застрахователни събития на годината. Колко точно не е ясно, тъй като година по-късно все още няма крайно решение от застрахователя. Но дейността край Пловдив постепенно се възстановява, а плащането на обезщетение вероятно е близо.

Главният герой


Бизнесът на Петко Петков - собственик на "Унитемп", е в две свързани дружества: "Бартлинк интернашънъл" и "Унитемп". "Унитемп" изкупува от ферми свине и говеда, които се колят и транжират в собствена кланица и транжорна. Компанията произвежда и продукти от раздробено месо - кайма, кюфтета, кебапчета, бургери и др. Оборотът на двете дружества годишно е от порядъка на 50 млн. лв. До пожара.

На 1 септември 2019 г. "Унитемп" започва работа в частично възстановени собствени сгради. "Въпреки пожара ще отчетем 28 млн. лв. приходи от продажби за миналата година и ще излезем на печалба", съобщи за "Капитал" Петко Петков.

"Картината на опожареното предприятие беше трагичната, а останките от него - ужасяващи", разказва Петков. Започват следствени действия за причините за пожара, назначени са държавни експертизи, текат огледи от застрахователя, следват описи и оценки на опожареното имущество.Преходът: при конкуренцията и под наем

След пожара в "Унитемп" остават на работа половината от общо заетите около 150 души. За да запази частично работните места и да изпълни задълженията си за изкупуване на животни от партньорските ферми, "Унитемп" сключва договори с кланици в три града в страната и им възлага работа на ишлеме. Освен това наема производствена база в Пловдив, обновява я и продължава да транжира и произвежда продукти от охладено месо.

Успоредно с това от февруари до септември работниците участват в разчистването на площадката. "Трябваше само с наши сили да разчистваме остатъците от пожара, тъй като застрахователят "Уника България" не ни предложи да изплати първоначално авансово обезщетение, какъвто е обичайният застрахователен подход при толкова големи щети. Плащах заплати за непроизводствени и неприсъщи дейности. Застрахователят дълго време не ни разрешаваше да започнем разчистването, затова целият възстановителен процес се забави с около 3 месеца, а за нас това са пропуснати ползи", казва още Петков.

Компанията получава финансиране от две банки - Прокредит и ОББ. С нова инвестиция от 2 млн. лева собственикът постепенно възстановява дейността на кланицата и транжорната, които достигат около 60% от предишния си капацитет.

Частично възстановеното предприятие

Частично възстановеното предприятие

[''Унитемп'']


Проверки и преговори

Държавните разследващи разпитват много свидетели, преглеждат документи и строителни чертежи. Направени са две пожарни и една електротехническа експертиза, назначени от прокуратурата, които не откриват нередности от страна на фирмата. Прокурорското постановление от проверката е оповестено на 5 ноември 2019 г. и в него се казва, че липсват данни за извършено престъпление - умишлено или непредпазливо. Заключението на проверяващите е, че пожарът е предизвикан от "късо съединение в електрическата инсталация, причинено най-вероятно от обрушването й от гризачи". Наказателното производство е прекратено.

"И до днес не сме получили нито стотинка от застрахователя", твърди Петко Петков. Той определя комуникацията със застрахователното дружество като "огромна, но необяснимо безрезултатна". По казуса са натрупани множество документи, но според Петков "Уника България" и нейните оценители "не са успели да приключат щетата в предвидените в закона шестмесечни срокове и на "Унитемп" не е била предоставена възможност да се запознае с резултатите от заключенията на оценителите".

"Мога да заявя, че застрахователят не беше с нас "ръка за ръка" и не ни даваше сигурността и подкрепата, от която имахме нужда и която очаквахме", твърди Петков. И дава подробен пример с аналогична ситуация в Румъния. "На 3 февруари 2019 в Румъния изгоря фабрика с абсолютно същия размер като нашата със застроена площ 10 000 кв.м и също в хранителната индустрия. Единият от застрахователите е отново "Уника", която обаче в Румъния успя да приключи успешно щетата точно за два месеца и половина и да изплати на пострадалата компания "Солина" цялата дължима сума по застрахователната полица - 5 млн. евро. Другата застрахователна компания също изплати в този срок договорената по полиците сума и така в рамките на 4 месеца от възникването на пожара румънската фирма получи пълното си обезщетение от 16.5 млн. евро. Разликата е, че в румънското дружество инвеститорът е френска компания, а не местно лице както при нас. Не ми се ще да вярвам, че това е причината за различния подход в двата случая, защото ще означава прилагането на двойни стандарти в застраховането", казва Петков. И добавя, че в неговия случай общо размерът на сключената застраховка е за над 10 млн. евро. Но не уточнява каква е претенцията му.

От пепелта

[''Унитемп'']


Застрахователят: Усилено работим

"Установяването на причините и размера на увреденото имущество е продължителен процес, в който е нужно да се извършат множество огледи и да бъдат ангажирани редица експерти в съответните области, които да дадат своята оценка. Само за справка, разследването на възникналия пожар от страна на компетентните органи приключи едва в края на месец декември 2019 г.", посочват от "Уника България" в отговор до "Капитал". Според застрахователната компания "това са детайли, известни както на нас, така и на собственика на застрахованото дружество, с който сме провели множество срещи... Сложността на застрахователното събитие наложи да се обърнем за съдействие и към колегите от "Уника Австрия", се казва още в отговора.

От застрахователното дружество не се ангажират с коментар на конкретни параметри на застрахователния договор и щета, както и с детайли, "поради ограничения, наложени от Кодекса на застраховането в качеството им на застрахователна тайна". От "Уника България" уверяват, че от самото начало дружеството "е действало своевременно и че усилено работи за приключване на този застрахователен случай". "Надяваме се, че това ще стане в най-кратки срокове след финализиране на водените в момента преговори между "Уника" и кредиторите на застрахования, към които се дължи плащане", е посочено в коментара. В случая част от обезщетенията ще отиде първо към банки и лизингови дружества, тъй като застраховката е обезпечавала и такива задължения.

От застрахователната компания обясняват, че сроковете са в закона и договора с клиента. И дават пример с "макар и голямата по размер сума", която е трябвало да бъде изплатена от "Уника" след финансовия крах на "Астрал холидейз интернешъл". От застрахователя тогава са изплатили обезщетения за две седмица, но подчертават, че тази скорост е непостижима при такива сложни и заплетени казуси.
От внос към производство

"Унитемп" е създадена на 25 март 1998 г. и първоначално се занимава само с внос и дистрибуция на месо. През 2001 г. компанията построява логистична база в с. Войводиново, а през 2006 г. строи индустриално месодобивно предприятие за разфасовка на свинско и говеждо месо. До 2007 "Унитемп" е един от най-големите вносители и дистрибутори на месо в страната, но след това губи първенството, защото се фокусира в производствената дейност. През 2012 г. компанията изгражда и кланица със субсидия от Програмата за развитие на селските райони. Шест години по-късно инвестира 1.5 млн. евро в автоматизация на производството и логистиката. "Малко преди пожара ние бяхме приключили проекта и производствените ни обеми надхвърляха месечно вече 1500 тона готова продукция - месо и продукти от него, като около 40% от нея беше за износ. Планирахме над 60 млн. лв. оборот за 2019, но пожарът ни спря", обясни Петко Петков. Според него сега компанията работи с 60% от капацитета си, но при доста по-примитивни условия, далеч от автоматизацията на труда, постигната преди пожара.

Чумата по свинете също нанася удар на бизнеса. "Нашата месодобивна фабрика работеше с над 14 животновъдни стопанства преди чумата, сега работи с не повече от четири, защото фермите са затворени", казва Петков.

Капитал #5

Текстът е част от брой 5 на седмичния Капитал (7 - 13 февруари). В броя ще прочетете още:

По ръба на газовата тръба
Двамата на ринга, ако не броим главния прокурор
Хазартът остана без господар

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

АЕЦ "Козлодуй" си поръчва защитни облекла за 4.1 млн. лв. АЕЦ "Козлодуй" си поръчва защитни облекла за 4.1 млн. лв.

Те ще бъдат с различна степен на предпазване в зависимост от рисковете

30 мар 2020, 400 прочитания

Volkswagen губи по 2 млрд. евро на седмица Volkswagen губи по 2 млрд. евро на седмица

Световният автомобилен сектор е в шок, кредитният рейтинг на Ford достигна дъното

30 мар 2020, 948 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Изпадналата такса

Бизнесът сигнализира за неясноти в прилагането на Закона за марките и географските означения

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10