Синдик продава "Интерхотел Велико Търново" за 25 млн. лв.

Компанията собственик е в несъстоятелност от миналата година, а най-големият кредитор е фалиралата КТБ

Бившият грандхотел работи, макар че договорът с наемателя е изтекъл в края на миналата година
Бившият грандхотел работи, макар че договорът с наемателя е изтекъл в края на миналата година    ©  Капитал
Бившият грандхотел работи, макар че договорът с наемателя е изтекъл в края на миналата година
Бившият грандхотел работи, макар че договорът с наемателя е изтекъл в края на миналата година    ©  Капитал

"Интерхотел Велико Търново" (някогашният грандхотел в града) се продава за 25 млн. лв. Това става ясно от обявата на синдика на "Интерхотели" - регистрираната в Плевен компания собственик, която беше обявена в несъстоятелност през май миналата година. Във фалит е и най-големият кредитор на дружеството - Корпоративна търговска банка (КТБ). Търсената сега цена е за сградата и земята под нея, а самият търг с тайно наддаване ще се проведе на 5 март. При малко по-ниска оценка преди няколко години имотът се продаваше от частен съдебен изпълнител, но кандидати тогава нямаше.

На търг

От октомври 2019 г. синдик на "Интерхотели" е Венцеслава Стефанова, която замени назначения от синдика на КТБ Росен Милошев. Сега тя предлага на таен търг недвижим имот от 14.5 дка в центъра на града заедно с построения в него хотел. Сградата включва четири блока и допълнителна сграда за нощен бар и гаражи, като общата застроена площ е 4900 кв.м. Началната тръжна цена е 24.996 млн. лв. и е равна на експертната оценка. Върху цената не се начислява ДДС, но евентуалният купувач ще трябва да плати и разходите по прехвърлянето.

Това не е първият път, когато хотелът или части от него се предлагат за продажба. Подобни търгове се организираха заради дългове на "Интерхотели" още преди фалита на компанията, но кандидати нямаше. През есента на 2016 г. например частен съдебен изпълнител го беше обявил за 17.7 млн. лв., което означава, че оценката е била по-ниска от сегашната.

Фалирал собственик

Продажбата от синдика сега се прави, тъй като имуществото е включено в масата на несъстоятелността на "Интерхотели". Производството по несъстоятелност на плевенското дружество продължи около две години и половина и в крайна сметка приключи през май 2019 г., след като предложеният от собственика оздравителен план не беше допуснат до разглеждане. Основният кредитор е КТБ, на която компанията дължи 23.5 млн. лв.

Собственик на "Интерхотели" е ловешкият бизнесмен Георги Георгиев, който държи почти всички акции през дружеството си "Ди енд Ди Джи петрол продуктс" (преди "Генимекс ойл"), което също е в несъстоятелност. Георгиев купи бившият грандхотел във Велико Търново от "Балкантурист Елит" (част от "Мултигруп"), която го приватизира през 2001 г.

Самият хотел работи и в момента, макар и с изтекъл договор за наем. По последни данни от Имотния регистър той е отдаден под наем през ноември 2016 г. за срок три години. Наемателят "Интерхотели Велико Търново" е собственост на дъщерята на Георгиев.