Германската дигитална банка N26 напуска Великобритания заради Brexit

Клиентите на Острова имат срок до 15 април да прехвърлят средствата си

Клиентите на дигиталната банка на Острова ще имат време до 15 април тази година да прехвърлят депозитите си в друга банкова институция или да ги изтеглят в брой
Клиентите на дигиталната банка на Острова ще имат време до 15 април тази година да прехвърлят депозитите си в друга банкова институция или да ги изтеглят в брой    ©  N26
Клиентите на дигиталната банка на Острова ще имат време до 15 април тази година да прехвърлят депозитите си в друга банкова институция или да ги изтеглят в брой
Клиентите на дигиталната банка на Острова ще имат време до 15 април тази година да прехвърлят депозитите си в друга банкова институция или да ги изтеглят в брой    ©  N26

Германският финтех стартъп N26 прекратява дейността си във Великобритания като основната причина за това са неяснотите около Brexit, които са значително по-големи във финансовия сектор, съобщава TechCrunch. Клиентите на дигиталната банка на Острова ще имат време до 15 април тази година да прехвърлят депозитите си в друга банкова институция или да ги изтеглят в брой, тъй като всички акаунти ще бъдат автоматичнo затворени след края на обявения срок.

Процедурни усложнения

Редица европейски финтех компании се възползват от предоставената им възможност да кандидатстват за лиценз за банка или финансова услуга в една държава - членка на ЕС, който да е валиден и в останалите страни. Логично, след Brexit статутът на банковите лицензи, получени в континентална Европа е по-скоро несигурен. Това е и една от причините N26 да напусне британския пазар - тя е получила лиценза си от Бундесбанк. Излизането на германската дигитална банка от Великобритания повдига въпроса за бъдещето на един от основните й конкуренти. За разлика от N26 обаче Revolut разполага с лиценз за дружество за електронни пари и от британския регулатор FCA. Така дори и в случай на Brexit без сделка компанията лесно би могла да прехвърли европейските потребители към литовското дружество, докато тези в Обединеното кралство биха останали в британското.

Европейските финансови компании, които оперират в Обединеното кралство, но са получили лиценз единствено в ЕС, ще трябва да преминат през нова процедура по кандидатстване, за да продължат да оперират в страната. "Сроковете и рамката, очертани в Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС предполагат, че нашето дружество няма да бъде в състояние да продължи да оперира в страната с банковия лиценз, който понастоящем притежава", пише в изявление N26. Потребителите на дигиталната банка на други пазари няма да бъдат засегнати от тази промяна.

В допълнение, германската финтех компания се сблъсква с много силна конкуренция на британския финансов пазар в лицето на услуги като Monzo, Starling и Revolut. Същевременно, създаването на дъщерно дружество и преминаването през процедурата по кандидатстване за нов банков лиценз би изисквало значителна инвестиция на време и пари.

Как са засегнати клиентите

Към момента възможността за регистрация в платформата на N26 от Обединеното кралство е ограничена за потребителите. Настоящите клиенти ще спрат да имат достъп до профилите си на 15 април, а банковите им карти ще бъдат деактивирани. Тези, които плащат премиум абонаменти, ще спрат да бъдат таксувани след 14 март.

Към момента N26 има над 5 млн. клиенти на 24 (23 след напускането на Великобритания) европейски пазара и се представя сама като една от най-бързо развиващите се банки в региона. През 2018 г. фирмата успешно навлезе на британския, датския, норвежкия и полския пазар, което доведе до по-високи очаквания за ръста на клиентите.