Кои са най-добрите работодатели в България за 2019 г.

За поредна година ARS Bulgaria награди компаниите с най-ангажирани и мотивирани служители

На специална церемония бяха раздадени сертификати за ангажираност и бяха отличени най-добрите работодатели в страната за миналата година
На специална церемония бяха раздадени сертификати за ангажираност и бяха отличени най-добрите работодатели в страната за миналата година    ©  Надежда Чипева
На специална церемония бяха раздадени сертификати за ангажираност и бяха отличени най-добрите работодатели в страната за миналата година
На специална церемония бяха раздадени сертификати за ангажираност и бяха отличени най-добрите работодатели в страната за миналата година    ©  Надежда Чипева

Българските клонове на софтуерните компании SAP и Progress са победителите в категорията "най-добър работодател" за 2019 г. в България. Това показа 13-ото поредно проучване на Best Employers Bulgaria по инициатива на ARS Bulgaria, което има за цел да изследва ангажираността и мотивацията на служителите в компании от различни индустрии. Резултатите бяха обявени по време на специална церемония в сряда вечерта, на която бяха раздадени и сертификати за фирмите, получили най-висока оценка от служителите си по различни критерии.

Формулата на успеха

От ARS са анкетирали общо 13.5 хил. служители през 2019 г., които е трябвало да посочат преценката си за това доколко техните работодатели успяват да се справят с изпълнението на 14 области на работна среда. Те са ги оценили по 7 фактора на ангажираност ( работодателска марка, топ мениджмънт, преки ръководители, кариерни възможности, обучение и развитие, управление на представянето, възнаграждение и признание) и 7 фактора на удовлетворение, които включват управление на различията, таланти и служители, инфраструктура, баланс между работа и личен живот, сътрудничество, автономия и работни задачи. Формулата, която определя победителите, е комбинация от ангажираност, лидерство, работодателска марка и култура на представянето.

"Като цяло тази година бележи спад в почти всички показатели. Това е една от причините през 2019 г. много малко компании да успеят да покрият изискванията и да вземат сертификат за най-добър работодател. Най-ясно тази тенденция се вижда при удовлетворяващите фактори, докато при ангажиращите има покачване на индексите при 4 от общо 7", споделят от Best Employers Bulgaria.

Сертификати според ангажираността

В проучването за ангажираност и удовлетвореност на служителите компаниите са били разделени на три категории - големи (с над 1000 служители), средни (с между 250 и 1000) и малки ( с между 50 и 250 служители).

В категория големи компании сертификат за най-висок процент на ангажираност на средния мениджмънт спечели транспортно-логистичната компания Discordia. Тя е достигнала 93% ангажираност по този показател, докато средният резултат на компаниите, участвали в проучването за 2019 г., е 73%. "За нас тази награда е много специална, тъй като в Discordia вярваме, че най-ценният актив е мотивираният екип, затова и занапред ще продължим да развиваме устойчиви политики и практики в управлението му", коментира Жан Вайтилингам, който е директор "Човешки ресурси" в компанията. Той посочи още, че предизвикателство от тук насетне ще бъде продължаващото развитие на средния мениджмънт и оптимизирането на процесите в компанията.

Управителят на ARS Bulgaria Христо Борисов пък връчи приза за лидерство на веригата за стоки за дома JYSK. Тя попада в категория средни компании и за първи път участва в проучването. Мениджърът ѝ "Човешки ресурси" Мая Петкова посочи, че в бъдеще ще се продължи добрата работа и целенасочените усилия в тази насока.

С най-висок резултат за сътрудничество е специализираната в търговията със злато, сребро и обмен на валута Tavex. "Миналата година тази компания направи 10 години на българския пазар и е много добре позната. Също така няколко пъти успява да вземе сертификат за най-добър работодател", посочи изпълнителният директор на ARS Румяна Босева при връчването на наградата.

Кои са най-добрите

Кулминационният момент, разбира се, дойде с обявяването на "големите" победители. Специалната статуетка за шести път спечели технологичната SAP, която е специализирана в разработката на облачни услуги. "Аз обичам да казвам, че най-добрите работодатели са тези компании, които успяват да привлекат най-добрите таланти в съответната област, защото чрез тях те се изграждат. Този наш шести приз всъщност представлява техният принос", заяви директорът на SAP Labs Радослав Николов.

Наградата беше връчена от изпълнителния директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева. Тя посочи, че "Капитал" и "Кариери" подкрепят този конкурс "по купища очевидни причини и най-вече защото добрите работодатели са тези, които задържат можещите и умни хора в тази държава".

Другата компания, отличена с титлата "най-добър работодател", се оказа софтуерната Progress. Тя беше наградена от председателя на Американската търговска камара в България Петър Иванов. "Това, което прави наградата още по-вълнуваща, е, че сме работили още по-близо с всички служители в България, за да отговаряме на техните нужди. Те са в основата на всичките ни продукти" , коментира Мария Атанасова, директор "Човешки капитал" за Европа, Средния Изток и Африка в Progress и част от лидерския екип на компанията в страната.

Още от Капитал