Печалбата на SoftBank пада с 99% заради загубите от Vision Fund

Изпълнителният директор Масайоши Сон загърбва плановете си за втори фонд след отчетените загуби

Японският технологичен конгломерат SoftBank отчита значителен спад в тримесечната печалба, причинен от загубите в инвестиционния си фонд Vision Fund, съобщава Reuters. След резултатите главният изпълнителен директор Масайоши Сон ще намали амбициите си за втория Vision Fund, тъй като занижените печалби са обезкуражили потенциални инвеститори, пише Financial Times.

През последното тримесечие на 2019 г. SoftBank отчете оперативна печалба в размер на 23.6 млн. долара. Резултатът представлява 99% спад в сравнение с отчетеното през същия период година по-рано. Основната причина за занижените печалби е технологичният инвестиционен фонд Vision Fund. Фондът, който е на стойност 100 млрд. долара, е натрупал оперативна загуба от 2.05 млрд. долара през периода, докато година по-рано е генерирал 1.6 млрд. долара печалба.

Загубите от фонда до голяма степен се свеждат до лошото представяне на публичното предлагане на Uber и миналогодишния провал с фирмата за недвижими имоти WeWork. През ноември компанията вложи 6 млрд. долара в опит да спаси губещата фирма.

Според анализаторите точна оценка на ефективността на Vision Fund е трудно да се направи, тъй като липсва достъп до вътрешните отчети на фонда. SoftBank и суверенният фонд на Саудитска Арабия, другият голям инвеститор, са вложили чрез Vision Fund общо 74.6 млрд. долара в 88 компании до края на декември, когато общата оценка на инвестициите беше достигнала 79.8 млрд. долара. След отчетената загуба голяма част от компаниите са съкратили значителен брой работници, поставени под напрежението да покажат дългосрочна стабилност на бизнес моделите си. Самият Vision Fund също е загубил ключови служители.

Vision Fund II или не точно

По време на пресконференция основателят и изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон споделя, че компанията е достигнала критичната си точка и в момента върви към подобрение, което вече се забелязва. Въпреки оптимистичната нагласа Сон споделя, че се е наложило да намали размера на втория Vision Fund. Събитията бележат драстична промяна от средата на миналата година, когато представители на SoftBank споделиха, че очакват новият фонд да бъде с размер 108 млрд. долара.

Грешките на японския конгломерат, които доведоха до свиването на Vision Fund II, са причината компанията за хедж фондове Elliott Management да натрупа дял на стойност почти 3 млрд. долара в SoftBank и да започне да настоява за промени в дейността. Изискваните промени включват обратно изкупуване на дялове, подобряване на ръководството и повече прозрачност на конгломерата. SoftBank са провели дискусии с Elliott Management и са се насочили към подобряване на стойността за акционерите. Сон коментира, че е отворен към идеята за обратно изкупуване.

Японската група също така поднови стандартите за ръководство на компаниите, в които Vision Fund инвестира. Новите стандарти засягат състава на бордa на директорите им и правата на учредителите.