И "Еврофутбол" е плащал хазартни такси по по-ниска тарифа

Братята Боян (вляво) и Цветомир Найденови, заедно с баща им Стефан, са партньори с Божков от основаването на "Еврофутбол" през 1993 г.

И "Еврофутбол" е плащал хазартни такси по по-ниска тарифа

Отчет на дружеството, в което братя Найденови са партньори с Васил Божков и Кокалис, показва едва 23 млн. лв. такса при събрани над 520 млн. лв. залози

Николай Стоянов
22178 прочитания

Братята Боян (вляво) и Цветомир Найденови, заедно с баща им Стефан, са партньори с Божков от основаването на "Еврофутбол" през 1993 г.

© Надежда Чипева


Едно от ключовите обвинения, откъдето започна бързата офанзива на държавата срещу хазартната империя на Васил Божков, е, че е ощетил бюджета. Обвиненията първо дойдоха от доскорошните партньори на бизнесмена, братята Боян и Цветомир Найденови. Техните твърдения бяха за щети за бюджета в размер на 250 млн. лв. от "Национална лотария", а причината - дружеството, организиращо играта - "Ню геймс", е използвало двусмислен текст в закона и е избрало да плаща не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). Впоследствие сумата набъбна до 500 млн. лв., а всичко това е ставало с протекцията на различни състави на Държавната комисия по хазарта.

Още запори, този път от КПКОНПИ

След като на 6 февруари НАП запорира по искане на прокуратурата няколко дружества на Васил Божков, чрез които той контролира основните си лотарийни компании, на 13 февруари с още по-голям размах се включва и антикорупционната комисия. Тя отново действа по искане на Специализираната прокуратура, на база на издадена обезпечителна заповед от Специализирания наказателен съд от 7 февруари. Разпратените запорни съобщения чрез Районен съд - София, са от 13 февруари, като със запори са пряко или косвено притежавани от Божков дялове в поне 20 дружества - включително "Еврофутбол" и "Евросъдружие".

Проблемът с тезата на братя Найденови е, че заобикаляне на закона в търсене на по-изгодно облагане е прилагал и "Еврофутбол". А това е не само дружество, в което те са съдружници с Божков, а и че Боян Найденов е управител до юли 2019 г. Като такъв той се е подписал под отчета, според който то се облага изцяло по реда на онлайн залозите, където таксата е 100 хил. лв. плюс 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. В нормалните букмейкърски пунктове на теория залозите би трябвало да се облагат с 15% върху брутната сума, която е чувствително по-голяма. Вчера вече БНТ съобщи, цитирайки ДКХ, че регулаторът е съставил актове на всичките четири големи хазартни дружества на Божков (сред които и "Еврофутбол") именно за недекларирани такси по Закона за хазарта.

Боян Найденов обясни в отговор на въпросите на "Капитал", че според него случаят с "Еврофутбол" е аналогичен на този с другите хазартни компании на Божков, като по-ниска такса е плащана последните около 5 години. Според него обаче през всичките години компанията не е управлявана от семейство Найденови, а от Божков, като самият Боян Найденов като управител е бил отговорен единствено за маркетинга, рекламирането на игрите и букмейкърската мрежа (виж пълните отговори в края на текста).

Внезапно появил се отчет

За избрания начин на облагане на "Еврофутбол" става ясно от публикуван в Търговския регистър отчет за 2018 г. Финансовите отчети на компанията, както и тези на другите големи хазартни дружества на Божков дълги години бяха публикувани с умишлено заличени и нечетливи данни. Така реално не можеше да се види какви са брутните приходи и съответно да се прецени по какъв начин са се облагали. В началото на февруари обаче "Национална лотария" и "Ню геймс" качиха на сайта си пълните си отчети от 2014 г. насам, откъдето за пръв път се видя истинският обем на продажбите им.

Сега пълен отчет е видим и за "Еврофутбол" - такъв е подаден от дружеството в отговор на отказ на длъжностно лице на Агенцията по вписванията от миналата година да впише подаден нечетлив вариант. Новият файл е напълно разбираем и в него изрично е записано, че дружеството се "облага по реда на чл.30, ал.4 от ЗХ - такса в размер на 20% върху получените комисионни от хазартна дейност". Той се отнася единствено до онлайн залаганията, което означава, че въпреки мрежата си от пунктове за пред ДКХ "Еврофутбол" извършва единствено дейност през интернет и комисията е приемала това безкритично.

Така ако при "Национална лотария" проблемът беше двусмислие в предходния чл.30 ал. 3, то при "Еврофутбол" вероятно става въпрос за прикриване на класическа офлайн букмейкърска дейност в 847 пункта за залагания (облагана с 15% от сумата на залозите) с онлайн такава.

Разлика десетки милиони за 2 години

От отчета на "Еврофутбол" не става ясно каква част от приходите на компанията идва от онлайн и каква от офлайн бизнес. Разбивката, която е дадена за 2018 г., е 283 млн. лв. от залагания върху резултатите от спортни състезания, 18.7 млн. лв. от надбягвания с коне, 7.5 от кучешки гонки и 211.4 млн. лв. от виртуален спорт. Общо приходите от залози растат с 5.9% спрямо 2017 г. до близо 521 млн. лв., като се отдава на световното първенство през лятото. А за виртуалните спортове обяснението е "Основните причини за добрите резултати са доброто управление на продукта, високите коефициенти и привличането на нови участници, особено в малките населени места, където той е много атрактивен".

Изплатените печалби са общо 407.7 млн. лв., така реално базата за облагане пада до 114.9 млн. лв. а платената такса на ДКХ е точно 20% от нея 22.8 млн. лв. Без разбивка каква част от залозите идва действително онлайн не може да се каже каква част от таксата е спестена. За 2017 и 2018 г. общо "Еврофутбол" е превело на комисията 45.7 млн. лв., а ако целият й бизнес се облагаше с 15% върху залозите, сумата трябваше да е над 150 млн. лв.

Подпис: Б. Найденов

Любопитният момент е, че отчетът на "Еврофутбол" е подписан от тримата управители на дружеството, които към момента на заверката му са са Николаос Арсенопулос, Руди Вачкова и... Боян Найденов. Той е сменен през лятото на 2019 г. насред вече разразилия се разрив между Найденови и Божков, като на негово място е вписан Александър Тумпаров, който също беше обвинен като част от твърдяната от прокуратурата престъпна група на Божков. Самият Тумпаров паралелно с подадения отчет сега е сменен от неизвестния в хазартния сектор Ангел Ангелов.

Братята Цветомир и Боян Нaйденови не са пряко съдружници в "Еврофутбол", което се притежава 49% от "Билот" (с краен собственик Intralot на Сократис Кокалис) и 51% от "Евросъдружие". В последното 51% притежава компания на Божков, 32% - компания на Найденови, а останалите са в обичайните хазартни бизнес партньори на Божков - Александър Тумпаров, Борис Бекяров и Елена Динева.

Отговори на писмените въпроси на "Капитал" от Боян Найденов

Защо управляваното от Вас дружество не е плащало 15% такса върху залозите, а по-ниската 20% от комисионите, което според обвиненията към г-н Васил Божков ощетява държавния бюджет със стотици милиони левове?

Уточняваме, че дружеството "Еврофутбол" не е управлявано от сем. Найденови или негов представител, през всичките години дружеството се контролира изцяло от Васил Божков по идентичен начин като Национална лотария, Евробет и Ню Геймс. От четирите фирми, нарушителки на закона (Национална лотария, Евробет, Ню Геймс и Еврофутбол), които се контролират с дял от 51% от Божков, семейство Найденови притежават само 16% в едно от дружествата - Еврофутбол. Контролът върху това дружество през годините е бил изцяло в ръцете на мажоритарния собственик, а управлението е извършвано от общо 3-ма управители - двама българи и един гръцки гражданин, като по договор решенията могат да се взимат от двама от управителите без участието на третия. В Дружествения договор, който е публичен, може да се види, че Боян Найденов е отговорен единствено за маркетинга, рекламирането на игрите и букмейкърската мрежа на дружеството. За финансовата част на дружеството по дружествен договор отговаря гръцкият управител на Еврофутбол.

От колко години "Еврофутбол" плаща тази такса и според вас в този случай аналогичен ли е на този при "Ню геймс"?

Трудно е да кажем какъв точно е периодът на плащане на неправилно формираната такса от дружеството, защото от почти една година нямаме достъп до информация и документи на дружеството, но вероятно става въпрос за период от около 5 години. Нашето мнение е, че случаят е аналогичен и точно това е причината ние да предприемем действия по разкриване на схемата (когато се уверихме в нейната неправомерност) за укриване на такси към държавата, нещо повече, с навременните сигнали предотвратихме и плана на Васил Божков за прикриване на тази измамна схема и ощетяване на държавата със стотици милиони.

Дружеството, в което сте съдружници с г-н Божков, също ли е ощетявало бюджета?

Дружеството, в което сме съдружници с Божков не е ощетявало държавата, защото то не е носител на лиценз по закона за хазарта. Съдружието ни е във фирма "Евросъдружие", която от своя страна притежава дялове в Еврофутбол. "Евросъдружие" е мажоритарна собственост на Божков и се управлява от Мирослав Илиев, подставено лице на мажоритарния собственик. Всички спекулации и неверни съобщения към медиите от ръководството на Еврофутбол през последния месец, че Боян Найденов носи отговорност за нарушенията в Еврофутбол, са поредната невярна информация, която предстои да бъде установена от разследването. Факт е, че след отстраняването на Боян Найденов от Еврофутбол преди около година, дружеството продължава да отчислява такси по стандартния за фирмите на Божков начин, който сериозно ощетява държавата.

Едно от ключовите обвинения, откъдето започна бързата офанзива на държавата срещу хазартната империя на Васил Божков, е, че е ощетил бюджета. Обвиненията първо дойдоха от доскорошните партньори на бизнесмена, братята Боян и Цветомир Найденови. Техните твърдения бяха за щети за бюджета в размер на 250 млн. лв. от "Национална лотария", а причината - дружеството, организиращо играта - "Ню геймс", е използвало двусмислен текст в закона и е избрало да плаща не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). Впоследствие сумата набъбна до 500 млн. лв., а всичко това е ставало с протекцията на различни състави на Държавната комисия по хазарта.

Още запори, този път от КПКОНПИ

След като на 6 февруари НАП запорира по искане на прокуратурата няколко дружества на Васил Божков, чрез които той контролира основните си лотарийни компании, на 13 февруари с още по-голям размах се включва и антикорупционната комисия. Тя отново действа по искане на Специализираната прокуратура, на база на издадена обезпечителна заповед от Специализирания наказателен съд от 7 февруари. Разпратените запорни съобщения чрез Районен съд - София, са от 13 февруари, като със запори са пряко или косвено притежавани от Божков дялове в поне 20 дружества - включително "Еврофутбол" и "Евросъдружие".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  kompetent avatar :-|
  Kalin Ganev

  Много интересно - при 40 млн. Нетна печалба как ще платят 150 млн. Такса. Има нещо сбъркано в тази такса. На практика сега са платили 33 % данък печалба ... а излиза, че трябва да е 330 % - не излиза математиката ...

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "Kalin Ganev":

  Как плащате 20% ДДС без даже да имате печалба?

 • 3
  brusuev avatar :-|
  brusuev

  До коментар [#1] от "Kalin Ganev":

  Ами реално си намаляват коефициентите и вместо 76% от приходите да отиват за печалби на играчите, ще отидат към 60%. Но това ги води директно към фалит. То и сега Еврофутбола си е загубена кауза при положение че онлайн залозите връщат към 95% от приходите като изплатени печалби.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал