Как Доган разшири сараите си

Чрез ТЕЦ "Варна" почетният лидер на ДПС е купил от Фуат Гювен още имоти до именията си в Бояна и на морето и три яхти

Ахмед Доган официализира собствеността си на Боянските сараи преди година, отново чрез "ТЕЦ Варна"
Ахмед Доган официализира собствеността си на Боянските сараи преди година, отново чрез "ТЕЦ Варна"    ©  Красимир Юскеселиев
Ахмед Доган официализира собствеността си на Боянските сараи преди година, отново чрез "ТЕЦ Варна"
Ахмед Доган официализира собствеността си на Боянските сараи преди година, отново чрез "ТЕЦ Варна"    ©  Красимир Юскеселиев
Темата накратко
  • В края на 2019 г. дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна" е купило компания от Фуат Гювен.
  • Малко преди това в нея са апортирани имоти в близост до сараите в Бояна и Росенец, както и три яхти.
  • Те са оценени на над 5 млн. лв., но платената цена по сделката не е известна.

В началото на миналата година ТЕЦ "Варна", в която мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, официално купи митичните сараи на политика в Бояна, които формално се водят хотел. По-късно през лятото изпълнителният директор на компанията - бившият транспортен министър Данаил Папазов, обясни решението с необходимостта да има къде да почиват служителите. Сега енергетиците в централата могат да бъдат щастливи, тъй като тя продължава със социалните придобивки. При това видимо луксозни.

Новината накратко: чрез свое дъщерно дружество ТЕЦ "Варна" е придобила още имоти в края на миналата година. Това са две къщи и терен в близост до боянските сараи, както и хотел в близост до морските сараи на Доган до нефтеното пристанище Росенец. В пакетната сделка влизат и три луксозни яхти. Продавач е бизнесменът и собственик на Д банк Фуат Гювен, като цената не е известна, но преди сделката активите са оценени на над 5 млн. лв.

Технология на сделката

Формално не се прехвърля собствеността на конкретните имоти и лодки, а акциите във "Варна мода". Дружеството, контролирано от Гювен, от дълги години е без дейност. През 2019 г. обаче други дружества на бизнесмена ("Стил 93", "Елкабел", "Аида тур", "Братя Василеви" и "Фортера") апортират в него активите, като явно операцията се подготвя дълго време - част от експертизите от оценители са още от март 2019 г. Тя обаче е финализирана в края на ноември, а 100% от акциите на "Варна мода" са прехвърлени на 31 декември 2019 г., като цената не е известна.

Купувач е "Отманли вилидж". Това е дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна" създадено през 2018 г., малко след като Доган придобива 70% от "Сигда" - компанията, собственик на централата. Преди това дружеството беше притежание на двете деца на Папазов, които запазват 30%. Предвид, че Отманли е старото име на местността Росенец, се предполагаше, че дейността на компанията може да е свързана с ползваното от Доган имение там, което формално е собственост на "Хермес солар". Една от хипотезите бе, че по подобие на боянските сараи и тук може да се търси изсветляване на собствеността на политика.

От създаването му управител на "Отманли вилидж" е арх. Калин Тихолов, проектантът на морските сараи на Доган. След сделката той е вписан и като изпълнителен директор на "Варна мода", а в борда влизат още Данаил Папазов и синът му Станислав. Тихолов не отговаряше на телефона си и на текстови съобщения със запитване за коментар по темата.

Къщи, хотел, парцел и яхти

Сделката видимо покрива географските интереси на Доган. В пакета попадат две къщи в съседни дворове от другата страна на улицата, на която е боянският сарай. Едната се води многофамилна сграда с 1300 кв.м РЗП, а втората е по-малка - два етажа с 85 кв.м застроена площ. Двете сумарно разполагат и с 3 дка двор, като само земята е оценена на близо 0.5 млн. лв., а целите имоти - на малко над 2.5 млн. лв.

В допълнение влиза и още един терен - това са 8 дка гора, непосредствено залепена за сараите в Бояна. "Делта епсилон", дружеството - собственик на резиденцията, вече има 3 дка гора в съседство, като така с добавката ще може да си направи внушителен парк. Този терен е оценен на едва 171 хил. лв., основно защото попада в "Натура 2000" и има ограничения за строителство.

Освен в София се продава и имот в "Лесопарк Росенец". Това е бившата хижа "Албатрос", преустроена в хотел, като последният основен ремонт е от 2009 г. Той разполага с 34 стаи и с бунгала с 18 стаи. Намира се на първа линия на морето, макар и не в непосредствена близост до морското имение на Доган. Оценката е 1.75 млн. лв.

Последно в продадения пакет влизат и три луксозни яхти. Две са спортни, производство на Cigarette Racing Team. Едната (модел 39' Top Gun Unlimited) е купена 2008 г. за близо 700 хил. лв., но, макар и в запазено състояние, се приема за доста амортизирана и е оценена на едва 53 хил. лв. Втората ('42 X), придобита през 2014 г. за почти 1.5 млн. лв., сега струва 463 хил. лв. Освен тях се продава и една 22-метрова Sunseeker Manhattan 66 с четири каюти за гости. През 2008 е струвала 4.3 млн. лв., но сега е оценена на едва 350 хил. лв., като отново се отчита добрата й поддръжка. Годишно за обслужването й отиват по 50-100 хил. лв. Според информацията в експертизата до 2014 г. е използвана активно в Анталия, а оттогава е разположена на марината в Созопол и се ползва епизодично.

Така сумарно оценката на всички апортирани активи във "Варна мода" достига 5.4 млн. лв. За каква цена реално са прехвърлени акциите не става ясно от документите в Търговския регистър. Реално тези придобивки за ТЕЦ "Варна" стават, без тя да произвежда ток, а благодарение на получаваните суми от договори за студен резерв, които пък станаха възможни, след като централата бе продадена от CEZ на сем. Папазови. Първите й три блока са извадени от употреба още от предишния собственик, а другите три се модернизират, като за целта дружеството е ползвало заеми от ПИБ и Д банк на Фуат Гювен.

Гювен, който има турско и българско гражданство, отдавна е считан за един от най-близките и доверени бизнесмени на Доган и за част от обръчите от фирми на ДПС. През годините неговата Д банк е финансирала и други фирми, свързани с партията, включително и такива на депутата Делян Пеевски. Друга обща черта между Доган и Гювен са интересите в областта около Росенец. През 2009 г. чрез една от последните заменки "Елкабел" придобива 83 дка до съседния до парка квартал на Бургас "Крайморие".

Самият морски сарай пък е част от по-голям имот от над 180 дка, който през 2007 г. е продаден от тогавашните пенсионни фондове на "Лукойл" на фирма "Стрейтлайн", която е собственост на кипърската офшорка Troxi Trading Limited. През миналата година за действителен собственик на "Стрейтлайн" е посочен Калин Тихолов. Той трябваше да е колега на Папазов в кабинета "Орешарски", тъй като беше предложен да застане начело на специално създаденото министерство на инвестиционното проектиране, но след остра обществена реакция на поста бе сложен колегата му от УАСГ Иван Данов.

Продажбата на ТЕЦ "Варна" ще се проверява от спецпрокуратурата

Сделката от края на 2017 г., с която "Сигда" на семейство Папазови придоби дружеството от CEZ за 48.5 млн. евро, ще бъде проверявана от специализираната прокуратура. За това съобщи сайтът на в. "Сега", цитирайки говорителя на Софийската прокуратура. Проверката е по сигнал на чешкия сенатор Лукаш Вегентнехт, който твърди, че чешкият данъкоплатец е ощетен с около 1 милиард чешки крони, или 40 млн. евро. Под управлението на CEZ централата беше затворена като нерентабилна, но новият собственик бързо успя да получи договори за студен резерв, което осигурява по-голямата част от приходите й. Дружеството започна и ремонти и модернизация на работещите блокове 4, 5 и 6 на ТЕЦ-а.