Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Бизнесът и следващата рецесия

С промените в икономиките се променят и рецесиите. Как ще изглежда следващата?

Да се върнем в 2007 г. Хора наперено се хвалят със собствеността на първо поколение iPhone. Netflix изпраща DVD дискове по пощата на клиенти, които нямат времето да се отбият до местния Blockbuster. Най-големите компании в света са мастодонти от старата икономика като General Electric и Royal Dutch Shell. Myspace доминира онлайн пространството. Тази привидно далечна ера бе времето, когато Америка, а след това и Европа и останалата част от богатия свят изпаднаха в рецесия. От тогава насам начинът, по който хората купуват продукти, забавляват се, пътуват и теглят кредити се промени и в някои случаи дори предизвика революционни промени заради една могъща група от световни технологични гиганти.

"Композицията на икономиката се промени след 2007 г., а това значи, че ще се променят и рецесиите", казва Дъглас Елиът от консултантската агенция Oliver Wyman. Важно е да се разбере каква ще е тежестта на следващата рецесия, защото такава идва рано или късно. Предишните рецесии бяха скъпи. Според изчисленията на The Economist при последното свиване на икономиката 11 млн. души в развитите икономики са загубили работните си места, а печалбата на големите листнати компании в Европа и САЩ се е свила със съответно 51% и 30%. Фондовите борси винаги понасят сериозен удар, когато кривата се обърне.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pitashtia2 avatar :-P
  Борис Борисов

  Авторът знае много и затова греши , следващата рецесия ще е Голямата депресия на този век . Причината е същата каквато бе преди почти век , евтините хора и дефлационният натиск . Просто хората стават все по-излишни и евтини във все по-високи нива на квалификация по три основни причини . Първата е развитието на технологиите и повишаване производителността на труда ., което означава повече продукт с по-малко участие на хората .Втората е глобалната конкуренция на пазара на труда . Третата е повишаването равнището на образованието в развиващите се страни . Западът , развитите икономики губят работни места и доходи от труд . Дялът на труда в БВП на световната икономика намалява , което е причина търсенето да изостава от капацитета и да има силен дефлационен натиск . Имаше опасения че наливането на пари от централните банки ще предизвика хиперинфлация и стагфлация , но това не се случи .Къде отидоха парите , къде се паркираха ? Ами в джобовете на най-богатите . Неравенството нарасна и по време на рецесията и след нея , дълговете също , но доходите на повечето наемни работници почти никак или дори се свиха . Този цикъл не може да се повтаря вечно , дълговете да растат вечно , неравенството да расте вечно както и печалбите .Рано или късно се стига до абсурдни стойности защото самата система съдържа в себе си абсурда да се стреми да се оптимизира по печалба и много разрушителни обратни връзки . Какъв е смисълът на икономическата активност, на производството на стоки и услуги ? Защо изобщо съществуват ? Заради печалбата или заради нуждите на хората . Това разминаване става все по-голямо , когато заплатите изостават от производителността на труда, когато натрупването вземе превес над потреблението . Възстановяването на равновесието чрез печатане на пари не е ефективно , ако не се увеличат заплатите , доходите на мнозинството . Не виждам как това може да стане дори в Европа . Значи рецесия и депресия .

  Нередност?
Нов коментар