Мебелен растеж по поръчка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мебелен растеж по поръчка

Shutterstock

Мебелен растеж по поръчка

В секторната класация в "Гепард" отново влизат производители с традиции и наложени търговски марки

Мара Георгиева
7713 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


От 17 до над 201% е скокът на приходите през 2018 в топ 20 на фирмите от мебелния и дървообработващия бранш. Две дружества - "Арте италиана" - Тетевен, и О.Р.Т. - София, отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2018 г. в сравнение с 2017 г. Останалите компании в традиционната класация на "Гепард" за сектора отбелязват двуцифрен скок. В абсолютна стойност най-голям оборот през 2018 отчитат "Ирим" - Русе (41.783 млн. лв.), "Мебел стил" - Търговище (28.685 млн. лв.), и "Начеви-90 С-ие" - Сливен (21.251 млн. лв.). Всички дружества в топ 20 отчитат печалба през 2018, като тя е най-голяма при "Мебел-стил" - Търговище (501 хил. лв.), "Ирим" - Русе (449 хил. лв.), и "Начеви-90 С-ие" - Сливен (184 хил. лв.). Най-големите работодатели в топ 20 на секторната класация са "Начеви-90 С-ие" - Сливен, "Ирим" - Русе, "Декор-2000" - Гълъбово.

В челната тройка

Лидерът "Арте италиана" - Тетевен, отчита близо 202% ръст на продажбите. Компанията, която е собственост на "Лев корпорация", е в бизнеса с мебели от 1997 г. Преди време нейните производствени халета са били работна площадка под наем за италианската "Николети". Българското дружество откупило машините и използва ноу-хау на италианския предшественик. "Ръстът на приходите през 2018 г. е резултат от дългосрочен договор с холандски партньор, за който "Арте италиана" произвежда box-spring легла", коментира Станислава Генова, управител на "Арте италиана". Леглата от този тип представляват изцяло тапицирана дървена или метална конструкция във формата на кутия, в чиято основа са поставени пружини. Над пружините обикновено се поставят матраци, а често най-отгоре има и топ матрак. Много модели предлагат и допълнителни екстри - ракли, вградени чекмеджета за багаж, повдигащи механизми.

"2019 година ще е малко по-слаба от 2018, защото част от колекциите са спрени от продажба. Нашата цел е да си осигурим втори ключов партньор. Преговорите са на финална права. Той е пак от Холандия и за него отново ще изработваме box-spring легла. Технологията е една и съща, различен е само дизайнът", обясни Станислава Генова и уточни, че българската фирма също разработва дизайн на мебелите, който предлага на своите партньори.

Втората в класацията - софийската О.Р.Т., предлага комплексни решения и поддръжка на офис обзавеждане. Едноличен собственик на капитала е Младен Минков Цонев. Клиенти на дружеството, което отчита над 157% ръст на приходите през 2018, са малки и средни фирми, както и много големи международни организации. Компанията предлага широка гама от мебели (изработени по поръчка и стандартни) за офис помещения и за хотели в страната и зад граница. По данни на дружеството в работата са ангажирани над 120 специалисти - конструктори, дизайнери, технолози, инженери, супервайзори, оператори на CNC оборудване, монтажни екип и др. О.Р.Т. разполага със съвременна производствена фабрика върху 5500 кв. метра. Компанията притежава множество патенти за дизайн и награди от международни изложения и комисии и изнася продуктите си в близо 70 държави.

С ръст на приходите от над 51% "Хармонт" - Ямбол, се подрежда трета в класацията. Фирмата с едноличен собственик Недялко Добрев Христов е специализирана в производството на матраци, легла и спални както за бита, така и за хотели. Матраците са с марка "Хегра" и се произвеждат от екологично чисти материали с доказани противоалергични свойства, уверяват от компанията. Освен традиционните за българския пазар тип "Бонел" дружеството предлага и матраци от типа Pocketed Springs (със стоманени цилиндрични пружини, индивидуално обезшумени чрез зашиване в текстилен калъф), а също и "Матрак върху матрак" - специално за нуждите на хотелиерството.

Помощ от външните пазари

Девет компании в топ 20 от секторната класация на "Гепард" отчитат между 30% и 50% скок на приходите през 2018 в сравнение с предходната година. "Начеви-90 С-ие" - Сливен, се подрежда на четвърто място с над 46% ръст на продажбите. Съдружници в компанията са Йордан Тодоров Начев, Елена Иванова Начева, Тодор Йорданов Начев, Даниела Йосифова Начева, Теза Йорданова Начева, Иван Йорданов Начев. Дружеството е семейно - през 1991 г. братята Тодор и Иван Начеви поемат създадената от родителите си Йордан и Елена Начеви фирма за производство и търговия с мебели. По данни на компанията общата площ на производствените помещения е 7000 кв.м. "Начеви-90 С-ие" разполага и с изложбена зала в центъра на Сливен. През 2018 г. 95.92% от произведените мебели са заминали за външни пазари (през 2017 този процент е бил 91.49). Дружеството търгува и с ел. енергия в землището на село Бяла, която се изкупува по силата на 20-годишен договор от "ЕВН България Електроснабдяване".

"Мебел стил" - Търговище (5-о място), също е семейна компания. Създадена е през 1995 г. и съдружници в нея са Иво Илков Илиев, Десислава Илкова Илиева, Илко Пенков Илиев, Мария Иванова Илиева. Фирмата произвежда тапицирани мебели и отчита над 46% ръст на приходите през 2018. Разполага с три завода: в Търговище, в с. Макариополско (на 14 км от Търговище) и в Попово, както и със складова база в с. Алваново (10 км от Търговище). На шеста позиция в класацията е "ДИП Богдан" - Копривщица. Дружеството е основано през 2004 г. и се занимава с дърводобив и дървопреработване. Едноличен собственик е Павел Банчев Джоголанов. За 2018 отчита 46.29% скок на продажбите.

Още една компания в сектора на дървопреработката - "Самков инвест" (7), влиза в топ 20. Създадена през 2014 г. с изцяло италиански капитал, фирмата произвежда пелети с марка PELLET4U. Съдружници в нея са Занкарини Франческо, Битетти Винченцо, Пинялоса Алессандро, Пикколо Нунцио, Nurith, Италия. По данни на компанията тя има производствен капацитет над 40 000 тона годишно и може да осигури непрекъснато целогодишно производство благодарение на напълно автоматизиран завод. От "Самков инвест" твърдят, че използват само дървени трупи от иглолистни гори с особено внимание към възстановяването на масивите, от които се извлича суровината. Качеството на продуктите се следи постоянно от вътрешна лаборатория.

Осмата в класацията - "КАН-Учтехспорт - България"- с. Кукорево, произвежда и търгува с тръбни корпусни и тапицирани мебели и със спортно оборудване за училища. По данни на фирмата тя е лидер в производството на училищно и офис обзавеждане. Съдружници в компанията, която отчита 43.89% ръст на продажбите пред 2018, са Генчо Гунев Каназирев и Румянка Стоянова Бинева-Каназирева.

Скок с 42.51% отрежда на "Декор - 2000" - Гълъбово, девето място в секторното класиране. Компанията произвежда мебели за дома и офиса и интериорни врати, изработва и монтира алуминиева дограма и алуминиеви парапети, подходящи за стълбища и тераси. Дружеството извършва и строително-ремонтни дейности в жилищни, обществени и промишлени сгради на територията на общината. Фирмата е основана през 2000 г., едноличен собственик е Тонка Иванова Колева.

"Болан България" - София (10-о място), е собственост на Bolan Holding, Германия. Дружеството, което отчита 40.25% ръст на приходите, произвежда матраци. Притежава и фабрика за домашен текстил в Ловеч. Продукцията е предназначена за търговските вериги в Западна Европа.

"Стандарт паркет-97" - Шивачево (11), също е с чуждестранно участие. Съдружници във фирмата, създадена през 1997 г., са ERPA, Турция, и "Натурал панел". Компанията произвежда плотове, дървени пелети, масивни дървени панели от бук и дъб, паркетни панели от дървесина с бранда NaturPan, дървени плоскости. Продава в страната и зад граница и отбелязва 33.7% ръст на продажбите през 2018.

Основана през 1994 г., "Метрон" (12) стартира с дизайн, разработка и производство на кухненски мебели. През годините дружеството със собственик Маркар Татеос Ширинян разширява продуктовата си гама и вече предлага цялостно обзавеждане за жилища, офиси, обществени сгради, търговски вериги. Производствената база е в с. Пролеша. По данни на компанията тя е първата частна фирма, регистрирана през 2000 г. на Българската фондова борса. През 2014 г. "Метрон" открива офиси в Абу Даби и Дубай. За 2018 отчита 33.6% увеличение на приходите.

С ръст между 17% и 30%

Осем фирми в топ 20 отчитат ръст на приходите през 2018 между 17% и 30%.

"Красимир Манолов - МАК" - Русе (13), е на пазара с мебели от 1994 г. Продукцията на компанията се предлага с марката "Макмебел". Дружеството - собственост на Красимир Манолов Иванов, предлага и индивидуални решения за обзавеждане на жилища, офиси, извънградски къщи, хотели, магазини в страната и чужбина. От 2015 г. развива и онлайн продажби на мебели. За 2018 фирмата отбелязва 29.05% ръст на приходите.

"Симеонов - Георги Димитров" - Пещера (14), произвежда различни видове матраци - еднолицеви, двулицеви, детски, бебешки, топ матраци, протектори, в стандартни и нестандартни размери, както и основи за тях. Продуктите се продават под бранда "Матраци Симеонов" в страната и чужбина, включително и онлайн. Дружеството отбелязва 28.47% ръст на продажбите през 2018.

"Мебелор" - Пловдив, е създадена през 1994 г. от инж. Иван Скачков. Компанията произвежда и търгува с корпусни мебели. През годините се развива като производител и доставчик и на обзавеждане по проект за офиси, банки, хотели, търговски обекти, дома. Продукти на дружеството, в което съдружници са Иван Николов Скачков и Станимир Маринов Каролев, се изнасят за Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Русия, Ирак и др. Ръстът на приходите от 24.65% през 2018 отрежда на фирмата 15-о място в секторната класация.

"Мебели ИВВЕКС" - Стара Загора (16), започва търговската си дейност през 1992 г. След 1997 г. компанията със съдружници Росен Иванов Иванов и Христина Илиева Иванова се специализира в производството на висок клас мека мебел и матраци. Производственo-търговската база на фирмата е разположена на площ над 10 000 кв.м. Мебелният център на дружеството в Стара Загора предлага цялата производствена гама от модели, както и подбрани изделия на български и чуждестранни производители.

"Пирин пеллет" - Благоевград, е с италиански собственик - Лино Леонардо Пилони. Фабриката е отворена през 2008 година в Разлог. Пелетите се продават на европейския пазар. Ръстът на приходите от 22.13% класира компанията на 17-о място в топ 20.

"ИТА България" е на 18-а позиция с 20.54% скок на продажбите. Едноличен собственик на капитала е Петър Николов Каракашев. Предприятието е основано през 1992 г. като част от международна компания с представителства в Австрия, Унгария, Румъния и България. Фирмата разполага с административен офис в София и със собствена производствена база в Плевен. Произвежда стандартизирани европалети и транспортни опаковки, предназначени за индустрията, градински артикули, изработени от дърво и метал. Фирмата търгува и с употребявани палети.

"Ирим" - Русе, произвежда корпусна мебел. Едноличен собственик на капитала е Иван Николов Иванов. Създадена е през 1990 г. като ЕТ "Ирим - Иван Иванов". С годините продуктовата гама се разширява с производството на мека мебел и матраци. Днес дружеството предлага обзавеждане на офиси, хотели и жилища. От 2006 администрацията, производството и складовете на компанията се помещават в собствена новопостроена сграда с обща РЗП над 7000 кв. метра. "Ирим" продава чрез своите търговски партньори в над 200 магазина в цяла България. Компанията разполага със собствен дизайнерски отдел и с две мострени зали в централната част на Русе. За 2018 отчита 18.42% ръст на приходите.

Топ 20 завършва с "Некратко" - Бухово, която отчита 17.83% скок на продажбите. Създадена е през 2003 г. с основна дейност производство и дистрибуция на матраци, основи, легла boxsprings, подматрачни рамки, аксесоари с търговската марка Paradise. Притежава съвременна високотехнологична производствена база. Има изградена дистрибуторска мрежа в цялата страна, а през 2011 г. откри два фирмени магазина - в София и Бургас, както и регионални складове за продажби на едро в Бургас и Асеновград. Съдружници са Златан Евгениев Кралевски и Анета Григорова Кралевска.

От 17 до над 201% е скокът на приходите през 2018 в топ 20 на фирмите от мебелния и дървообработващия бранш. Две дружества - "Арте италиана" - Тетевен, и О.Р.Т. - София, отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2018 г. в сравнение с 2017 г. Останалите компании в традиционната класация на "Гепард" за сектора отбелязват двуцифрен скок. В абсолютна стойност най-голям оборот през 2018 отчитат "Ирим" - Русе (41.783 млн. лв.), "Мебел стил" - Търговище (28.685 млн. лв.), и "Начеви-90 С-ие" - Сливен (21.251 млн. лв.). Всички дружества в топ 20 отчитат печалба през 2018, като тя е най-голяма при "Мебел-стил" - Търговище (501 хил. лв.), "Ирим" - Русе (449 хил. лв.), и "Начеви-90 С-ие" - Сливен (184 хил. лв.). Най-големите работодатели в топ 20 на секторната класация са "Начеви-90 С-ие" - Сливен, "Ирим" - Русе, "Декор-2000" - Гълъбово.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bwl avatar :-|
    bwl

    Инфографиката не е вярна, обърнете внимание на данните за персонал!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.