"Забраненият" бизнес с организирането на събития е извън схемата за компенсации

Един от най-засегнатите сектори засега не е включен в проекта на правителственото постановление за компенсиране на работодатели

Всички конференци, форуми и всякакви други събития до средата на годината са отменени
Всички конференци, форуми и всякакви други събития до средата на годината са отменени
Всички конференци, форуми и всякакви други събития до средата на годината са отменени    ©  Анелия Николова
Всички конференци, форуми и всякакви други събития до средата на годината са отменени    ©  Анелия Николова

Правителството оставя без подпомагане един от най-засегнатите сектори от ограниченията заради коронавируса - събитийната и изложбена индустрия. Това се казва в декларация на Българското конгресно бюро - асоциация, която включва над 35 малки и средни компании от събитийния и конгресен туризъм, занимаващи се с панаирно строителство, конгресни услуги, организиране и изпълнение на събития, наем на оборудване и доставка на услуги за различни мероприятия и др. Декларацията е изпратена до парламента и правителството и в нея се призовава кабинетът да включи бизнеса по организиране на събития, както и съпътстващите го дейности в списъка на икономическите сектори с право на компенсации.

Законът за извънредното положение предвиди, че работодателите, принудени да преустановят дейността си заради пандемията от коронавирус, ще получат компенсации в размер на 60% от осигурителния доход за януари на работниците и служителите, чиято работа е спряна. Целта е тези работодатели да запазят персонала си за след кризата, като не ги уволняват и поемат ангажимент да им изплащат останалите 40% до пълния размер на брутната заплата. Критериите за засегнатия бизнес с право на компенсации предстои да се определят с постановление на Министерския съвет, чийто първоначален вариант бе готов още през уикенда, но бе спрян заради възражение на бизнеса, че твърде много са ограничени икономическите сектори с право на подпомагане. В сряда правителството разпрати за съгласуване нов вариант на постановлението със значително по-широк кръг от производствени дейности, като е добавен целият сектор на строителството, голямата част от преработвателната промишленост и др. Отново обаче са пропуснати организаторите на събития, конгреси и форуми, въпреки че такива няма как да се провеждат по време на наложените ограничения заради COVID-19.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 4
  qsu1585233236644937 avatar :-|
  Лазар Николов
  • - 1
  • + 4

  Приятелю
  В тези фирми работят хора които си обичат работата , това са екипи които са се сработвали с години и са преживели доста заедно . Не мога и не искам да сменя бранша в който съм , това за мен ще е равностойно на душевна смърт .
  АЗ ОБИЧАМ РАБОТАТА СИ
  До коментар [#] от "
  sulio_parvi
  ":

  Нередност?
 • 5
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773
  • - 1
  • + 2


  До коментар [#] от "
  sulio_parvi
  ":

  Ако това е нормата на разсъжденив, всички да сменят профила и на село с мотиката, кал колкото искаш, за кирпич, а и за да мяташ по съседите ще има! А и да не забравим още нещо, всъщност от гледна точка на бюджета, по добре да даде компенсация от 60% и да получи обратно 50% под формата на осигуровки и данъци, вместо да плати 80% на безработния без да получи и стотинка като осигуровки и данък!

  Нередност?
Нов коментар