Какво правят другите държави за бизнеса

Някои от плановете, като тези на Северна Македония, са амбициозни и целят да смекчат максимално удара върху бизнеса, отчасти за сметка на работещите в държавната администрация, докато други са значително по-плахи

Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Пламена Кацарова
6211 прочитания

Някои от плановете, като тези на Северна Македония, са амбициозни и целят да смекчат максимално удара върху бизнеса, отчасти за сметка на работещите в държавната администрация, докато други са значително по-плахи

© Shutterstock


В опит да ограничат ефекта върху икономиките си от разпространението на коронавируса редица държави вече предприемат пакети от мерки. Някои от плановете, като тези на Северна Македония, са амбициозни и целят да смекчат максимално удара върху бизнеса, отчасти за сметка на работещите в държавната администрация, докато други са значително по-плахи. В действията на страните има сходства, като масово фокусът попада върху краткосрочни мерки за подкрепа на работниците и малкия бизнес, ликвидност за компаниите и данъчни облекчения.

Гърция

В началото на седмицата гръцкото правителство започна да прилага икономически мерки за подкрепа на фирмите и домакинствата, засегнати от разпространението на коронавируса. В специално създадена за целта електронна платформа тези, чиито трудови договори са били временно прекратени, имат възможността да подадат декларации за получаване на помощ в размер на 800 евро. В допълнение към това са предприети и други мерки - банките в страната предлагат разсрочено изплащане на вноските по кредити както за корпоративни клиенти, така и за физически лица, а държавната електрическа компания намали сумите за плащане за всички потребители.

Същевременно се работи и по нов пакет от подкрепящи мерки, който предвижда държавна подкрепа за още 20-25% процента от фирмите, като плановете са през април между 60 и 70% от предприятията в страната да се възползват от държавна подкрепа. Министерството на финансите на Гърция обяви, че без да се налага да прибягва до ликвидния буфер на страната от 32 млрд. евро, държавата разполага с парични средства за три месеца.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис обяви по-рано през март, че страната ще отдели 10 млрд. евро за борбата с коронавируса, като се предвижда и нов пакет от мерки в подкрепа на икономиката. Сред предложенията са намаляване на ДДС, транспортни и туристически такси и други данъчни облекчения за най-засегнатите от кризата сектори като туризма и транспорта. Вследствие от това държавният бюджет на страната ще бъде ревизиран, като премиерът коментира, че "страната разполага с още оръжия за защита на икономиката", след като Гърция беше включена в програмата за покупка на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ) на стойност 750 млрд. долара.

Румъния

На 18 март румънското правителство прие първия пакет от икономически мерки за справяне с ефектите от разпространението на коронавируса. Те включват държавни гаранции върху корпоративните заеми на компании, които са засегнати от COVID-19, отлагане на сметки за комунални услуги и частично покриване на трудовото възнаграждение на работниците със замразени договори.

Микропредприятията могат да кандидатстват за заем до 500 хил. леи, докато малките и средните предприятия могат да се възползват от кредити до 5 млн. леи (приблизително 2 млн. лева), ако се използват за финансиране на настоящите операции, и до 10 млн. леи, когато става въпрос за инвестиции. Държавната гаранция върху заемите може да достигне до 90% за микропредприятията и до 80% за малките и средните бизнеси, като министерството на финансите на страната ще субсидира 100% от лихвите за гарантираните по този начин заеми, а периодът на самата гаранция е 36 месеца с възможност за удвояване на този срок. За кредитите с цел инвестиция периодът е 120 месеца.

В допълнение румънското правителство реши да реимбурсира ДДС в размер на 9 млрд. леи (1.87 млрд. евро), за да позволи на компаниите да се възползват от необходимия за дейността им оборотен капитал. А в опит да подкрепи правителствените мерки централната банка на страната понижи основния лихвен процент с 0.5 процентни пункта до 2%, което предостави допълнителна ликвидност.

Отлагането на плащанията за комунални услуги - ток, вода, природен газ, както и тези към телекоми или за наем на помещения, са възможни за малки и средни предприятия за времето на едномесечното извънредно положение в страната. Същевременно работещите, чиито трудови договори са замразени по решение на работодателя, ще получат 75% от брутното си възнаграждение, стига то да не надхвърля 75% от средната за страната брутна работна заплата. Сумите по тази мярка ще дойдат от средствата за изплащане на обезщетения за безработица. Според данни на министерството на труда на Румъния близо 200 хил. души са със замразени трудови договори, като очакванията на министъра на труда Виолета Александру са броят им да са увеличи два пъти до края на извънредното положение.

Северна Македония

Северна Македония също обяви пакет от мерки, които да помогнат на работниците и бизнеса при справянето с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса. Те са в няколко посоки - компенсация на работниците, допълнителна ликвидна подкрепа за компаниите и разсрочване на плащания по наеми. Те ще струват на бюджета близо 200 млн. евро.

На малките фирми, които са засегнати от епидемията, ще бъдат предоставени безлихвени заеми в размер от 3 до 30 хил. евро в зависимост от броя на служителите. Те ще трябва да бъдат изплатени след две години с гратисен период от шест месеца. Банката за развитие на Северна Македония ще предостави кредити с нулева лихва на микро-, малки и средни предприятия, чиито операции са засегнати от вируса, в размер на близо 6 млн. евро. В допълнение търговските банки в страната имат задължението да отсрочат всички кредити на засегнатите от кризата клиенти за период от три месеца, независимо дали става въпрос за корпоративни такива или граждани. Вицепремиерът по икономическите въпроси Мила Каровска обяви също, че правителството ще субсидира осигурителните вноски за служителите във фирмите, опериращи в сектора на туризма, транспорта, хотелиерството и други, засегнати от епидемията бизнеси.

Същевременно всеки служител, който работи в сектор, засегнат от кризата, ще получи по една минимална работна заплата през месеците април и май, а всеки, който е освободен от работното си място заради разпространението на вируса, ще получава парична помощ всеки месец до края на май в размер на половината от средната си работна заплата за последните две години. На домакинствата, в които лицата не работят, ще бъде изплатена еднократна помощ в размер на 7000 денара (220 лева). За хората, които живеят в жилища за социално слаби, също има отстъпки - наемите няма да се изискват за месеците април и май, а в случаите, когато апартаментите са закупени с кредит, те ще са освободени от вноски.

Предприемат се и драстични мерки за намаляване на разходите в държавната администрация - депутатите, премиерът, вицепремиерът, кметовете, министрите, директорите на държавни и общински дружества, съдиите, прокурорите и общинските съветници, както и всички държавни служители с изключение на медицински и помощен персонал, полицейски служители и войници ще получават само минималната работна заплата в размер на 14 500 денара (приблизително 460 лева) през април и май.

Унгария

Фокусът на унгарското правителство попада предимно върху гарантирането на работните места. Затова и една от първите мерки, които бяха приети в страната, е за отпускане на краткосрочни заеми с облекчени условия на предприятията. В допълнение към това унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви и мораториум върху вноските на заеми за всички компании и физически лица до края на годината - те ще бъдат освободени от връщането на главницата и лихвите по кредитите.

Към мерките е включена и клауза, която предвижда горна граница на годишния лихвен процент за всички нови потребителски кредити - лихвата по тези заеми не може да надвишава с повече от 5% основния лихвен процент в страната, който към момента е 0.9%. Това означава, че максималната лихва по нови кредити може да достига до 5.9%.

В пакета с икономически мерки за справяне с разпространението на заболяването попадат и данъчни облекчения за работодателите и служителите в някои от най-засегнатите от епидемията сектори - туризъм, транспорт (включително дейността на таксиметровите компании), хотелиерство и ресторантьорство, развлечения, културни дейности, спорт. Частта от данъците и осигуровките, които традиционно се заплащат от работодателя, ще бъдат поети от държавата, а тези за служителите ще бъдат значително намалени - вноските в пенсионни фондове няма да се изискват, а здравноосигурителните вноски ще бъдат намалени до законния минимум в срок до 30 юни. Има и забрана договорите за наем на най-засегнатите компании да се променят, а административните правила, по които фирмите наемат работници, са облекчени с идеята да се улесни цялостно процедурата по наемане на персонал.

В опит да ограничат ефекта върху икономиките си от разпространението на коронавируса редица държави вече предприемат пакети от мерки. Някои от плановете, като тези на Северна Македония, са амбициозни и целят да смекчат максимално удара върху бизнеса, отчасти за сметка на работещите в държавната администрация, докато други са значително по-плахи. В действията на страните има сходства, като масово фокусът попада върху краткосрочни мерки за подкрепа на работниците и малкия бизнес, ликвидност за компаниите и данъчни облекчения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


1 коментар
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Редно е сега да видим какво от тези мерки на съседите ще влезе в програмата на нашето правителство. Притеснението е, че в никакъв случай няма да са по-добри от посочените примери.
    Дори вече има натиск от местните власти, явно по внушение отгоре, към бизнесите, които са ползвали средства по обществени поръчки да започнат да даряват пари за болници и т.н. Това си е модерна форма на изнудване и показва какъв характер и цели ще придобият мерките на българското правителство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход