Прекрасният нов свят на роботите

До 2022 г. в света се очаква да бъдат инсталирани близо 2 млн. нови промишлени робота

Прекрасният нов свят на роботите

Епидемията ще ускори въвеждането на роботи и автоматизация в предприятията

9359 прочитания

До 2022 г. в света се очаква да бъдат инсталирани близо 2 млн. нови промишлени робота

© Reuters


Пандемията от коронавирус, която затвори много заводи в света, е на път да промени начина, по който работят компаниите в производството. Заместването на човешката сила във фабриките с роботи и автоматизация е процес, който тече от години, но в новите реалности ще добие още по-голяма тежест. Това открива възможности не само за производителите на такова оборудване, но и за клиентите им, които с помощта на новите технологии могат да излязат на следващото ниво и радикално да променят начина си на работа.

Китайският пример

Поглед към Китай, откъдето тръгна епидемията и където болестта вече може да се смята за преборена, показва, че най-пострадали от кризата с коронавируса са индустриите с големи поточни линии като заводите за автомобили и електроника. Но докато компании като GM, Honda, Nissan, Peugeot и Renault, които имат сравнително нискотехнологични заводи в т.нар. китайски Детройт - Ухан, ще трябва да се борят с проблеми като карантинирани работници и нарушени вериги на доставки, други като Cadillac, която има високо автоматизирано производство в Шанхай, се очаква да имат предимство.

Допълнителен двигател за по-нататъшната автоматизация и масово навлизане на роботите в Китай са и растящите разходи за труд, които през последните години се увеличават средно с 20% годишно. Това обяснява защо през миналата година страната е купила повече роботи от всяка друга държава в света, а по прогнози на базираната във Франкфурт Международна федерация по роботика догодина 45% от всички доставки на индустриални роботи в света ще бъдат именно в Китай.

Един за трима

В самия Китай има повече от 800 производителя на роботи, включително големи играчи като SIASUN и DJI Innovations. Развитието на роботиката е част от амбициозния мегаплан на правителството до 2025 г. за въвеждане на модерни производствени технологии.

"Епидемията от коронавирус прави още по-неотложна нуждата от засилване на автоматизацията и използването на роботи в Китай", казва вицепрезидентът на шанхайската Mobile Industrial Robots Емил Хоч Дженсън пред CNBC. Компанията прави автономни роботи, които преместват тежки товари в складове и фабрики и се използват от най-различни индустрии. По думите на Дженсън роботите имат много предимства, като например това, че могат да работят на смени от по 24 часа, като така заменят трима работници. Цените им са от 43 хил. до 72 хил. долара и като се има предвид покачването на заплатите, инвестицията в роботи ще става все по-привлекателна алтернатива.

Нови ниши

В същото време ограниченията за придвижване и масовото затваряне на ресторанти, магазини и т.н. заради коронавируса отварят и нови ниши за роботите - например за дезинфекциране на болници и улици или за доставка на храна, лекарства и стоки, като вече няколко компании разработиха подобни продукти. Китайската Youibot например създаде робот за дезинфекция само за две седмици и вече има няколко договора за доставка. Подобни роботи вече се правят и от европейски компании като UVD Robots, разработки има също на партньорски екип на Siemens и Aucma. Китайският гигант в електронната търговия DJ пък въведе автономни роботизирани коли, които правят доставките до клиентите, които не могат да излязат заради карантината.

Близкото бъдеще

Европа също не изостава от общата тенденция. По данни на Международната федерация по роботика това е регионът с най-голяма гъстота на роботи в света - средно 114 броя на 10 хил. работници в промишленото производство спрямо 99 броя в света, а лидерите са Германия, Швеция, Дания, Италия и Белгия. Най-много роботи се използват в автомобилната индустрия, в металургията и машиностроенето, както и в производството на пластмаси и химически продукти. По отделни държави обаче Китай остава топ дестинация, следвана от Япония, САЩ, Корея и Германия. В тези пет страни са монтирани 74% от всичките работещи над 2.4 млн. промишлени робота в света.

Прогнозата на федерацията е, че до 2022 г. в света ще бъдат инсталирани близо 2 млн. нови промишлени робота. Тенденцията е те да стават все по-умни и да работят в сътрудничество с хората. Самите роботи ще стават и все по-дигитални и свързани с помощта на облачните технологии, което може да доведе и до нови бизнес модели като роботи под наем или т.нар. роботи като услуга. Това би направило новите технологии много по-достъпни и за малките и средните предприятия.

Пандемията от коронавирус, която затвори много заводи в света, е на път да промени начина, по който работят компаниите в производството. Заместването на човешката сила във фабриките с роботи и автоматизация е процес, който тече от години, но в новите реалности ще добие още по-голяма тежест. Това открива възможности не само за производителите на такова оборудване, но и за клиентите им, които с помощта на новите технологии могат да излязат на следващото ниво и радикално да променят начина си на работа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


3 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Единствената опасност е епидемия от ръжда ...

 • 2
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Да, и китайските боклуци, произведени от роботи, ще ги купуват други роботи... а плюващите по улиците пролетарии ще се върнат към еко съобразеният си предишен живот на екстензивни фемери в оризовите поля... няма да свърши добре нито за бизнеса, нито за живите същества..

  А,... и журналистиката всъщност вече е засегната.. ИИ вече пише и публикува статии, коментира в туитер, ФБ... Какво ли ще работи Иглика, като я заместят с робот?

 • 3
  ocr08618041 avatar :-P
  Пипси

  В Наука и техника за младежта от преди 30+ години е пълно с подобни статии. Преди няколко години в "Капитал" имаше статия, в която се твърдеше, че бъдещето на търговията е в супермаркетите.Явно/журналистките/ обичат да използват стари статии от други издания от преди промените.За тях може и да са нови!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход