Предложение от бизнеса: да минем през коронавируса "на две скорости"

Красен Кюркчиев от "Фикосота" предлага стратегия за справяне с епидемията с минимални жертви и щети за икономиката, като се раздели обществото на две групи според риска

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Населението да се раздели на две групи - "защитена" (най-рисковата група) и "активна" (по-малко рискови хора), и спрямо всяка група правителството да предприеме различен тип мерки, като раздели двете, включително и физически. За високорисковата група да се приложи максимално ограничаване на всяка активност и социална дистанция, докато нискорисковата група може да запази икономиката, като извършва икономическа

активност при нужните мерки за предотвратяване на възможно заразяване в максимална степен.

Това предлага бизнесменът Красен Кюркчиев, управител и собственик на компанията за бързооборотни стоки "Фикосота", в план за преминаване през епидемията от коронавируса "на две скорости", изготвен от него и екипа му (целия план може да видите в прикачения файл) . "Toва е предприемаческо мислене, което има за цел да спаси най-рисковата група и да остави най-активната част от населението да работи и създава стойност", казва Кюркчиев.

Това е втора стратегия, която идва от среди извън правителството. По-рано през седмицата план как да се опазят хората от заразата и едновременно с това икономиката да работи представиха и икономистите и Асен Василев и Кирил Петков, възпитаници на "Харвард".

Рисковата група от плана на Кюркчиев са хората над 65 години, както и тези със сърдечно-съдови заболявания и други тежки хронични състояния като диабет, ХОББ и др. Опитът от другите държави категорично показва, че при тях смъртността е най-висока. Нерисковата група пък са активните, здрави, работещи хора, както и деца и младежи. За всяка от групите могат да бъдат приложени различни мерки, политики, ограничения, които да защитят максимално високорисковата група и да позволят на нискорисковата да поддържа икономическата активност на държавата.

Така според стратегията за рисковата група трябва да се приложи пълно отделяне от останалата част на обществото като местоживеене, транспортни средства, достъп до външни пространства, достъп до търговски обекти и т.н. В смесените домакинства, в които има и млади хора, и хора от защитената група, например младите хора могат да се насърчат да се преместят временно в свободни семейни жилища, при роднини, при

доброволци, които ще приемат да ги споделят с други хора, в свободни общински жилища, общежития или жилища под наем - Airbnb или хотели, с минимална помощ от държавата. "Понеже възрастните може по-трудно да се съгласят да се преместят, трябва да бъдат убедени младите да го направят", предлага Красен Кюркчиев.

Според него освен това и трябва да бъдат разширени защитените коридори за хора от рисковите групи. За разделянето извън домакинствата пък освен въведените правила за пазаруване в супермаркетите подобни тайм-слотове могат да се въведат за аптеките, личните лекари, за плащане на битови сметки, за достъп до администрации и т.н. Могат да бъдат отделени и различни превозни средства на градския транспорт за двете групи

Активната група, според стратегията на Красен Кюркчиев, може да поддържа висока икономическа активност с цел предотвратяване на щетите за българската икономика, като обаче се въведат правила за ограничаване на заболеваемостта. Това включва максимални мерки за сигурност на работното място, в обществените пространства, в търговските обекти, в администрациите, болниците, училищата и т.н.

Мерките могат да включват индивидуален план за движение на хората на работното място, за да може да се проследят потенциално контактните лица 5 дни назад; строго регламентиране на достъп на външни лица и транспортни средства до работните места; максимално отделяне на потоците на хора; входен филтър и постоянен мониторинг на персонала; предпазни средства, дезинфекция, правила за социална дистанция и т.н.

"Трябва обаче да се действа сега, докато България е в долния пик на кривата", коментира Кюркчиев и обобщава призива си към тези, които в момента живеят с хора от по-рисковите групи: "Разделете се за малко сега, за да сте заедно по-дълго".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


10 коментара
 • kurkumichka

  И по една жълта звезда да им сложим на рисковите не иска ли Красен?

 • 2
  ra40n avatar :-|
  ra40

  Ако се налага,ще се сложат. Икономиèски активните ,които не са рискови трябва да работят. За да има средства да се лекуват икономиèски неактивните и за тези,които ще изпаднат в безпомощно състояние.И от двете групи. В момента ограничаваме всичко,харчим готови пари в чакане и броене на трупове. До кога ще ни стигнат силите?

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "kurkumichka":

  Звездата на Давид се подразбира! Шуменецът говори направо за концлагери! И крематориуми.

  Пичовете на Прокопиев определено са изтрещяли окончателно, щом пускат такива суицидни персони да чертаят кой да живее и кой да мре!

  И като говори за рискови групи, тоя великан на мисълта знае ли колко са в БГ сърдечно болните? И кои от какво са? А колко са тия с белодробни заболявания? А с автоимунни? А с онкологични? А как стои възрастовото разделение на психичните?

  Какво ще прави с младите здрави и прави, ама неграмотни и без грам социален опит роми от Ломско, например? Що не ги покани да му работят у Шумен? Ами кадънките от близкото му с. Васил Друмев?

  Или както се пакетират болйери, така могат да се пакитерат и хора? Кой къде да живеел...

  Красен, давам ти три сеанса безплатно.
  Възползвай се, преди да почнеш да си рисуваш мустачки пред огледалото и да си вдигах изпъната дясната ръчичка, докато чукаш токчетата.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  С две думи - британския модел, от който се отказаха дори британците... За малките фирми разбирам, но големите фирми поне би трябвало да имат парични резерви, за да издържат няколко месеца.

 • 5
  koh56538929 avatar :-|
  koh56538929

  Тоест да се опита да спаси собствения си бизнес. Тези хора са безскрупулни и биха отписали с лека ръка хората, които не могат да спомогнат да просперира бизнесът им(възрастните и болни хора).Интересно защо и кой им дава трибуна за изява. Да си ходи в Дели Ормана!

 • 6
  aussie avatar :-P
  aussie

  Скоро на народа ще му изгърми бушона и идеята на този ще ни се стори добра. Като свърши храната в магазина глада ще направи чудеса които правителствата в ЕС не си и представят в момента че са възможни. Дано не съм прав и намерят лек за този лош грип скоро.

 • 7
  antonst avatar :-|
  Антон Стойков

  Много е правилна тази стратегия. И това е единственото смислено предложение от който и да е.
  От повечето коментари виждам, че пишат слабо мислещи лентяи.

  Никой не говори за сегрегация, а за това да не блокираме всичко, заради риска за нашите възрастни родители. И всичко се прави с цел те да се предпазят, а не някаква друга.
  И дори Красен да го прави, за да си спаси бизнеса - то този бизнес не дава ли храна на сигурно 1000 човека, а те с тези пари не подкрепят ли свои близки и родители? А от внасяните осигуровки и данъци, не се ли плащат пенсиите на възрастните...

  Аз, жена ми и всички наши 10 колеги сме във възраст, в която за нас няма риск, не живеем с родителите си, но сме под карантина. Такива са милиони, които могат да работят, не са блокирани.
  И всички губят от това.

  За отговор на онзи с линейката - всеки сам да си избира. Ако има проблем като астма, диабети и т.н. да си стой в къщи. То затова има и медицински картони, книжки и какво ли още не.
  А този, който няма да ходи да работи... защото после ще ни се стъжни на всички - и млади и възрастни..

 • 8
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев

  Този, който няма да ходи да работи, да си стои вкъщи, докато отмине опасността. Къде е проблемът?

 • 9
  rapidfire_ avatar :-|
  rapidfire


  До коментар [#] от "
  kurkumichka
  ":

  Еее изпревари ме.
  Чудя се колко малко беше необходимо, за да изплува на повърхността такава гнусна пяна

 • 10
  tsb1586429176650624 avatar :-|
  Ivelin Todorov

  Трябва който може да работи за да има за пенсии, здравеопазване и издръжка на команчите които никога няма да работят (с малки изключения) да съм коректен


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал