Бизнес на градус

Етиловият алкохол, необходим за нуждите от дезинфектанти, е около 1 млн. литра на месец и може да бъде произведен за 3 денонощия

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Калина Горанова
9144 прочитания

Етиловият алкохол, необходим за нуждите от дезинфектанти, е около 1 млн. литра на месец и може да бъде произведен за 3 денонощия

© Shutterstock


Темата накратко
 • Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра.
 • Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията.
 • От петролния бранш съобщиха, че на пазара няма денатуранти, които правят спирта негоден за пиене и освободен от акциз.

Смесвате 70% спирт, 30% вода, малко кислородна вода, глицерин, няколко капки ароматно масло и бъркате. Рецептите как да си направим дезинфектант заляха интернет в разгара на коронавируса и заради съветите на епидемиолозите, че здравето се крие в чистите ръце.

Дезинфектантите се превърнаха в стока от първа необходимост. Магазини започнаха да ограничават бройката, която може да купи един човек. А цените им скочиха двойно и тройно. Основната причина - ръстът в цената на етиловия алкохол, т.е. спирта, който седмици държи цена от 6.85 лв. за литър на Софийската стокова борса.

В страната, която по данни на световната организация IWSR (International wine and spirits record) е в топ десет по консумация на алкохолни напитки на глава от населението и има силно производство на спирт, се наложи намесата на държавния резерв, който обяви, че пуска 100 хил. литра спирт на пазара. Това направиха и от Агенция "Митници", които предоставиха 158 хил. литра на регионалните здравни инспекции и излязоха със съобщение, че спирт има. Накрая това беше установено и от премиера Бойко Борисов - "оказа се за радост, че имаме много спиртоварни", и на темата се сложи край.

Производители на дезинфектанти също съобщават, че първоначалните проблеми вече са изгладени. Просто цената е станала друга. И спирт има. Просто струва скъпо.

От петролния бранш, които също имат в складовете си спирт, сигнализират за един друг казус. Липсата на денатуранти, т.е. на вносните химически вещества, които се слагат в спирта, за да го направят негоден за пиене и съответно той да може да се освободи от данъчните складове, без да е дължим акциз от 11 лева на литър.

Анатомия на спирта

През изминалите дни Агенция "Митници" и спиртоварите се опитаха да внесат доза спокойствие. От агенцията съобщиха, че в данъчните складове се съхраняват над 4 млн. литра етилов спирт, производствените мощности са за над 300 хил. литра средно на ден, а по оценка на фирмите етиловият алкохол, необходим за обезпечаване на нуждите от дезинфектанти за страната, е около 1 млн. литра на месец. Т.е. може да бъде набавен за по-малко от 3 денонощия. Производителите на спирт са уверили агенцията, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет и могат да отговорят на повишеното търсене.

Ръководството на "Захарни заводи" - Горна Оряховица, съобщи, че компанията е увеличила продажбите на етилов алкохол в България, като ръстът е 60% за сметка на намалените експортни продажби към производители на напитки. А продажбите на денатуриран етилов алкохол от 1 до 23 март към производителите на медицински изделия и дезинфектанти в България са 700 хил. литра. От тях 42% са към производители на дезинфектанти, 15% - към фирми от фармацията за производство на медицински изделия, и 13% - към клиенти, които го използват за дезинфекция. Компанията е дарила и 10 хил. литра на две болници.

С писмо излезе и друг голям производител - SIS Industries: "В разразилата се криза "ВИН. С. индустрийс", гр. Карнобат, работи на пълен капацитет, като се старае да поддържа големи количества резерви, достатъчни да бъдат използвани в извънредни ситуации в страната. Производственият процес няма да бъде прекъсван", написа Йовко Йовков, административен директор в компанията. От Г.М. също съобщиха, че работят на максимални мощности и произвеждат по 30 хил. литра на денонощие спирт за медицински нужди и дезинфектанти. Компанията ежемесечно до края на извънредното положение безвъзмездно ще подпомага и нуждите от спирт за дезинфекция на болниците в София. Другите два големи производителя на спирт са "Ви Пи брандс", преди "Винпром Пещера" и "Алмагест", с производство в Ихтиман.

Спиртът е с пари

"Няма никакъв проблем с доставката на спирт от няколко седмици. Вътрешният пазар е изцяло задоволен. Усещаме как пазарът се засити", казва Димитър Георгиев от "Роза импекс". "Има недостиг на етилов алкохол, но не е невъзможно да се купи", казва и друг клиент на спиртната индустрия. "Единствено, че цените станаха други", допълва Георгиев. При цена на литър преди от 1.40 лв. сега тя била 4.20 лв. Или ръстът е троен.

"Има доста дезинфектанти, от около седмица всичко е нормално", казва и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки и съсобственик на веригата "Ремедиум". Цената им обаче е два-три пъти над тази преди кризата.

На въпроса каква е цената в момента на литър денатуриран спирт и каква е била преди кризата изпълнителният директор на "Захарни заводи" Валентина Ралева отговори така: "Ценообразуването на различните видове етанол, произвеждан от "Захарни заводи", е пазарно и следва икономическата действителност на пазара, която се влияе и от останалите производители. За различните пазари имаме различни договорки с клиентите ни."

Ръстът на цените на спирта обаче води до други странни липси на пазара. Костов обяснява, че дезинфектанти има, но няма спирт за медицински нужди. "Той се води лекарство и има максимално разрешена цена, като истинската доставна цена е двойно над предишната." Списъкът с цените на въпросните лекарства без рецепта се определя веднъж годишно от държавата с темповете на инфлацията. Има и още един проблем. При спирта за медицински цели има възстановяване на акциз от държавата на фирмите разфасовчици, които го купуват с акциз от спиртоварите. "Много бавно се възстановяват парите и е голям проблем", казва Костов, като при сериозно търсене и много по-големи обеми от обичайните това води до трудности за търговците.

Намирането на суровини не е съвсем безпроблемно и за по-малките играчи като семейна биофирма "Ина" - Панагюрище, например, която пренастрои производството си за почистващ разтвор от биопродукти. "Големият проблем остава в осигуряването на спирт, чиято цена се е вдигнала повече от двойно в сравнение с времето преди кризата", коментира собственичката Веселина Ралчева пред "Капитал".

Други фирми за дезинфектанти информират клиентите си и за други проблеми с доставките, като "Живас" например. "През последните седмици се наложи да коригираме нашите цени поради завишаване на цените и затруднени доставки на суровини и материали. Днес бяхме уведомени, че нашите доставчици вече не могат да осигуряват основни суровини поради забрана на износ от съответните производители от страните от ЕС", написаха от компанията на 19 март на сайта си.

И други липси

Периферно се развива и един друг сюжет на липси. Още в началото на кризата със спирта по темата се обозначиха няколко петролни компании, основно търговци на едро, които заявиха, че ако държавата има нужда, могат да помогнат. Те имат в складовете си спирт, който биха дали за нуждите на болници, общински сгради и т.н., както и че пазарната му цена би била 1.40 лв.

Това обаче в крайна сметка се е оказало невъзможно, тъй като, за да извадят от складовете си въпросния спирт, трябва да платят по 11 лв. акциз на литър и това прави упражнението безсмислено. За да не е с акциз, спиртът трябва да се денатурира с помощта на вносни химически вещества, произвеждани от химически заводи, като BASF например, които го правят негоден за пиене. Това са изопропиловият алкохол, който му дава мирис, метил етил кетонът, който прави спирта син, и третото е прахът битрекс, който го прави горчив. Оказало се е обаче невъзможно да се намери на пазара една от съставките - метил етил кетон. А обяснението на вносителите на тези химикали било, че всичките налични количества за година напред са изкупени след обявяването на извънредното положение от компаниите с основен бизнес производство на спирт. Или по-големият риск би могло да дойде не от липсата на спирт, а от липсата на денатуранти в един по-дългосрочен план.

Денатурацията беше засегната в становището на "Захарни заводи". "Макар една от съставките за производство на денатуриран спирт - денатуранти, да не се произвежда в България, от ръководството на "Захарни заводи" не очакват от това да възникнат проблеми, тъй като според тях правителството може да вземе бързо решение за използването на хранителен спирт за производство на дезинфектанти." На въпрос дали са предлагали на Агенция "Митници" да отпадне акцизът, ако се изпита недостиг на денатуранти в кризисната ситуация (свързан точно с твърдението им, че "правителството може да вземе бързо решение за използването на хранителен спирт"), от "Захарни заводи" не отговориха. От компанията добавят, че към момента нямат недостиг на денатуранти и денатурираните количества, които се произвеждат, отговарят на обема на получените заявки за продажба. Но и обясняват: "Най-често използваният метод за денатурация е общ. Денатурантите, които се използват при него, са 3 и са вносни. Вземайки предвид извънредната ситуация в държавата, вносът на денатуранти не е сигурен."

От Агенция "Митници" отговориха, че към тях няма искания за отмяна на акциз. От ведомството обаче за разлика от "Захарни заводи" и петролните компании твърдят, че при дезинфектанти "се използва предимно специалният метод за денатурация (бел. ред. - не общият). Или предложено от икономическия оператор вещество денатурант се утвърждава от митниците и може да бъде предложено за утвърждаване по всяко време ново вещество. Многото разминавания обаче не водят до повишаване на усещането за сигурност, че чистите ръце са гарантирани.

Темата накратко
 • Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра.
 • Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията.
 • От петролния бранш съобщиха, че на пазара няма денатуранти, които правят спирта негоден за пиене и освободен от акциз.

Смесвате 70% спирт, 30% вода, малко кислородна вода, глицерин, няколко капки ароматно масло и бъркате. Рецептите как да си направим дезинфектант заляха интернет в разгара на коронавируса и заради съветите на епидемиолозите, че здравето се крие в чистите ръце.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


1 коментар
 • 1
  zaniza avatar :-P
  ЗаНиЗа

  "Това обаче в крайна сметка се е оказало невъзможно, тъй като..." - ей, т`ва казва всичко! Защото е невъзможно спец. звеното да провери защо се е покачила цената, защо има липси по аптеките, защо има спекула. Гешев, сър, пардон мадам!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

NFT — що е то?

NFT — що е то?