Eleven инвестира 300 хил. евро в софтуерната IndigoVerge

Илия Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на IndigoVerge

Eleven инвестира 300 хил. евро в софтуерната IndigoVerge

Финансирането отива към софтуер, който управлява напояването

Йоан Запрянов
5460 прочитания

Илия Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на IndigoVerge

© IndigoVerge


Фондът за рисков капитал Eleven е инвестирал 300 хил. евро в софтуерната компания IndigoVerge. Средствата са за развитие на един от продуктите на дружеството - Ondo, автоматизирано решение за управление на напоителните процеси в земеделието.

Компанията и участието на фонда

IndigoVerge е българска компания, която се занимава с продукти и със софтуерни разработки по поръчка, както и с услуги в сферата на интернет на нещата (IoT), дигитален маркетинг и консултиране. Фирмата работи през дружеството "ИндигоВърдж", което за 2018 г., последната, отчетена в Търговския регистър, има близо 1.1 млн. лв. приходи и 100 хил. лв. печалба.

Екипът на IndigoVerge се състои от 15 души. Компанията е основана през 2006 г. под името ComletIT и се ребрандира през 2015 г. Съсобственици на дружеството "ИндигоВърдж" са Илия Йорданов и Иван Драгоев, бивши софтуерни инженери в "Немечек", както и основатели на друг стартъп - HutGrip, който работи в сферата на индустриални приложения за Интернет на нещата (IoT).

Документите в Търговския регистър показват, че Eleven ще притежава 600 дяла, а двамата основатели - по 2500. Така фондът ще държи 10.7% от новия капитал, срещу което плаща 300 хил. евро, което прави оценка на цялото дружество от порядъка на 2.8 млн. евро.

Фокус: напояване

"Инвестицията ще се ползва конкретно за развитието и надграждането на Ondo, но тъй като той е базиран на опита ни с други технологични решения в сферата на IoT и индустриалната автоматизация, то инвестицията неминуемо ще повлияе положително и върху развитието на този тип услуги за другите наши клиенти. В този смисъл ние тълкуваме инвестицията като огромна подкрепа преди всичко за проекта Ondo, но и като доверие в екипа на IndigoVerge", коментира пред "Капитал" Илия Йорданов, изпълнителен директор във фирмата.

Цената на Ondo варира от големината на площите, инсталираното оборудване и други фактори, свързани с автоматизацията на напоителните системи. Продуктът има три различни базови варианта, предназначени за малките, средни и големи производители, които включват различни модули на напояване, торовнасяне и климатичен контрол, като цената започва от 1500 лв. нагоре.

Към момента компания работи на пазарите в Европа и САЩ, но самата система Ondo е сравнително млада и съществува от седем месеца. Тя е внедрена в оранжерии в България и Македония и е в напреднал етап на преговори за влизане и на гръцкия пазар. "Българският и балканският пазар са приоритетен фокус за нас в първата година от развитието на проекта, след което, разбира се, ще се насочим към европейския пазар, а поетапно и към Русия, Украйна, Молдова и Беларус", казва още Йорданов.

Продукт с имунитет

Според Йорданов за момента няма спад в търсенето на продукта заради икономическите ефекти на коронавируса, а вместо това има засилен интерес от страна на земеделски производители, които вече са обмисляли възможността за някакъв тип дигитализация в техните земеделски площи. "Задаващата се икономическа криза ускорява убеждението им, че подобна дигитализация би им помогнала да преминат по-контролирано и безболезнено през трудния период."

Не така стоят нещата при другите услуги на компанията, където "клиентите в Европа забавят темпа на комуникация с нас, което е предпоставка за очакван спад."

Ивайло Симов, партньор в Eleven, коментира в съобщение към медиите, че водещият фактор за интереса е екипа, който има познания в съответния пазар и опит в бизнес развитието. Според него инвестицията се вписва в една от вертикалите, в които фондът е особено заинтересуван - технологиите за агрикултура и храни, като другите две сфери са финтех и здравните технологии. "Вярваме, че в бъдеще тази област ще бъде подобрена от интелигентни продукти, които ще оптимизират трудоемкия работен процес чрез автоматизация и ще подобрят значително ефективността", казва Симов.

Фондът за рисков капитал Eleven е инвестирал 300 хил. евро в софтуерната компания IndigoVerge. Средствата са за развитие на един от продуктите на дружеството - Ondo, автоматизирано решение за управление на напоителните процеси в земеделието.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал