Канадската Medgold с интерес към търсенето на злато в Злогош

Компанията е подписала споразумение с българската "Гекон", която държи правата за площта

Канадската компания вече има направени сондажи в Сърбия, където търси злато и сребро
Канадската компания вече има направени сондажи в Сърбия, където търси злато и сребро    ©  Сайт на Medgold
Канадската компания вече има направени сондажи в Сърбия, където търси злато и сребро
Канадската компания вече има направени сондажи в Сърбия, където търси злато и сребро    ©  Сайт на Medgold

Канадската Medgold Resources, която прави проучвания за златни руди в югоизточна Сърбия, има интерес и към български проект. Компанията е подписала споразумение, даващо й изключителни права да се включи като акционер в българската "Гекон", която държи правата за търсене и проучване на руди в площта "Злогош". Medgold ще направи цялостен анализ на проекта и ако резултатите са положителни, ще инвестира близо 2 млн. лв. в българското дружество за приключване на дейностите по проучването. Това става ясно от съобщение на канадската компания, чиито акции се търгуват на борсата в Торонто.

Условия на споразумението

Площта "Злогош" се намира в Западна България и попада на територията на три общини - Кюстендил, Трекляно и Земен (области Кюстендил и Перник). Тя е на около 40 км от сръбския проект "Тламино", където Medgold прави проучвания за злато от 2016 г. Историческите данни за "Злогош" също показват множество златни аномалии, но те предстои да се верифицират.

Според подписаното споразумение канадската компания ще направи due diligence на българския проект и ако резултатите са задоволителни, ще има право да сключи договор за опция с "Гекон". Той ще й позволи първоначално да придобие 51% от българското дружество срещу 330 хил. евро, като средствата ще бъдат използвани за покриване на разходите по издаването на разрешение. На следващия етап канадската компания ще придобие още 44% от "Гекон", като ще инвестира приблизително 650 хил. евро в проучвателни дейности. Останалите 5% могат да бъдат купени от Medgold срещу 200 хил. евро в брой на третата година от получаването на разрешение за проучване в "Злогош" или в акции на Medgold, след като разходите за проучване достигнат 1 млн. евро.

Българският партньор

В края на 2018 г. правителството одобри издаването на разрешение на пловдивската компания "Гекон" за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Злогош". Тогава беше съобщено, че компанията ще инвестира най-малко 6.4 млн. лв. в търсещо-проучвателни дейности. Засега дружеството все още не е вписано в регистъра с издадени разрешения на Министерството на енергетиката. То обаче е посочено като титуляр на разрешение за търсене и проучване в площта "Голеш", разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге (област София).

"Гекон" е регистрирана в Пловдив през 2010 г. с предмет на дейност геоложки проучвания. Създадена е с 5 хил. лв. капитал от Евгений Плющев. Шест години по-късно в дружеството влиза канадската компания Stratton Resources (по-късно преименувана на Torq Resources), а капиталът стига 100 хил. лв. През лятото на миналата година обаче канадската компания излиза от компанията и Плющев отново става едноличен собственик. Пазарната цена, за която са прехвърлени 95% от дяловете тогава, е 1384 евро.

Както и други проекти за проучване на подземни богатства в България, "Злогош" също беше обект на атаки от еколози и активисти в района на Кюстендил. В края на 2018 г. в общинския съвет беше внесена и специална декларация срещу златодобива, която обаче беше отхвърлена.

Още от Капитал