Новият брой: Накъде след вота
Close

Шок, но и шанс

Аутсорсинг индустрията в България логично е засегната от спрялата световна икономика, но вижда опция за ръст заради мащабните глобални промени

Темата накратко
  • Аутсорсинг индустрията в България логично е засегната от спрялата глобална икономика. Но вижда опция за ръст заради прехвърляне на офиси от Далечния изток към Европа.
  • Най-ударени са работещите с клиенти от туризма и авиоиндустрията, но някои компании продължават да наемат заради по-високо търсене в ниши като гейминг.
  • Успешното преминаване към дистанционна работа ще доведе до промени в пазара на офиси.

През последните 15 години аутсорсинг индустрията в България от дебютна екзотика се разви до голям сектор от икономиката. В нея отдавна не става дума за кол-центрове, а за все по-квалифицирана работна ръка с все повече проекти с добавена стойност. Секторът с бурен растеж издържа една предишна криза от 2008-2009 г., макар тогава да беше далеч по-малък по размер и да се възползва от пренасочване на бизнес към България. Сегашната ситуация е друга. На фона на сриващи се цели сектори на икономиката заради коронавируса българската индустрия за изнесени бизнес услуги, очаквано, също е засегната, но вижда и средносрочен шанс за привличане на още бизнес и клиенти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал