"Атаро клима" пусна умната си фабрика за 10 млн. евро край Пловдив

Атаро клима

"Атаро клима" пусна умната си фабрика за 10 млн. евро край Пловдив

Инсталацията се очаква силно да свие разходите за труд и да повиши конкурентоспособността

23177 прочитания

Атаро клима

© Атаро клима


"Атаро клима" инвестира 10 млн. евро в нова индустриална мощност край Пловдив. Според нейните създатели това е първата в България металообработваща умна фабрика (smart factory), която работи без хора.

"Пуснахме я в действие в началото на 2020 г., но все още сме далеч от достигането на пълния й капацитет за обработка на около 6000 - 8000 тона листова ламарина годишно", каза пред "Капитал" управителят на компанията Христо Рогачев. "Атаро клима" е семейна компания, специализирана в бизнеса с инсталации за отопление, вентилация и климатизация. Целта на новата инвестиция е да се затвори инвестиционен кръг, който да гарантира висока конкурентоспособност за следващите 15-20 години и свиване на разходите.

В момента например в "Атаро клима" работят 650 души, като в самото производство са заети около 200 души. През 2019 г. разходите за заплати формират около 25% от стойността на произвежданата продукция. Когато умната фабрика премине на двусменен или дори трисменен режим на работа, тогава разходите за труд в изделието ще намалеят до 5%.

Отварянето на умната фабрика съвпадна с извънредната криза, която донесе коронавирусът. Пандемията обаче не оказва някакво сериозно влияние. Компанията няма съкращение на персонал засега, но усилено се търсят клиенти за собствените й производствени изделия, докато при търговията с климатични инсталации свиването не е толкова голямо. Новата фабрика не е планирана като отговор на кризата. От ръководството са оптимисти, че с отварянето на границите в ЕС ще обърнат тренда, тъй като пазарите им са основно там. Компанията не е кандидатствала и по схемата 60/40.

"Когато изяснявахме концепцията за модернизация, имахме най-общо два избора. Единият бе да закупим ново поколение от машините, които имаме, тоест да обновим машинния парк, но без да вкараме ново ноу-хау. В момента имаме отделни машини с оператори за различните операции по обработката на металите. Вторият начин бе да изградим много голяма автоматизирана система, която да работи сама след задаване на програма от конструктора. Плюсовете натежаха в полза на умната фабрика. Управлението й става дистанционно, а очакванията ни са, че в нашия бранш заплащането на труда ще продължи да расте и умната фабрика ни дава предимството на високата производителност", обяснява Христо Рогачев.

Част от инвестицията е финансирана със заем от Райфайзен банк, със субсидия 250 000 евро по програма "Иновации и конкурентоспособност" компанията влага в обучението на екипа, който ще управлява умната фабрика. "Освен това вложихме средства в купуването на доста скъп парцел земя до сегашната ни фабрика и в строителството на хале, което да побере огромната умна машина, която е с размери 70 метра на 30 метра", разказва Христо Рогачев. През последните две години "Атаро клима" има годишно производство на метални изделия на стойност около 20 млн. лева, а приходите от продажби от всички дейности са между 66 и 68 млн. лева.

Целта, която мениджърският екип на компанията си е поставил, е с увеличения капацитет на новата фабрика да излязат изцяло към пазарите в Западна Европа. С досегашните си мощности "Атаро клима" обезпечава с продукция строителните обекти в България. Нуждите от продукция за тукашния пазар могат да бъдат задоволени и с 10-15 на сто от капацитета на новата фабрика. Останалите 85-90 на сто ще бъдат насочени към западноевропейски клиенти.

"Атаро клима" инвестира 10 млн. евро в нова индустриална мощност край Пловдив. Според нейните създатели това е първата в България металообработваща умна фабрика (smart factory), която работи без хора.

"Пуснахме я в действие в началото на 2020 г., но все още сме далеч от достигането на пълния й капацитет за обработка на около 6000 - 8000 тона листова ламарина годишно", каза пред "Капитал" управителят на компанията Христо Рогачев. "Атаро клима" е семейна компания, специализирана в бизнеса с инсталации за отопление, вентилация и климатизация. Целта на новата инвестиция е да се затвори инвестиционен кръг, който да гарантира висока конкурентоспособност за следващите 15-20 години и свиване на разходите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Много хубаво, обаче тези в Западна Европа нямат ли си там смарт фабрики, които да им огъват ламарините на място (доколкото разбирам, фабриката произвежда въздуховодите за индустриални и офисни климатици)?
  Какво е предимството да се возят подобни изделия от 2000 км разстояние? Единствено ако се правят с човешки труд, който там е по-скъп. Ако се правят от смарт-фабрика, най-добре е тя да е близко до пазара.

  Инак, в дългосрочен план, всички това ни чака - ще ни заменят с машини. Отдавна са си отишли плетачи, копачи, и други подобни, заместени от машини вече 100-200 години. След тях идат стругари, заварчици... скоро шофьори, склададжии, продавачи... офисните работници и на тях не им остава дълго, в немалко фирми като дойдат фактурите ги зареждат в една машина, която ги сканира, осчетоводява ги и ги завежда за плащане - все неща, които доскоро човек е правил. И с много други професии ще стане така.
  Остава въпросът, на кого ще продават всичките стоки, произведени от роботи, когато хората вече няма да изкарват заплати, с които да купуват стоките?

 • 2
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "Камен":

  На теория сте прав но на практика има и много други условности. Бизнеса с климатични инсталации не го познавам и не мога да коментирам по същество. Но познавам ИТ бизнеса, където има подобни заблуди че фирмите идват в БГ заради ниските заплати. Ами не, основната причина не са ниските заплати, а наличието на прилични специалисти на прилични общи разходи.

 • 3
  uhh12616952 avatar :-|
  Vasil Angelov

  До коментар [#1] от "Камен":

  Вероятно са си направили сметките и и имат достатъчно заявки както и пазар. Такава инвестиция, особено от "нормална" фирма не се прави просто ей така.

  така че, пожелавам им успех

 • 4
  messera avatar :-?
  Willy Messerschmitt

  По логиката на др.Камен ..да си стоим е феодализма за да има работа за всички!Познавам Атаро...и се радвам за умното решение.По евтин продукт,по ефективно производство!И далеч по-малко брак и грешки при производство.

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  Това с човешките грешки е голям проблем. В една друга фирма, преди време поръчах едни врати в избран от мен цвят (от палитри от 8 цвята) в дървесен декор. Отне им 6 опита за да ги докарат до прилично състояние, направо се чудя колко боя и време потрошиха щото определено останаха на загуба от тая поръчка.

 • 6
  aussie avatar :-P
  aussie


  До коментар [#] от "
  Камен
  ":
  Те нали затова са чупели машините в Англия в началото на 18 век. Мислели са си че ще останат без работа. Когато роботи започнат да изместват човека тогава на човека ще му остава повече свободно време за други неща освен да ходи на работа.
  А по-същество предполагам че фирма като Атаро прави големи проекти които се проектират предварително и това ново производство ще им намали времето за инсталация на място и ще им подобри качеството на изработка.
  Успех им желая, повече като тях трябва да има.

 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  До коментар [#6] от "aussie":
  То свободно време ще има, но какво ще яде?

  Инак не ме разбирайте погрешно: адмирации за Атаро. Коментарът ми беше относно как ще изнасят - като сложиш разходи за логистика на 2000 км, изделията конкурентни ли ще са на местните в Западна Европа? Само ако там се произвеждат от хора. А ако и там са от смарт-фабрики, то няма да са.
  Въобще не е сравнимо с ИТ. Там каквото произведеш офшор, трябва само да го качиш на сървъра за 1 секунда. Но при производството на стоки трябва после и да ги превозиш, да ги складираш, да ги застраховаш...

 • 8
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  Атаро са лидер в тяхна област в България и дръпнаха много покрай бума на строителството, особено промишленото.
  Относно износа предполагам, че таргета им са съседните държави на Балканите
  дано да устискат само, че тепърв започват да се отлагат големи обекти и до края на 2020 не виждам да се променят нещата

 • 9
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  До коментар [#7] от "Камен":

  Съвсем прост е отговорът...
  Специалиститие, които настройват автоматите и проектират изделията са безумно скъпи на запад, ако изабщо ги намериш.
  Дори и при траспорта има огромна разлика в цените, в зависимост откъде изпращаш.
  Примерно - получавал съм пратка около 4 кг от Тайван (дори не е континенталният китай), чийто транспорт е по-евтин, отколото плик с документи, изпратен със Спиди или Еконт в България.

 • 10
  uag1613732622842186 avatar :-|
  KAN Kano

  Mина година ,почти две умната фабрика на атаро произведе 200килограма ламарина...Много е умна !!Да им е честита !!! След една година да си купят още по умна!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход