"Алкомет" отчита по-слаби приходи и печалба за 2019 г.

Компанията е продала рекорден обем алуминиева продукция през април 2020 г.

От началото на 2020 г. продажбите са се увеличили значително като количество, но цените са паднали, казват от "Алкомет"
От началото на 2020 г. продажбите са се увеличили значително като количество, но цените са паднали, казват от "Алкомет"
От началото на 2020 г. продажбите са се увеличили значително като количество, но цените са паднали, казват от "Алкомет"
От началото на 2020 г. продажбите са се увеличили значително като количество, но цените са паднали, казват от "Алкомет"

По-ниските цени на алуминия са намалили приходите на "Алкомет" с 4% през 2019 г. Въпреки че разходите за материали на шуменския завод също са се понижили, нетната печалба е спаднала с близо 37%, показва годишният отчет на дружеството. Основната причина за това са повишените разходи за персонал и външни услуги, както и намалените приходи от положителни валутни разлики.

Въпреки кризисната ситуация покрай епидемията от коронавирус компанията е работела на пълен капацитет, като за април отчита рекордни продажби като обем продукция. След направените инвестиции в завода производството се очаква да нарасне тази година, но забавянето на световната икономика може да има негативен ефект върху резултатите.

Ефект от инвестициите

Общият обем продукция на завода за 2019 г. е останал почти без промяна с лек ръст при пресовите изделия (профили) и малък спад при валцовите (фолио, листа и ленти). Като стойност обаче приходите от продажби намаляват и при двете основни групи продукти в резултат на поевтиняването на алуминия. По данни на компанията средната цена на метала за годината е била 1600 евро/тон при 1786 евро/тон през 2018 г.

Близо 95% от продажбите на "Алкомет" са от износ, като основните пазари са Германия, Италия, Полша и Испания. Делът на вътрешния пазар е продължил да намалява и през миналата година (спад с около 1%).

Предприятието като цяло работи на максимално натоварване. По тази причина преди няколко години компанията започна инвестиционна програма за около 40 млн. евро, която да й позволи да увеличи капацитета си. През минала година беше пусната нова 2500-тонна преса, която допълнително помогна за преструктуриране на микса на произвежданите профили. В резултат компанията увеличи производството на специални профили за сметка на стандартните. При валцовите продукти също тече подобно преструктуриране на микса. От компанията очакват увеличение на продажбите на валцови изделия през 2020 г., след като в средата на годината новият студеновалцов стан, който беше инсталиран като част от инвестиционната програма, започне да работи с пълен капацитет. На него могат да се произвеждат продукти за автомобилостроенето, хранително-вкусовата индустрия, машиностроенето, опаковки и др.

В същото време от "Алкомет" обявиха, че компанията е получила сертификат за одобрение в съответствие със стандарт IATF 16949:2016 за автомобилната промишленост. Това ще позволи на "Алкомет" да навлезе на пазара на производителите на автомобили и автомобилни части, тъй като водещите автомобилни компании и техните поддоставчици изискват сертифициране по този стандарт.

В началото на тази година "Алкомет" обяви нова инвестиционна програма, която ще се изпълнява на няколко етапа. Тя включва инсталиране на нова машина за механична обработка на изделия в съществуващо помещение, която след това ще бъде преместена в специално изградена за нея сграда. Преустройство ще бъде направено и на съществуващи съоръжения, включително пречиствателната станция към пресовия цех. Компанията вече подаде инвестиционното си предложение пред местната екоинспекция, но стойността на програмата засега не е обявена.

Очаквания за годината

От компанията посочват, че производството не е спирало и по време на извънредното положение заводът е работел на пълен капацитет. За април "Алкомет" има рекордни продажби - 6.3 хил. тона, а за май очакванията са продажбите да бъдат 6 хил. тона. Дружеството е получило поръчки за целия си производствен капацитет и за месец юни, пише още в отчета, който е изготвен към 24 април. От началото на 2020 г. продажбите са се увеличили значително като количество, но цените са паднали, става ясно още от документа. Това е резултат от пренасочването на китайската продукция към европейските пазари след забраната за експорт за САЩ, което значително е засилило конкуренцията на Стария континент. "Алкомет" обаче има намерение да увеличи продажбите си в САЩ, където преди няколко години започна да изнася известни количества.

От "Алкомет" посочват, че забавянето на световната икономика може да повлияе негативно на компанията. Засега очакванията са обемът на продажбите да се увеличи с 6 до 7% за различните продукти. В случай че сегашните цени на алуминия на Лондонската борса за метали се запазят, това ще означава продажби в размер на 391 млн. лв., нива на EBITDA около 9% и нетна печалба около 5.5%, пише в отчета.

Още от Капитал