Как се създава гейм разработчик в България

Пандемията прави основаната от Антони Христов и Милин Джалалиев ARC Academy за индустрията за игри по-дигитална и достъпна за таланти от цялата страна

В България от години успешно работят академии и обучителни платформи, които създават специалисти за IT-индустрията. Някак встрани остана гейм секторът, който през последните години растеше бурно благодарение на компаниите в сегмента, които сами създаваха нужните им квалифицирани хора. Примери за представители на тази индустрия са българските Imperia Online и Haemimont и софийските офиси на глобалните Ubisoft, Creative Assembly и Gameloft.

В нишата на игрите през миналата година навлезе академията за креативност ARC Academy, създадена от Антони Христов и Милин Джалалиев. Преди време те оставят успешни кариери в Холивуд и рекламния сектор, за да се занимават с образование. И двамата са от различни сфери - Христов работи и живее в САЩ, като е бил арт директор в холивудското студио Pixar. Той е сред създателите на филми като Wall-E, "Търсенето на Немо" и "Феноменалните", а преди две години напуска известното студио. Джалалиев пък си тръгва от комуникационната група Publicis Groupe България, където е работил в продължение на 16 години, като 10 от тях е директор на рекламната агенция Saatchi&Saatchi. Идеята на двамата е да развият ARC Academy като обучителна платформа в различни творчески направления. Пазарът ги отвежда към гейм индустрията и така екипът на ARC Academy успява да изгради програми, които стартираха през октомври 2019 г. с над 60 студенти и първият випуск ще завърши съвсем скоро. Преподаватели са 30 лектори, които идват от големите компании в индустрията. Двете основни програми за гейминг индустрията са с продължителност два семестъра, всеки от които на цена 1800 евро. Плащането им може да е разсрочено в четири вноски. Студентите могат да кандидатстват и за стипендия, която покрива до 50% от таксата им, и която е осигурена от част от компаниите в сектора. Някои от младежите вече работят в гейм студия, а плановете на основателите на академията са тепърва да я разширяват както с нови специално подготвени онлайн курсове, така и географски към съседни държави. Двамата основатели разговаряха с "Капитал" за стратегията си за развитие за компанията си "АРК академи", в която са съдружници с равни дялове.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове